Τιμήθηκαν με λαμπρότητα τα 120 χρόνια της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων


Με την ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων από την ίδρυση της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, και μέσα στα πλαίσια των εορτασμών που προγραμμάτισε το Συμβούλιο της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, εορτάστηκε  η Ημέρα των Γραμμάτων, στις 30 Ιανουαρίου, γιορτή των τριών Ιεραρχών, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Κενεβέζος, ο οποίος εκθείασε το έργο των Τριών Ιεραρχών.

Μετά τη δοξολογία, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο των Ιδρυτών, Ευεργετών, Σχολικών Εφόρων, Υπουργών Παιδείας, Εκπαιδευτικών και Σχολικών Υπαλλήλων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση του τόπου μας.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του εμπνευστή και πρωτεργάτη της ιδρυτικής πράξης της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου.

Ακολούθως, οι επίσημοι και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας της ιστορικής πορείας της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γ. Οικονομίδης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σκοπό της έκθεσης, λέγοντας ότι, με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη δημιουργία της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις γίνεται η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ιστορική πορεία της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.  Είναι μια αποτύπωση στιγμών των πιο σημαντικών έργων που επιτέλεσε η Σχολική Εφορεία με σκοπό να παρουσιάσει έστω και ενδεικτικά αλλά ανάγλυφα, μια πραγματικά μεγάλη προσφορά ενός θεσμού προς την εκπαίδευση του τόπου μας.

Για 120 χρόνια η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας συντηρεί τα σχολεία, ενισχύει τη μαθητική κοινότητα, πρωτοστατεί στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Αδιάψευστοι μάρτυρες όλων τούτων το φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε.

Μερικές φωτογραφίες ξυπνούν μνήμες, άλλες αναδεικνύουν σωστές ενέργειες και πρωτοβουλίες και άλλες αποτυπώνουν παραστατικά την τεράστια και αφειδώλευτη προσφορά της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας στην παιδεία του τόπου μας.

Παρουσιάστηκαν ακόμη δείγματα γραφής των πρακτικών που κρατήθηκαν από τις συνεδριάσεις των Εφόρων μέσα από τα οποία διαφαίνονται αποφάσεις αλλά και χρήσιμα στοιχεία που καταγράφουν μια ξεχωριστή ιστορία της εκπαίδευσής μας.

Την ίδια μέρα έγινε στο χώρο της έκθεσης, δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας μίλησαν για την εσωτερική πορεία και την ανεκτίμητη προσφορά της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας που συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο Πρόεδρος, Γ. Οικονομίδης, παρομοίασε το θεσμό της Σχολικής Εφορείας με δύο αρχαϊκά στοιχεία.

Με μία μεγάλη υδρία και ένα στέρεο δωρικό κίονα.

Από τη μεγάλη και ανεξάντλητη υδρία η εκπαίδευσή μας αντλεί φως, αλήθεια και όλα εκείνα τα αγαθά που είναι αναγκαία για να μεταδίδουν δύναμη για δημιουργία και προκοπή.

Πάνω στο στέρεο δωρικό κίονα στηρίζονται τα οικοδομήματα που στεγάζουν τις πανανθρώπινες αξίες, τη φλόγα που φώτισε και φωτίζει γενεές ανθρώπων από τότε που ένα εμπνευσμένος Ιεράρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος, μαζί με άλλους φιλοπάτριδες επιφανείς πολίτες της Λευκωσίας υπόγραψαν στις 16 Μαΐου του 1893 την ιδρυτική πράξη της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, που έμελλε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υπόστασης έργων μεγάλων και σπουδαίων.

Αυτή η πράξη καταγράφεται ως μια σημαντική, γιατί είναι η αφετηρία μιας μακράς διαδρομής γεμάτης από έργα που προάγουν τον πολιτισμό, την πρόοδο, το ήθος, την εθνική αξιοπρέπεια και τις ανθρώπινες αξίες σε αποκορύφωμα τη δημιουργία λαμπρών εκπαιδευτηρίων που πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και τους νέους μας.

Κορωνίδα της υψηλής αποστολής της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας στάθηκε η ίδρυση και λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του σχολείου που συμπύκνωσε και εξέφρασε την εθνική ιδέα.

Παράλληλα με το Παγκύπριο Γυμνάσιο ακολούθησε το κτίσμα άλλων εκπαιδευτηρίων που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Επεσήμανε τον εθνικό της ρόλο για δύσκολα χρόνια της Αγγλοκρατίας.

Η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας πραγματικά κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια να διατηρήσει και να συντηρήσει το εκπαιδευτικό έργο του τόπου.  Είχε πολλά και δύσκολα καθήκοντα να επιτελέσει τόσο για την εθνική της υπόσταση όσο και για τη λειτουργία της Εκπαίδευσης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητάς μας.

Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, όταν η Βρετανική Κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία κι εδώ η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας είχε την πολύτιμη προσφορά της.  Διοργάνωνε ιδιαίτερα μαθήματα στις εκκλησίες και στα σπίτια των Καθηγητών, ένα είδος δηλαδή «Κρυφού Σχολειού»-έτσι για να μην χάσουν οι μαθητές την επαφή τους με τη μάθηση και την ηθική διαπαιδαγώγησή τους.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την  προσπάθεια που καταβάλλει η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας για να λειτουργεί απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα η εκπαίδευσή μας.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας  ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη στήριξη αλλά και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για τη συνεχή στήριξη και τις πρωτοβουλίες του για ενίσχυση των σχολικών εφορειών.

 «Θέλω όμως, πριν ολοκληρώσω να επισημάνω και να στηλιτεύσω την προσπάθεια κάποιων κύκλων να υποβαθμίσουν το ρόλο των Σχολικών Εφορειών σήμερα. Εμείς προσπερνούμε αυτές τις ενέργειες και συνεχίζουμε το έργο μας για την προκοπή και την πρόοδο της Παιδείας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180