Την Πέμπτη η τρίτη ομιλία των διαλέξεων «Τηλεγόνεια» του Ανοικτού Πανεπ. Κύπρου


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σας προσκαλεί στην τρίτη ομιλία του ετήσιου κύκλου διαλέξεων «Τηλεγόνεια». Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στοΠολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «Η γέννηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και η σημασία του: μια νέα ερμηνεία»και ομιλητή τον Βασίλη Καρασμάνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). 

Η «Τηλεγόνεια» αποτελεί κύκλο επιστημονικών διαλέξεων, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό της Κύπρου, στα πλαίσια της δέσμευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης, αλλά και του Ελληνικού Πολιτισμού. Στον κύκλο των διαλέξεων συμμετέχουν  κορυφαία ονόματα του χώρου των Ελληνικών Γραμμάτων τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Βεβαίωση  παρακολούθησης θα χορηγείται σε άτομα που θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τρεις διαλέξεις.

Χορηγός της φετινής σειράς διαλέξεων είναι ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»

Η τρίτη διάλεξη:

«Από τις παλαιές αντιλήψεις Γερμανών λογίων περί του «ελληνικού θαύματος» μέχρι διάφορες ‘σύγχρονες’ απόψεις που υποστηρίζουν την έλλειψη πρωτοτυπίας του ελληνικού πολιτισμού και υπερτονίζουν τις οφειλές των Ελλήνων σε παλιότερους πολιτισμούς πολλά έχουν γραφεί. Ωστόσο το πρόβλημα της γέννησης του ελληνικού πολιτισμού παραμένει και συνεχίζει να είναι ένα από τα δυσκολότερα ιστορικά αλλά και θεωρητικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος να λέμε ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός στηρίχθηκε πάνω στον αρχαίο ελληνικό. Θεωρούμε ότι σε κάποια μικρή χρονική περίοδο, από τα τέλη του εβδόμου αιώνα έως και τον έκτο αιώνα π.Χ., σε ένα μικρό μέρος της Μεσογείου πραγματοποιήθηκαν από τον μικρό ελληνικό λαό επιτεύγματα που σφράγισαν όλο τον μετέπειτα παγκόσμιο πολιτισμό. Υπάρχουν όμως και μελετητές που θεωρούν ότι όλα σχεδόν τα βρίσκουμε και σε προελληνικούς πολιτισμούς. Τελικά, πράγματι οφείλουμε στους Έλληνες όλα αυτά; Ποιό είναι το χρέος των Ελλήνων στους παλαιότερους πολιτισμούς και ποια η δική τους πρωτοτυπία; Υπάρχει κάτι, κάποιος παράγοντας, η εμφάνιση του οποίου στην ελληνική κοινωνία να προκάλεσε την άνθιση σε όλους αυτούς τους τομείς;

Ο Βασίλης Καρασμάνης είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ειδικεύεται στην αρχαία φιλοσοφία, την αρχαία επιστήμη (μαθηματικά) και την ιστορία και φιλοσοφία της τεχνολογίας. Σπούδασε Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου εργάστηκε στη φιλοσοφία του Πλάτωνα με επόπτη καθηγητή τον John Ackrill και σε συνεχή συνεργασία με τον Gregory Vlastos. Έχει γράψει το βιβλίο Σωκράτης: Ο σοφός που δε γνώριζε τίποτα (εκδ. Λιβάνη), τα βιβλία Φιλοσοφίας και Λογικής του Λυκείου (μαζί με άλλους), έχει δημοσιεύσει 50 περίπου άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, και έχει επιμεληθεί επτά τόμους με συλλογές άρθρων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188