Τι είναι αυτό που κάνει ένα σχολείο να είναι καλό;


TOY STEFAN SPIES-GORDES*
«Ποιες είναι οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ένα καλό σχολείο και πώς αυτές επηρεάζονται από τη διεύθυνση του σχολείου;» Το ερώτημα αυτό έχει διερευνηθεί από επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά χρόνια και παρουσιάστηκαν σημαντικές απαντήσεις στο διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο του Συμβουλίου της Κοινοπολιτείας για την Εκπαιδευτική Διοίκηση και Διαχείριση (CCEAM) που έγινε στη Λεμεσό. Σε αυτό το άρθρο συνοψίζονται τα σημαντικότερα σημεία για όλους εμάς - γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή Frank Crowther από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ, υπάρχουν τέσσερις πυλώνες που συμβάλουν στη διαμόρφωση της σχολικής επιτυχίας.
Εμπνευσμένη Σκέψη: Το σχολείο πρέπει να έχει ένα θετικό όραμα το οποίο να ενστερνίζονται τα μέλη του προσωπικού και να είναι αισθητό από όλους όσους συνδέονται με το σχολείο. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα συγκεκριμένο όραμα του σχολείου για έναν καλύτερο κόσμο. Σημαντικές συνιστώσες αποτελούν οι υψηλές προσδοκίες (νοουμένου ότι όταν τα σχολεία αποτυγχάνουν, αυτό συχνά συμβαίνει ελεώ ηττοπάθειας) με επίκεντρο τη σύνεση κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (και όχι μόνο σε σχέση με πρακτικά θέματα) καθώς και την επίδειξη προσαρμοστικότητας σε περίπτωση δυσκολιών.

Ως εκ τούτου, η επιτυχής διδασκαλία και η σχολική ηγεσία απαιτούν μια πνευματική βάση. Αυτή μπορεί να είναι υπερδογματική, να αφορά ειδικά μία θρησκεία ή να μη βασίζεται σε καμία θρησκεία, δεδομένου ότι οι αρχές της καλής ηγεσίας είναι καθολικές: Ο ηγέτης θεωρείται πάντα ως βοηθός και φύλακας αυτών που καθοδηγεί.

Κατανεμημένη Ηγεσία:Ο Διευθυντής είναι σημαντικός για την επιτυχία ενός σχολείου - μετά από τους εκπαιδευτικούς - αλλά δεν μπορεί να το κατορθώσει μόνος του. Αυτός πρέπει να παρέχει την έμπνευση, την καθοδήγηση και την υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων και των ευκαιριών για επαγγελματική κατάρτιση. Ωστόσο, το σχολείο θα επιτύχει μόνο εάν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθούν στη διαμόρφωση του οράματος, να το συμμερίζονται και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει απλά να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά να ενεργούν ως «εκπαιδευτικοί ηγέτες». Ο καθηγητής Crowther παρουσίασε μια αλληγορία από το άθλημα της τοξοβολίας: Ο Διευθυντής στοχεύει και ρίχνει το βέλος, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι τα φτερά που κρατούν το βέλος σε σωστή πορεία, έτσι ώστε αυτό να πετύχει «το στόχο» του.

Πανσχολική Παιδαγωγική σημαίνει μια ενοποιημένη προσέγγιση ως προς τη διδασκαλία σε όλο το σχολείο, όπου αυτό είναι δυνατόν. Τέτοιου είδους ενότητα είναι απαραίτητη στις μεθόδους διδασκαλίας, για παράδειγμα σε βασικές δεξιότητες, όπως είναι η ανάγνωση και η αριθμητική, αλλά επίσης και σε ένα πιο βαθύ επίπεδο με επίκεντρο τις αξίες του σχολείου. Η «Κοινωνική Αγωγή», όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, «δεν πρέπει να είναι απλά ένα μάθημα, αλλά να αποτελεί τρόπο ζωής». Ως εκ τούτου, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αντιπροσωπεύουν και να υιοθετούν τις αξίες (όπως είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός) που προσδοκούν να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η επίδραση της ενιαίας αυτής προσέγγισης είναι πιο έντονη σε ό,τι αφορά την κοινωνική μάθηση των μαθητών απ' ό,τι οποιαδήποτε άλλη ακαδημαϊκή δεξιότητα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς ο καθηγητής Bill Mulford από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και πολλοί άλλοι έχουν καταδείξει ότι η κοινωνική ανάπτυξη του μαθητή είναι ο ένας και ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης για την επιτυχία του μετέπειτα στη ζωή και όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά γενικότερα. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τις διαδεδομένες απόψεις, το να είναι κανείς καλά κοινωνικά προσαρμοσμένος συνιστά τον καλύτερο δείκτη για την επιτυχία στη ζωή απ' ό,τι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή οποιαδήποτε άλλη μέτρηση της ακαδημαϊκής επίδοσης.


Ευθυγράμμιση σημαίνει συμφωνία μεταξύ των τριών κοινωνικών ομάδων που συνθέτουν ένα σχολείο-εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς-όσον αφορά στους στόχους του σχολείου και στους τρόπους για την πραγματοποίησή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με προσεκτικό συντονισμό μεταξύ των μελών του προσωπικού που διδάσκουν το ίδιο θέμα, μέσω της ομαδικής διδασκαλίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των βοηθών της τάξης. Εξίσου σημαντική είναι η εποικοδομητική συμμετοχή των γονέων, για παράδειγμα με την τακτή και ακριβή ενημέρωσή τους αναφορικά με την πρόοδο των παιδιών τους και για το πώς αυτοί μπορούν να τα βοηθήσουν στο να διαχειρίζονται τις αλλαγές. Έτσι, το κλειδί της επιτυχίας είναι η δημιουργία ενός πνεύματος συνεργασίας σε όλο το σχολείο.

Ένα καλό σχολείο χρειάζεται να έχει όραμα, το ηθικό σθένος να το φέρει εις πέρας και την ευελιξία να το προσαρμόσει στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινότητας που υπηρετεί. Επίσης, απαιτεί επαγγελματισμό και προσαρμοστικές δομές για τη διάθεση ενός πλήρως ανανεωμένου και εκσυγχρονισμένου σχολικού προγράμματος κατά τρόπο που να μπορούν οι μαθητές να το ακολουθήσουν. Από τη στιγμή που όλα αυτά μπαίνουν σε εφαρμογή, η διαρκής και σταθερή επιτυχία για τα σχολεία είναι εξασφαλισμένη και οι γονείς μπορούν να νοιώθουν σιγουριά για την επιλογή που έχουν κάνει για τη μόρφωση των παιδιών τους. Τότε είναι που θα αποκαλυφθεί και η πραγματική έννοια της περίφημης φράσης του Terry Wrigley από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: «Η διδασκαλία είναι επάγγελμα ελπίδας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










419