Τι έχουν πετύχει τα νέα κιγκλιδώματα στα σχολεία;


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Έχουν σχεδόν συμπληρωθεί τα έργα κατασκευής ή επέκτασης των σχολικών περιφράξεων, που αποσκοπούν στην ασφάλεια των σχολικών χώρων. Η εμφάνιση όλων των σχολικών κτιρίων έχει αλλάξει δραστικά. Δεν έχασαν φυσικά τη σκυθρωπή τους εμφάνιση, τα μουντά χρώματα και τα απωθητικά για τα παιδιά στοιχεία τους. Έχει όμως προτεθεί σχεδόν σε όλα ένα σιδερένιο, ψηλό κιγκλίδωμα. Κι αυτό είναι αμφίβολο αν θα συντελέσει στην περαιτέρω ασφάλεια των σχολικών χώρων. ‘Όμως σίγουρα κάμνει τα σχολεία να μοιάζουν με φυλακή, που οι αρχές έχουν προσθέσει ύψος στα κιγκλιδώματα της αυλής, κλειδαριές ασφαλείας και κάμερες στη μοναδική θύρα από όπου θα εισέρχονται οι δικαιούχοι.

Υπήρξα μάχιμος εκπαιδευτικός για σαράντα χρόνια, μέχρι το 2004, που αφυπηρέτησα από τη θέση επιθεωρητή δημοτικής εκπαίδευσης. ‘Έχω γνωρίσει και έχω εργαστεί σε δημοτικά σχολεία με λίγους ή με μερικές δεκάδες και εκατοντάδες μαθητές και με διαφορετική έκταση του σχολικού χώρου. Θέλω να δηλώσω, ότι διαφωνώ με τα μέτρα ενίσχυσης της περίφραξης για ασφάλεια των σχολικών χώρων. Αμφισβητώ την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Θεωρώ πως τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα του μέτρου.

Το μέτρο με τις νέες περιφράξεις ή την αναβάθμισή τους , που υπήρξε αρκετά δαπανηρό, έχει αποφασιστεί μετά το θλιβερό επεισόδιο της απαγωγής δυο μαθητών ενός δημοτικού σχολείου την περασμένη χρονιά. Τότε άρχισε η συνήθης υπερβολική εξέταση και ανακίνηση του θέματος της ασφάλειας των σχολικών χώρων. Θυμήθηκαν όλοι τους βανδαλισμούς στα σχολικά κτίρια, τις νυκτερινές παράνομες ή κρυφές χρήσεις των σχολικών χώρων, της εισόδου εξωσχολικών και παρενόχλησης των μαθητών, κυρίως της μέσης παιδείας και εν τη σοφία των ειδικών ελήφθη η απόφαση που έδωσε στα σχολικά κτίρια την όψη καλά, δήθεν, φυλαγμένης φυλακής.

Τώρα τα σχολεία θα μοιάζουν με φυλακές. Οι δικαιούμενοι είσοδο θα ταυτοποιούνται με τη χρήση τηλεφώνου και τη σύγχρονη τεχνολογία. Και κανένα παιδί δεν θα μπορεί να εξέλθει, χωρίς άδεια. Θα είναι επίσης δύσκολο σε εξωσχολικούς να αναμιχθούν με τους μαθητές. Δεν θα είναι όμως δύσκολη μια βίαιη είσοδος. Στις εισόδους αλλά και σε όλο το κιγκλίδωμα, που σε πολλά σχολεία έχει ανυψωθεί με δεύτερη σειρά καγκέλου, υπάρχουν πολλά σημεία όπου οι επεκτάσεις μπορούν να λειτουργούν ως βαθμίδες για να ανεβαίνουν οι παρανομούντες και να δρασκελίζουν την κορυφή των κιγκλιδωμάτων.

Τις ώρες λειτουργίας των σχολείων ο σχολικός χώρος είναι ασφαλισμένος και καλά προφυλαγμένος και προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Τί γίνεται όμως τα απογεύματα και τα βράδια ως την επόμενη μέρα το πρωί; Οι σχολικοί χώροι, τα κτίρια, τα γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και ποδοσφαίρου θα παραμένουν κλειδωμένα και αποκλεισμένα πίσω από τα ψηλά κιγκλιδώματα; Θα μπορούν οι έφηβοι να τα χρησιμοποιούν ή θα παραμένουν αποκλεισμένα και προκλητικά για παράνομη κατάληψη και χρήση; Η υπερπήδηση των κιγκλιδωμάτων δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση για τολμηρούς εφήβους. Και τα βράδια εύκολα θα μπορούν να μπαίνουν, όσοι ασχολούνται με βανδαλισμούς ή άλλες παράνομες πράξεις και κακόφημες ενέργειες.

Τελικά τι πετύχαμε με τα νέα αναβαθμισμένα κιγκλιδώματα στα σχολεία; Θα έχουμε τώρα περισσότερα πλεονεκτήματα ασφάλειας ή θα αυξήσουμε τα μειονεκτήματα από την κακή χρήση ή τον περιορισμό της χρήσης; Δεν είναι καλύτερα οι σχολικές αυλές και τα σχολικά γήπεδα να χρησιμοποιούνται για παιγνίδι και υγιείς αθλητικές και άλλες ενασχολήσεις τα απογεύματα;

Μήπως το μόνο που πετύχαμε είναι να δυσκολέψουμε κάπως τους ανύπαρκτους απαγωγείς παιδιών, μια και στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, ούτε φαίνεται ότι τα παιδιά των σχολείων κινδυνεύουν από απαγωγείς. Και αν κάποιος θέλει να «απαγάγει» κάποιο παιδί, πόσο θα αποτρέψουν τα σχέδιά του τα νέα κιγκλιδώματα;

Μήπως έπρεπε να ληφθούν άλλα μέτρα και να μελετηθούν άλλες διευθετήσεις και ιδέες για την ασφάλεια;

*Πρώην επιθεωρητής Δημοτικής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










779