Θεοφάνης Χατζηγιάννης. Έτσι θα προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στα κολλέγια της Κύπρου


Η αγορά της Ασίας και της Άπω Ανατολής για προσέλκυση φοιτητών στην Κύπρο λόγω κρίσης, έχει πλέον περιορισμένες δυνατότητες. Γι’ αυτό πλέον, πρέπει να στοχεύσουμε σε αγορές, όπως της Αγγλίας, της Ρωσίας, της  Ελλάδας και άλλων χωρών. Αυτό το μήνυμα δίνει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, o Γενικός διευθυντής του «The Cyprus Institute of Marketing» Θεοφάνης Χατζηγιάννης.

Οι φοιτητές από την Άπω Ανατολή

ΕΡ: Κύριε Χατζηγιάννη υπήρχε η εντύπωση ότι η Κύπρος στηριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ξένους φοιτητές. Έχει αλλάξει κάτι σήμερα; Μπορούμε να στηριζόμαστε στους ξένους φοιτητές με δεδομένη την οικονομική κρίση;

ΑΠ: Όχι δεν μπορούμε, διότι είναι αλήθεια ότι οι ξένοι φοιτητές έρχονταν στην Κύπρο και στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήταν πάντα να βρουν εργασία για να αυτοχρηματοδοτούνται. Οι φοιτητές που έρχονταν στην Κύπρο ήταν από την Άπω Ανατολή και από ασιατικές χώρες, οι οποίες είναι φτωχές. Οι γονείς τους, τους έδιναν ένα μικρό κομπόδεμα να έρθουν στην Κύπρο και μετά αναλάμβαναν οι ίδιοι  τα έξοδά τους, εργαζόμενοι παράλληλα με τις σπουδές τους. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εργασίες και πάρα πολλοί ξένοι φοιτητές, ειδικά από ασιατικές χώρες, επιστρέφουν στις χώρες τους ή πάνε κάπου αλλού. Οπότε, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή την ομάδα των φοιτητών. Τώρα, πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας και να στοχεύσουμε άλλες αγορές, όπως π.χ. είναι η Ρωσία ή οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Αγγλία. Στην Αγγλία, ένας Άγγλος φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει δίδακτρα, ενώ στη δεκαετία του ’70 ή του ’80, οι σπουδές  ήταν δωρεάν. Γιατί να σπουδάσει στην Αγγλία με τις κακές καιρικές συνθήκες και να μην έρθει στην Κύπρο που θα του στοιχίσει λιγότερα και θα πάρει πάλι αγγλικό πτυχίο σ’ ένα εύκρατο κλίμα;

Άρα και η Αγγλία προσφέρεται σήμερα για να αντλήσουμε φοιτητές. Πρέπει δηλαδή να ξεχάσουμε την παλιά συνταγή που βρίσκαμε φοιτητές από την Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ και την Κίνα, Αυτοί οι φοιτητές έχουν πρόβλημα, διότι δεν μπορούν πλέον να βρουν εργασία στην Κύπρο. Οπότε υπάρχουν προοπτικές με φοιτητές.

Εμείς τώρα έχουμε μια συνεργασία με τη Φιλανδία. Άρα, υπάρχει και η επιλογή του να κάνεις συνεργασίες με αυτές τις χώρες. Μπορείς να προσφέρεις σπουδές π.χ. δύο χρόνων στην Αγγλία και ένα χρόνο εδώ ή αντίθετα. Υπάρχουν αυτές οι φόρμουλες. Σήμερα υπάρχει επίσης η μάθηση μέσω του Ίντερνετ, το e-learning το οποίο σήμερα κερδίζει έδαφος.

Οι προοπτικές από τη Ρωσία

ΕΡ: Έχετε αναφερθεί στη Ρωσία. Υπάρχουν οι προοπτικές εκεί να προσελκύσουμε φοιτητές εφόσον πρόκειται για μια τεράστια χώρα;

ΑΠ: Βεβαίως υπάρχουν. Το πρόβλημα με τη Ρωσία όμως είναι η γλώσσα διδασκαλίας. Τα περισσότερα κολέγια στην Κύπρο διδάσκουν στην αγγλική γλώσσα. Εδώ εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα, διότι δεν κατέχουν την αγγλική γλώσσα όπως την κατέχουν οι Αφρικανοί για παράδειγμα, που ζουν σε πρώην αγγλικές αποικίες. Αλλά μπορούμε να τους κάνουμε ένα χρόνο foundation course στην αγγλική γλώσσα. Οι Ρώσοι αγαπούν πολύ την Κύπρο και βλέπω πιθανότητες. Υπάρχει μεγάλη έξοδος από τη Ρωσία φοιτητών που πάνε στην Αμερική, που πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, οπότε δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην ελκύσουμε Ρώσους φοιτητές. Καταλήγουμε βέβαια πάλι στο πρόβλημα της άδειας εισόδου. Ακόμη υπάρχουν διαδικασίες που δεν έχουν απλοποιηθεί, κάτι θα έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού.

Η ελληνική αγορά

ΕΡ: Γίνεται λόγος αρκετός και για την ελληνική αγορά. Ποιες οι προοπτικές;

ΑΠ: Έχουμε ήδη αρκετούς Ελλαδίτες φοιτητές στην Κύπρο, όπου βέβαια υπάρχει πάλι το πρόβλημα της αγγλικής γλώσσας. Γι’ αυτό, πάρα πολλά τοπικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης προσφέρουν τα προγράμματά τους στην ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι θέμα πολιτικής του κάθε κολλεγίου. Εμείς, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάτι τέτοιο, διότι είμαστε συνδεδεμένοι με το Chartered Institute of Marketing, είμαστε συνδεδεμένοι με αγγλικά πανεπιστήμια και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τα πάντα στην αγγλική γλώσσα. Είναι μια λύση το να προσφέρεις κάτι στα ελληνικά και πιστεύω υπάρχουν δυνατότητες, διότι με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα, πάρα πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό που είναι πιο ασφαλισμένα και πιο οργανωμένη η προσφορά παιδείας.

Γιατί επομένως, να μην προτιμήσουν την Κύπρο, που έχει το ίδιο περιβάλλον με την Ελλάδα, ίδιες κλιματολογικές συνθήκες βρίσκεται σε μικρή απόσταση και να τα στείλουν στην Αμερική; Έτσι, θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες νοουμένου ότι προσφέρεις τα προγράμματά σου στην ελληνική γλώσσα. Εμείς όμως επιμένουμε στην αγγλική, διότι πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε το φοιτητή μας περισσότερο. Εάν σπουδάσει κάποιος Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ελληνική γλώσσα δεν θα μπορεί να αποκτήσει ένα παγκόσμιο εκτόπισμα. Θα έχει πάντα το πρόβλημα της γλώσσας και δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με άνεση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










260