Τι εννοείς εικαστική έκθεση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ξ. ΠΕΤΡΟΥ*

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιου Κύπρου η πρώτη  μου εικαστική έκθεση. Ομολογώ ότι είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από τον Όμιλο Φιλοσοφίας να παρουσιάσω για πρώτη φορά τη δουλειά τόσων χρόνων. Το να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσα από τα έργα μου με το ευρύτερο κοινό είναι κάτι που πάντα το επιδίωκα, μα δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω.

 Γενικότερα, τα έργα χωρίζονταν σε θεματικές όπως η φύση, η σύγχρονη συνάντηση με την παράδοση και την ιστορία αλλά και η ανθρώπινη ψυχολογία. Ωστόσο, η έκθεση πήρε τον τίτλο "Τέχνη και Πολιτική" τόσο γιατί όλες οι θεματικές μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα μίας θεωρητικής άποψης κοινωνικής και κυρίως πολιτικής, όσο και για την ομιλία του καθηγητής μας κ. Ιωάννη Χριστοδούλου, ο οποίος μας μίλησε για την "Τέχνη και την Πολιτική" μέσα από τον Αριστοτέλη.

Μέσα στο έργο μου επιτυγχάνεται η σύζευξη θεματολογίας από την ιστορία ή λαογραφία του τόπου μας, με σύγχρονες προσεγγίσεις και αποδόσεις σε μοντέρνα μοτίβα. Η καινοτομία της έκθεσης μου είναι ότι ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής. Τι εννοώ μ' αυτό; Εννοώ ότι όσο παράξενο και αν ακούγεται, έφτιαξα τα περισσότερα έργα, χωρίς κάποιο οικονομικό κόστος. Δηλαδή, χρησιμοποίησα ως πρώτη ύλη μη ανακυκλώσιμο χαρτί, επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα όπως παλιά cds, σπασμένους καθρέφτες, και μεγάλα κομμάτια από χαρτόκουτα. Επίσης, πιστεύω ειλικρινά ότι δεν είμαι άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο, όποιος προσέξει τα έργα μου μπορεί να καταλάβει ότι μπορούν να δημιουργηθούν από τον καθένα μας.

Για αυτό σας προτείνω να σκεφτείτε λίγο «έξω από το κουτί» και να δημιουργήσετε ελεύθερα! Θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή διεκδικεί τη δική της θέση μέσα στα πολιτιστικά δρώμενα του Πανεπιστημίου και για αυτό νιώθω πάρα πολύ μεγάλη τιμή που στο δεύτερο έτος των σπουδών μου, μου δίνεται η ευκαιρία, μέσα από τον Όμιλο Φιλοσοφίας, να κάνω την πρώτη μου εικαστική έκθεση, εντός της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χριστοδούλου που μας ανάπτυξε το θέμα της έκθεσης μέσα από το φιλοσοφικό πρίσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φιλοσοφίας που με στήριξαν τόσο πολύ σ' αυτήν μου την προσπάθεια, το UCYVOICE για την προώθηση αλλά και όλους τους φίλους που έδωσαν το παρόν τους στην έκθεση.

*Φοιτητής Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










634