Θερινή γλωσσική κατασκήνωση SannaΚκamp 2019 σε συνεργασία με το Παν. Κύπρου


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 στον Κορμακίτη, η 13η Θερινή κατασκήνωση SannaΚκamp 2019 που διοργανώθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου Μαρωνιτών, το Xki fi sanna και το κοινοτικό συμβούλιο Κορμακίτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με την οικονομική αρωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η διοργάνωση της Θερινής γλωσσικής κατασκήνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αναβίωσης της κυπριακής αραβικής και έχει στόχο τη διδασκαλία της γλώσσας σε παιδιά και εφήβους της μαρωνιτικής κοινότητας στην παραδοσιακή εστία χρήσης της γλώσσας.

Στην κατασκήνωση συμμετείχαν 70 περίπου παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρόνων από τον Κορμακίτη, την Αγία Μαρίνα και την Καρπάσια, δέκα εκπαιδευτικοί φυσικοί ομιλητές της κυπριακής αραβικής και δέκα βοηθοί διδασκαλίας. Για τη διδασκαλία της γλώσσας αξιοποιήθηκε το διδακτικό υλικό που εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που ασχολείται με την αναβίωση της γλώσσας και στην οποία συμμετέχουν ως ερευνητές μέλη και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και φυσικοί ομιλητές της κυπριακής αραβικής.

Η κατασκήνωση έληξε με εκδήλωση στην οποία τα παιδιά παρουσίασαν τραγούδια, χορούς και σύντομα θεατρικά δρώμενα στην κυπριακή αραβική. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, Γιαννάκης Μούσας, εξήρε τη σημασία της λειτουργίας του θεσμού για τη διατήρηση και την αναβίωση της γλώσσας και υπογράμμισε ότι σήμερα γύρω στα εκατό άτομα ασχολούνται συστηματικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση, την καταγραφή, τη μελέτη, την αναβίωση και την προβολή της κυπριακής αραβικής. Ο πρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού Hki Fi Sanna, Μιχάλης Χατζηρούσος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πρώτη διοργάνωση της κατασκήνωσης το 2007 αλλά πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Τέλος, η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος διατήρησης και αναβίωσης της γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαριλένα Καρυολαίμου, ανέφερε ότι η αναβίωση της γλώσσας πρέπει να πατά γερά στα θεμέλια της παράδοσης και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και απαιτεί τη συνέργεια ανάμεσα σε φυσικούς ομιλητές και νέους εκπαιδευτικούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο πάτερ Αντωνάκης Φραγκίσκος (μετά θάνατον) για την πολυσχιδή προσφορά του στη μελέτη της κυπριακής αραβικής, ο Γιώργος Σκορδής, γραμματέας του Hki Fi Sanna, για τη συμβολή του στην προσπάθεια επίσημης αναγνώρισης της κυπριακής αραβικής ως μειονοτικής γλώσσας και ο σεναριογράφος Μιχάλης Τερζής για τη συνεισφορά του στη δημόσια προβολή της γλώσσας μέσω της τηλεοπτικής σειράς Γαλάτεια. Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, 27μελής αντιπροσωπεία νέων από τον Λίβανο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










208