Θετικά στοιχεία στο νέο σύστημα διορισμών


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΥ*

Με την ευκαιρία την ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης νόμου για το νέο σύστημα διορισμών θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις. Τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας έξι σχέδια-προτάσεις. Σε γενικές αρχές και τα έξι σχέδια είναι ταυτόσημα. Όλα στηρίζονται στην εισαγωγή συστήματος εξετάσεων για εγγραφή στους καταλόγους διοριστέων/διορισίμων και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, των πρόσθετων Ακαδημαϊκών προσόντων, της υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά και του έτους απόκτησης πτυχίου.

Επιπρόσθετα οι τρεις τελευταίες προτάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, μοριοδοτούν το βαθμό του πρώτου πτυχίου, ενώ στις πρώτες προτάσεις επί διακυβέρνησης Χριστόφια μοριοδοτεί το η πείρα σε συναφείς τομείς της ειδικότητας κάτι που στη συνέχεια αποσύρθηκε. Επίσης στην πρόταση του 2012, είχαν παρεισφρήσει τα πρόσθετα Ακαδημαϊκά προσόντα μη σχετικά με το αντικείμενο του εκπαιδευτικού, τα οποία αποσύρθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις των Εκπαιδευτικών οργανώσεων

Από τα έξη σχέδια το τελευταίο το οποίο ψηφίστηκε είναι μακράν το πιο κοντινό στις θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων της Μέσης Εκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν διαχρονικά κατατεθεί, ιδιαίτερα στο θέμα της μοριοδότησης των πρόσθετων προσόντων, του έτους απόκτησης πτυχίου και του βαθμού του πρώτου πτυχίου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν χρειαζόταν αλλαγή του συστήματος, αφού δεν παρατηρούνται τα αρνητικά που παρουσιάζονται στη Μέση Γενική και ιδιαίτερα στη Μέση τεχνική Εκπαίδευση.

Η αντίδραση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων στην  εισαγωγή του νέου συστήματος διορισμών, δεν έγκειται στη διαφωνία του, με την ουσία του νέου συστήματος, αλλά με το γεγονός ότι με την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος δεν κατοχυρώνονται οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σήμερα το σύστημα, πολλοί εκ των οποίων έχουν υπηρεσία πέραν των δέκα χρόνων.

Άρα υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο και πιο σημαντικό αφορά την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα τα σχολεία και το δεύτερο στο οποίο λίγο πολύ, οι διαφωνίες είναι ελάχιστες, το νέο σύστημα διορισμών.

Και επειδή έγινε πολύς λόγος για τη μεταβατική περίοδο, θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πότε τελειώνει, αλλά να σταματήσουν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και αυτές είναι η παγοποίηση προαγωγών και μονιμοποιήσεων και η συνεχής λειτουργία του προγράμματος Προϋπηρεσιακής κατάρτισης

Σε ότι αφορά τις πρόνοιες του νέου συστήματος σύστημα παραθέτω μερικές σκέψεις

Γραπτές εξετάσεις :  Οι γραπτές εξετάσεις είναι ένας τρόπος για να μετρηθεί η ικανότητα των γνώσεων, αλλά όχι η ικανότητα του διδάσκειν. Επιπρόσθετα θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικότητας του συστήματος, καθώς αποτελεί ένα δαπανηρό σύστημα. Προκύπτουν επίσης και ζητήματα στάθμισης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που θα γίνονται ανά διετία. Δηλαδή αν κάποιος βαθμολογηθεί με 60 στα 100 στις εξετάσεις του 2020 και κάποιος άλλος 65 στα 100 το 2022, δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη, είναι καλύτερος, ακόμη και από πλευράς γνώσεων. Επίσης θα δημιουργήσουν και ένα παράλληλο σύστημα παραπαιδείας. Αρνητικό και το γεγονός ότι τελικά η μοριοδότηση των εξετάσεων παρέμεινε στις 50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός είχε δεσμευτεί για τη μείωση. ¨όμως τελικά η συναλλαγή στη Βουλή πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις διαβουλεύσεις Υπουργείου – Εκπαιδευτικών οργανώσεων

Προϋπηρεσία : Η μείωση της προϋπηρεσίας στο 20% της μοριοδότησης είναι απόλυτα αρνητική και αποτελεί έκπληξη, αφού η προηγούμενη πρόταση του Υπουργείου ήταν 25%, ενώ στις τελευταίες συναντήσεις Υπουργείου Εκπαιδευτικών οργανώσεων ο Υπουργός δέχθηκε το 30%. Τελικά η παρέμβαση του ΔΗΚΟ μείωσε το ποσοστό στο 20%.

Πρόσθετα Ακαδημαϊκά προσόντα : Η μείωση στο 9%, από το 25% της πρότασης Κενεβέζου και το 20% της προηγούμενης πρότασης είναι σημαντική και θετική. Θετικό και η μείωση της μοριοδότησης του μάστερ στο 6%, αλλά και πολύ θετική η μοριοδότηση του δεύτερου πτυχίου με 6 μονάδες. Θα έπρεπε όμως να διευκρινιστεί ότι αυτό αφορά σε θέμα συναφές με το κλάδοκαι όχι σε οποιοδήποτε κλάδο. Θετικό ότι έχει αφαιρεθεί η μοριοδότηση των επιπρόσθετων προσόντων σε μη σχετικά θέματα, κάτι που υπήρχε στις αρχικές προτάσεις του 2010, 2012 και 2013.

Υπηρεσία στην Ε.Φ. :Αυξήθηκε από 2 σε 3 μονάδες, μάλλον θετικό αφού ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένα χρόνο προϋπηρεσίας.

Έτος απόκτησης πτυχίου :Σωστό μέτρο παραμένει σε όλα τα σχέδια, και απόλυτα σωστή η αύξηση του στο 10%. Αρνητικό το γεγονός ότι δίνεται μια μονάδα για κάθε χρόνο από την ημερομηνία κατάθεσης πτυχίου, κάτι που ευνοεί, όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους την τελευταία δεκαετία. Στα προηγούμενα σχέδια δινόταν μισή μονάδα για κάθε χρόνο.

Βαθμός πρώτου πτυχίου :Θετική ή αύξηση της μοριοδότησης του, από το 3 στο 8%. Θα μπορούσε να ήταν και ακόμη μεγαλύτερο, γιατί ουσιαστικά αποτελεί τον πραγματικό καθρέπτη της αξίας του πτυχίου. Φυσικά η αξία των πτυχίων των Πανεπιστημίων είναι διαφορετική, τουλάχιστον όμως υπάρχει έστω και ένα μέτρο σύγκρισης, μεταξύ αποφοίτων των ίδιων Πανεπιστημίων.

Συνοπτικός πίνακας κριτηρίων για εγγραφή στον κατάλογο διοριστέων στο πιο κάτω έγγραφο

*Αρχιτέκτονας – Βοηθός Διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177