ΘΟΚ: Σκηνή 018. Κάλι-Καντζάρ - ΣΙΑ!... από το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013


Ένα απόγευμα, σε μια από τις συνηθισμένες περιπολίες ελέγχου στο μεγάλο θέατρο της πόλης, ο φύλακας ακούει ξαφνικά έναν απρόσκλητο θόρυβο. Έκπληκτος, ανακαλύπτει πάνω σε μια από τις άδειες σκηνές του θεάτρου μια ολόκληρη συμμορία παρείσακτων, αλλόκοτων, ύποπτων υποκειμένων. Κατάληψη στα καλά καθούμενα; Γιατί; Από ποιους; Για ποιο λόγο; Πότε κι από πού ως πού; Ένα Μιούζικαλ τσέπης σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη και μουσική Δημήτρη Ζαβρού  για έφηβους και για ενήλικες, μεσήλικες, παππούδες και γιαγιάδες που μπορούν ακόμα να ελπίζουν και να ονειρεύονται.

Σύλληψη-Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Βαλεντίνος Κόκκινος

Σκηνοθεσία-Τελική Δραματουργική Επεξεργασία: Λέα Μαλένη

Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Κίνηση: Η σκηνοθέτρια και οι ηθοποιοί της παράστασης

Χορογραφίες: Μαριλένα Χαραλαμπίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Άννα Γιαγκιώζη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αλέξανδρος Παρίσης

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ειρήνη Ανδρονίκου

Βοηθός σκηνογράφου: Θέλμα Κασουλίδου

Βοηθός παραγωγής: Μελίντα Ιακωβίδου

Σημείωμα Σκηνοθέτριας

«Είμαι καλικάντζαρος. Κι αν δε με αναγνωρίζεις, είναι γιατί είμαι εσύ. Εσύ βρίσκεσαι στην επιφάνεια, βλέπεις και νιώθεις το δέρμα μου, ενώ εγώ είμαι μέσα σου. Είμαι ο κάτω κόσμος σου, το όμορφο και παιχνιδιάρικο σκοτάδι σου – όμως με φοβάσαι, γιατί είμαι ανεξέλεγκτα και ενστικτωδώς ελεύθερος. Ελεύθερος από τον πάνω κόσμο σου, που δεν είναι άλλος από το μυαλό σου».

Λόγια ενός ανώνυμου καλικάντζαρου, κάπου εκεί στην αρχή της θεατρικής μας περιπέτειας, που ήρθαν για να κλείσουν μέσα τους όλο το νόημα και την αλήθεια γύρω από τον μύθο αυτών των αλλόκοτων, περίεργων, άλλοτε μισητών κι άλλοτε αγαπησιάρικων πνευμάτων της φυλής μας.

Τους έπλασε ο ανθρώπινος νους, από ανάγκη. Ένα παράθυρο ανοιχτό σ’ έναν κόσμο άπιαστο, μια σπίθα που έδινε αφορμές πότε για παιχνίδι, πείραγμα και διασκέδαση και πότε για ερωτοδουλειές, παρεξηγήσεις, φοβέρες και σενάρια αχαλίνωτης φαντασίας. Μια αφορμή να πιστεύεις σε κάτι, μια ανάσα ελπίδας, ένα πεδίο απόλυτης ελευθερίας κόντρα στα εκάστοτε συντηρητικά, ασφυκτικά καταπιεστικά ήθη των εποχών από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον αιώνα μας.

Χρόνια μετά τη γέννηση των καλικαντζάρων, σ’ ένα ραντεβού με την Ευρώπη και τους εφήβους, εδώ, κάτω από αυτή τη στέγη, η θεατρική πράξη θα βρει συνοδοιπόρους την παράδοση και το όνειρο. Οι αλλόκοτοι, παρείσακτοι καταληψίες που θα βρεθούν ακούσια στο καινούργιο κτήριο του θεάτρου, διεκδικώντας το δικαίωμα της ύπαρξής τους, θα διαπιστώσουν στην πορεία πως ο κόσμος τους –αυτός ο κόσμος που οι ίδιοι οι άνθρωποι έπλασαν με τη φαντασία τους προκειμένου να νιώθουν ελεύθεροι και να ξορκίζουν το κακό– δεν διαφέρει σε πολλά από τον κόσμο του θεάτρου, τον κόσμο της ψευδαίσθησης, ο οποίος μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη του μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο τον εαυτό μας, κλείνοντάς μας το μάτι. […]

Παραστάσεις

Θέατρο ΘΟΚ, Σκηνή 018 (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 1096 Λευκωσία-χώρος παλιού ΓΣΠ) από το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013 και κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 6.00μ.μ.

Πρόγραμμα Young Europe 2

Το πρόγραμμα Young Europe 2 της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC), το οποίο επιχορηγείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευση και Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαν απώτερο στόχο τη συγγραφή θεατρικών έργων για νέους.  Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεργάζεται αυτή τη φορά με το MiskolcTheater, ένα από τα πιο παλαιά κρατικά θέατρα της Ουγγαρίας, όπως συνεργάζονται και άλλα τρία ζευγάρια θεάτρων σε χώρες της Ευρώπης.  Στόχος της δεύτερης έκδοσης του προγράμματος αυτού είναι να ασχοληθούμε με θέματα όπως η πολυγλωσσία, η ανταλλαγή στοιχείων του πολιτισμού της κάθε χώρας, αλλά και να δοθεί το δικαίωμα στους έφηβους να καθορίσουν οι ίδιοι το περιεχόμενο των θεατρικών έργων που θα προκύψουν.  Προηγήθηκαν εργαστήρια σε Ουγγρικά και Κυπριακά σχολεία* όπου καθορίστηκε το υλικό για να ακολουθήσει η συγγραφή, η μετάφραση και ανέβασμα των θεατρικών έργων. Των εργαστηρίων ηγήθηκαν οι Χαμπής Τσαγγάρης (Ερευνητής, Χαράκτης), Ξένια Μχαήλ (Ηθοποιός) και Χρήστος Πολυμενάκος (Ηθοποιός με ειδικότητα στο Performance Writing).

Από το πρόγραμμα Young Europe 1 προέκυψαν και τα έργα «Κορώνα – Γράμματα» της Κάτια Χένσελ, «Ναρκοπέδιο» της Πάμελα Ντουρ και «Η μητέρα μου η Μήδεια» του Χόλγκερ Σιόμπερ που ανέβηκαν από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως classroom plays και παρουσιάστηκαν σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Βάση της θεματολογίας αποτέλεσε η ανατρεπτική σκανταλιά των καλικαντζάρων (μέσα από την έρευνα του Χαμπή Τσαγκάρη) η οποία βρίσκει πολλούς παραλληλισμούς με την εφηβική τάση για ανατροπή της συμβατικής τάξης, αλλά και θέματα που απασχολούν γενικά τον Ευρωπαίο νέο, όπως η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα. 

*Τα σχολεία, που καθορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ήταν το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, το Λύκειο Δασούπολης και το Παγκύπριο Γυμνάσιο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











187