Θλίψη Υπουργείου Παιδείας για το θάνατο του γλύπτη Αριστείδη Αναστασιάδη


 Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες εκφράζουν βαθιά θλίψη για το θάνατο του σημαντικού Κύπριου γλύπτη και στενού τους συνεργάτη Αριστείδη Αναστασιάδη. Ο καλλιτέχνης απεβίωσε κοντά στα τέσσερα παιδιά του στη Γερμανία, όπου δεχόταν κατά τα τελευταία χρόνια θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Ο Αριστείδης Αναστασιάδης (καλλιτεχνικό όνομα Αρέστης Στασή) γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940 και μεγάλωσε στις Πλάτρες. Ως μαθητής ακόμα στο Λανίτειο Γυμνάσιο, παρακολουθούσε τις ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Κύπρου, που του ενίσχυσαν την αγάπη του για την ιστορία, την αρχαιολογία και τη συντήρηση έργων τέχνης.  Σημαντική για τη μετέπειτα πορεία και τρόπο σκέψης του ήταν και η γνωριμία του με τον ζωγράφο και λογοτέχνη Νίκο Νικολαΐδη. Το 1959 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φλωρεντία (Accademia di Belle Arti di Firenze), στη μνημειακή ζωγραφική (τοιχογραφία και ψηφιδωτό), την ιστορία της τέχνης και τη σκηνογραφία. Το 1965 έγινε δεκτός στο 3ο έτος της γλυπτικής, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε βυζαντινές σπουδές στo Πανεπιστήμιο της Bologna. Από το 1962 μέχρι το 1967 ειδικεύτηκε στη συντήρηση εικόνων (ζωγραφική και ξύλο) στην Πινακοθήκη Uffizi, συνεχίζοντας με υποτροφία της UNESCO την εκπαίδευσή του στη Ρώμη, στον τομέα της συντήρησης τοιχογραφιών και αρχαίων μνημείων. Εργάστηκε ως συντηρητής έργων τέχνης στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Κύπρο, ανάμεσα σε άλλα και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταξύ 1968-1970, ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε τέχνη σε σχολεία της Κύπρου.

Ο καλλιτέχνης, ένας από τους εκπροσώπους του επαναστατικού κινήματος της Arte Povera, παρουσίασε κατά τα τελευταία 50 χρόνια το έργο του  σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Κύπρο και αλλού, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και χώρους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τη δεκαετία του ΄60 επανέφερε στο νησί την τέχνη του ψηφιδωτού, καθώς και τα γλυπτά μεγάλης κλίμακας, έχοντας δημιουργήσει το δικό του χυτήριο στη Λεμεσό. Το 1965 βραβεύτηκε με το Premio Mugello για τη συμμετοχή του σε έκθεση στην Piazza Donatello της Φλωρεντίας, ενώ το 1995 έλαβε Α΄ Βραβείο στον πρώτο Διαγωνισμό για το Ελάχιστο Ποσοστό Εμπλουτισμού Δημοσίων Κτηρίων με Έργα Τέχνης (1%), με έργο του που κοσμεί το κτήριο των Νέων Δικαστηρίων Πάφου.

Ήταν ενεργό μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΑΤΕ για σειρά ετών, εκπροσωπώντας το  σε πολλές επιτροπές για εικαστικά θέματα, ανάμεσά τους και η Επιτροπή Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Κατά τη δεκαετία του ΄70, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ομίλου «Φίλοι των Πλατρών», εμπνεύστηκε το διεθνή διαγωνισμό για νέους ζωγράφους «Το Χρυσό Αηδόνι», ενώ ήταν ιδρυτής και συντάκτης του περιοδικού «Τέχνης Δρώμενα» για περισσότερα από πέντε χρόνια. Η αναστήλωση του εικονοστασίου του ιστορικού ναού του Αγίου Λαζάρου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα συντήρησης που ολοκλήρωσε στην Κύπρο.

Ο Αριστείδης Αναστασιάδης ήταν μια μοναδική προσωπικότητα  που τη διέκρινε το χιούμορ, η αγάπη για τη φύση και η δίψα για γνώση. Ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας, της λαογραφίας, της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της τέχνης, χαρισματικός αφηγητής και συγγραφέας, σπάνιος διανοούμενος και καυστικός κριτής του συστήματος. Η προσφορά του στην πολιτιστική ζωή και ιστορία του τόπου είναι ανεκτίμητη.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού.

Η κηδεία θα τελεστεί την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014, στην εκκλησία της Φανερωμένης στις Πλάτρες και θα κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











136