Το αποκλειστικό προνόμιο όσων θα φοιτήσουν στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου


Συνέντευξη του Κοσμήτορα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Καθ. Λεωνίδα Α. Φυλακτού στο Paideia-News.

«Οι φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έχουν το αποκλειστικό προνόμιο μέσα από τα τέσσερα προγράμματα, να διεισδύσουν στις πρωτοποριακές διαγνωστικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και να μαθητεύσουν πλάι στους διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές του ΙΝΓΚ» Αυτό τονίζει σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, o Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Καθ. Λεωνίδας Α. Φυλακτού.

Γιατί ένας φοιτητής να επιλέξει τη ΣΜΙΚ

ΕΡ: Ποια προγράμματα προσφέρει η Σχολή και γιατί ένας  φοιτητής να επιλέξει τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής για το μεταπτυχιακό του και να μην προτιμήσει ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού;

ΑΠ: Οι πρώτοι φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) οι οποίοι ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιλέγηκαν μετά από αναλυτική και απαιτητική διαδικασία και παρακολουθούν ένα από τα τέσσερα προγράμματα: Ιατρική Γενετική και Μοριακή Ιατρική σε επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό.

Ως προς το γιατί να επιλέξει ένας φοιτητής τη ΣΜΙΚ και όχι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο εξωτερικό, οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, τα καινοτόμα προγράμματα της ΣΜΙΚ βασίζονται στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής που έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πάνω σε αυτούς, είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική. Επιπλέον, τα προγράμματα της ΣΜΙΚ είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων και να εκπονούν τις ερευνητικές τους διατριβές μέσα στα άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Επίσης, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της Σχολής είναι και ο μοναδικός συνδυασμός στο ΙΝΓΚ της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό προνόμιο στους  φοιτητές μας.

Το ΙΝΓΚ λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια με απόλυτη επιτυχία ως το κατ’ εξοχήν ιατρικό και ερευνητικό κέντρο του τόπου μας. Με την ίδρυση της ΣΜΙΚ, το ΙΝΓΚ καθίσταται πλέον και αυτόνομο ακαδημαϊκό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

Επιπλέον, η Σχολή δημιουργήθηκε με βάση τα διεθνή, υψηλού επιπέδου πρότυπα και κανονισμούς λειτουργίας διεθνώς καταξιωμένων Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων. Οπότε καταλαβαίνετε ότι με αυτές της βάσεις, η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου δεν υστερεί σε κανένα τομέα, απεναντίας, ως η Σχολή του κατεξοχήν εξειδικευμένου κέντρου της περιοχής, οι φοιτητές της, έχουν το αποκλειστικό προνόμιο μέσα από τα τέσσερα προγράμματα, να διεισδύσουν στις πρωτοποριακές διαγνωστικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου και να μαθητεύσουν πλάι στους διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές του ΙΝΓΚ. Επιπρόσθετα, σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς που περνά η κάθε οικογένεια στην Κύπρο, είναι και πιο εφικτό τα παιδιά να σπουδάσουν στην Κύπρο σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο. Δηλαδή η ΣΜΙΚ προσφέρει στους φοιτητές της το επίπεδο και το περιβάλλον σπουδών που θα συναντούσαν στο εξωτερικό, αλλά με τις ευκολίες του να παραμείνουν στην Κύπρο.

Πολλαπλά οφέλη από την ίδρυση της μεταπτυχιακής Σχολής

ΕΡ: Ποιο το όφελος για το ίδιο το Ινστιτούτο από την ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου;

ΑΠ: Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από την ίδρυση της μεταπτυχιακής Σχολής. Τα δύο ποιο κύρια είναι πρώτιστα η συνεχόμενη αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα που θα εκπονούν οι φοιτητές. Το δεύτερο κύριο όφελος από τη δημιουργία της ΣΜΙΚ είναι η προσφορά προς την κοινωνία άρτια μορφωμένους και εκπαιδευμένου βιολόγους που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά επιστημόνων στην Κύπρο. Σε καιρούς οικονομικά δύσκολους, το Ινστιτούτο συνεχίζει να επενδύει στην παιδεία δίνοντας ευκαιρίες στους νέους και πρωτοπορώντας στην ανάπτυξη της επιστήμης στην πατρίδα μας.

Δε βαδίζουμε σε άγνωστα μονοπάτια

ΕΡ: Ποιες είναι οι πρώτες διαπιστώσεις και εμπειρίες από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Σχολής; 

ΑΠ: Καταρχάς, η ίδρυση της Σχολής είναι μια φυσική εξέλιξη, αφού υπήρχε πάντα ως μέρος του οράματος για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Ινστιτούτου. Με την ίδρυση της ΣΜΙΚ, το ΙΝΓΚ καθίσταται πλέον και αυτόνομο ακαδημαϊκό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Η εμπειρία του Ινστιτούτου ως ακαδημαϊκό κέντρο προϋπήρχε εδώ και 20 χρόνια, ως εκ τούτου δε βαδίζουμε σε άγνωστα μονοπάτια, απλά εξελίξαμε αυτό που ήδη κάναμε εδώ και χρόνια ούτως ώστε ο φοιτητής να παίρνει και τη σφραγίδα κύρους και αριστείας, αξίες τις οποίες έχει κατοχυρώσει με το πέρασμα του χρόνου το ΙΝΓΚ.

Τώρα ως προς τις διαπιστώσεις  όσον αφορά το ΙΝΓΚ εσωτερικά, η πρώτη χρονιά λειτουργίας της Σχολής έχει δώσει μια νέα πνοή στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η ενέργεια που εκπέμπουν οι φοιτητές μας και η δίψα που επιδεικνύουν ως νέοι επιστήμονες πλάι σε καταξιωμένους ιατρούς και ερευνητές είναι αισθητή. Υπάρχει νέο αίμα στην ερευνητική οικογένεια του Ινστιτούτου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όλοι μας οι φοιτητές έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Ινστιτούτου. Ο στόχος μας είναι πάντα η αριστεία μέσα από τουςβασικούς πυλώνες του ΙΝΓΚ, έρευνα, υπηρεσίες και εκπαίδευση, με επίκεντρο την προσφορά στον ασθενή. Οπότε συνεχίζουμε την ανοδική πορεία μεταφέροντας αυτές τις αξίες στη νέα γενιά των επιστημόνων μας.

Η Σχολή έχει τροχοδρομήσει τη διαδικασία πιστοποίησης των προγραμμάτων της

ΕΡ: Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν όμως κάποιοι που διερωτώνται αν τα μεταπτυχιακά  της θα αναγνωριστούν από το ΚΥΣΑΤΣ. Υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο;

ΑΠ: Όπως έχετε διατυπώσει  πολύ σωστά, η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έχει δημιουργηθεί με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με βάση τις πρόνοιες της Κυπριακής νομοθεσίας.

Σχετικά με την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, η Σχολή έχει τροχοδρομήσει τη διαδικασία πιστοποίησης των τεσσάρων προγραμμάτων της, διαδικασία στην οποία βάση νομοθεσίας, υποβάλλονται όλες  οι Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης - Πιστοποίησης (Σ.ΕΚ.Α.Π.). Αναμένουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.  Οπότε με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από το Σ.ΕΚ.Α.Π., η αναγνώριση από το ΚΥΣΑΤΣ θα μπει στη σωστή ευθεία.

Στις 26 Απριλίου λήγει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη νέα χρονιά

ΕΡ: Η περίοδος υποβολής αιτήσεων  για τη νέα χρονιά λήγει στις 26 Απριλίου. Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα;

ΑΠ: Βρισκόμαστε εδώ και δυόμιση μήνες στην περίοδο προκήρυξης των αιτήσεων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14. Τα προγράμματα της Σχολής προσελκύουν  ενδιαφέρον εντός και εκτός Κύπρου, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τηνκαινοτομία των προγραμμάτων μας αλλά εκτιμά επίσης σε μεγάλο βαθμό τον πρωτοποριακό χαρακτήρα και το κύρος του Ινστιτούτου και της Σχολής. H περίοδος αιτήσεων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14 λήγει την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέχρι αυτή την ημερομηνία στην ιστοσελίδα της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/

Ενδιαφέρον και  από ξένους φοιτητές

ΕΡ: Ένας από τους στόχους της Σχολής είναι να προσελκύσει ξένους φοιτητές. Είναι κοντά στο στόχο της;

ΑΠ: Οι ενέργειες προώθησης της Σχολής στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών

φαίνονται να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα αφού καθημερινώς το Γραφείο Εκπαίδευσης λαμβάνει αρκετά μηνύματα από ενδιαφερόμενους εκτός Κύπρου. Το ΙΝΓΚ άλλωστε για χρόνια τώρα φιλοξενεί φοιτητές από αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέραν αυτού όμως, η προώθηση της Σχολής εκτός συνόρων,  έχει διπλό όφελος αφού αναδεικνύεται το γεγονός ότι στην Κύπρο προσφέρονται πρωτοποριακά επιστημονικά προγράμματα. Επιπρόσθετα, σε καιρούς όπου διαπραγματεύονται τρόποι διάσωσης της οικονομίας μας, τι πιο ωφέλιμο από το να δείχνουμε ότι πρωτοπορούμε σε σημαντικούς επενδυτικούς τομείς; Ίσως και ο πιο σημαντικός στόχος αυτών των ενεργειών να είναι ουσιαστικά η σύναψη σχέσεων με άλλα κράτη και η αναβάθμιση τωνσυνεργασιών στους τομείς της έρευνας και της παιδείας.

Η πιο συχνή ερώτηση

ΕΡ: Ποιες είναι οι ερωτήσεις που συχνά υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για να φοιτήσουν στη Σχολή;

ΑΠ: Η πιο σύνηθες ερώτηση είναι «Ποια η διαφορά μεταξύ των δύο κλάδων Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής;» Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση, πρέπει πρώτα να πούμε πως η σύγχρονη Ιατρική ασχολείται σε επίπεδο μορίων, καθώς είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονιδίων και των πρωτεϊνών στη μελέτη των διαφόρων ασθενειών. Ο τομέας της Μοριακής Ιατρικής μελετά τους μηχανισμούς των μορίων οι οποίοι προκαλούν και θεραπεύουν ασθένειες, όχι απαραίτητα γενετικής φύσεως ασθένειες. Από την άλλη, Ιατρική Γενετική είναι ο τομέας μελέτηςτης γενετικής σε σχέση με τις κληρονομικές ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές της Σχολής έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τις διάφορες ασθένειες, όπως επίσης του τομείς αιχμής στα πεδία της μοριακής διάγνωσης και θεραπείας.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε τη  λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;

ΑΠ: Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου δεν προσφέρει πτυχία ιατρικής. Με την αποπεράτωση των σπουδών τους οι φοιτητές της ΣΜΙΚ, παίρνουν τον ανάλογο τίτλο που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα τους, δηλαδή MSc ή PhD Molecular Medicine ή Medical Genetics. Τα προγράμματα μας ουσιαστικά έρχονται να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις παραδοσιακές ερευνητικές και διαγνωστικές μεθόδους και να τις μεταφέρουν σε ένα επιστημονικά εξελιγμένο επίπεδο  χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά συστήματα. Για αυτό το λόγο έχουμε και μαθητές στα προγράμματα μας οι οποίοι είναι ήδη γιατροί, αφού με τη γνώση και πείρα που θα αποκτήσουν στη ΣΜΙΚ, θα μπορούν να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη και εξελιγμένη υπηρεσία στους ασθενείς τους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα καταξιωμένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο διεθνώς και ο στόχος του Ινστιτούτου αλλά και της Σχολής είναι πάντα η αριστεία. Η αριστεία αυτή γεννιέται μέσα από υγιείς συνθήκες οι οποίες εκτιμούν και ανάγουν την πρόοδο στην έρευνα και στην ιατρική όλων των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και ιατρικών ιδρυμάτων του τόπου, για το κοινό καλό όλων των πολιτών αλλά και για τη σωστή προβολή της Κύπρου προς τα έξω.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










267