Το Δημοτικό Αγίας Νάπας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius «U-KNIGHT-EUROPE»


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012, το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius, τo οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάγεται στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης. Σκοπός του προγράμματος Comenius είναι η άντληση εμπειριών και γνώσεων  προς όφελος των παιδιών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της παιδείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας έχει συνάψει συμφωνία με οκτώ άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ευρώπη (Πολωνία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία), για να συνεργαστούν στην εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου εργασίας, με τίτλο: “U-KNIGHT-EUROPE”.

      Η φιλοσοφία του προγράμματος

Στις μέρες μας οι αξίες της ζωής έχουν περιθωριοποιηθεί από αρκετούς νέους. Ζούμε σε έναν αβέβαιο κόσμο που έχει κατακλυστεί από την τεχνολογία, ενώ οι ραγδαίες αλλαγές προχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο καταναλωτισμός και ο ψηφιακός κόσμος του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν γίνει πλέον καθοριστικοί ρυθμιστές των κοινωνικών μας σχέσεων. Με το σχέδιο δράσης “U-KNIGHT-EUROPE”, «Ενωμένη Ευρώπη» (όπως ακούγεται), «Εσείς, οι Ιππότες της Ευρώπης» (όπως η γραπτή πραγμάτωσή του μπορεί να αποδοθεί), επιδιώκεται η συμβολή στον προσανατολισμό των νέων προς το σωστό δρόμο και η επαναφορά τους στις αληθινές και ουσιαστικές αξίες της ζωής.

Η βασική ιδέα εστιάζει στη συνεργασία όλων των εταίρων, για τη διεύρυνση της πολιτισμικής επίγνωσης των παιδιών και την καλλιέργεια της κατανόησης των αναγκών άλλων ανθρώπων στη δική τους κοινότητα, στόχος ο οποίος επιδιώκεται μέσω της μελέτης της ιστορίας των Ιπποτών.

Ο απώτερος στόχος του σχεδίου δράσης είναι  η διεύρυνση των γνώσεων των παιδιών για τους Ιππότες της Ευρώπης, ανακαλύπτοντας τον τρόπο ζωής τους, το λόγο δημιουργίας τους, τις αξίες και τους σκοπούς τους,  έτσι ώστε να αναβιώσει το «ιπποτικό πνεύμα» ανάμεσα τους. Απώτερος στόχος, δηλαδή, είναι η παρουσίαση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής στα παιδιά, που να μη στηρίζεται σε υλικά αγαθά, αλλά να αναδεικνύει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, όπως είναι ο σεβασμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη και η συνεργασία.

Τα παιδιά αναμένεται, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του συγεκριμένου προγράμματος, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους, μαθαίνοντας να υπερασπίζονται τον αδύνατο, να είναι ευγενικά, διακρινόμενα από πίστη και ταπεινοφροσύνη, προσανατολιζόμενα προς τη φιλοξενία. Στις δραστηριότητες συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, καταγωγής και παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και της επιθετικότητας. Προσδοκάται ότι μέσα από το όλο πρόγραμμα θα δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να συμμετέχουν και να αποβάλουν κάθε είδος προκατάληψης για πιθανή αποτυχία τους. Παράλληλα, προσδοκάται ότι θα τονωθεί το ηθικό τους και θα νιώσουν περήφανα για τον εαυτό τους γιατί κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι, μέσω της μελέτης της ιστορίας, της μουσικής, του χορού και των τρόπων της σωστής συμπεριφοράς.

Σε ένα ευρύτερο επίπεδο προκύπτουν ερωτήματα, όπως:

-            Πώς οι διευθυντές/διευθύντριες θα μπορέσουν να γίνουν σύγχρονοι ιππότες για τους/ τις  εκπαιδευτικούς των σχολείων τους;

-            Πώς οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν σύγχρονοι ιππότες για τους/τις μαθητές/μαθήτριές τους;

-            Πώς οι ίδιοι οι γονείς θα γίνουν ιππότες-πρότυπα για τα παιδιά τους.

Δράσεις στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και της κοινότητας

Στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, το θέμα του σχεδίου δράσης προσεγγίστηκε διαθεματικά και έγινε αναπόσπαστο μέρος του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Εντοπίστηκαν τα προγράμματα σπουδών που είχαν άμεση σχέση με αυτό (π.χ. Ιστορία, Αγγλικά, Αγωγή Ζωής, Αγωγή Υγείας, Σχεδιασμός και Τεχνολογία, Εικαστικές Τέχνες) και έγινε προσπάθεια όλες οι σχετικές δραστηριότητες να απορρέουν αβίαστα από τις μαθησιακές δραστηριότητες. Παράλληλα, έγινε σύνδεση με τον υπό έμφαση στόχο «Η Κύπρος στην Ευρώπη», αναδεικνύοντας το διαπολιτισμικό χαρακτήρα του και προβάλλοντας δράσεις που γίνονται στην Κύπρο σχετικά με την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, το εν λόγω σχέδιο δράσης διασυνδέθηκε άμεσα με το σχέδιο δράσης που κατάρτισε η Επιτροπή Αγωγής Υγείας για Πρόληψη της Βίας και Παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, γύρω από το στόχο «Γίνομαι Ιππότης βοηθώντας και στηρίζοντας τους γύρω μου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ελκυστικού περιβάλλοντος», παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και δημοτικές αρχές πρότειναν δράσεις οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι ακόλουθες δράσεις:

  1. Γνωριμία με τη ζωή των ιπποτών - Συνάντηση με ειδικό/ παρουσίαση (Ιστορικός/ Συγγραφέας - Αλέξης Μιχαηλίδης) -  Συζήτηση στις τάξεις
  2. Δημιουργία και εφαρμογή κοινού κώδικα «τιμής» και «δράσης» για όλα τα τμήματα, με βάση τον κώδικα των ιπποτών
  3. Διαγωνισμός ζωγραφικής, με θέμα το λογότυπο του προγράμματος
  4. Σύνθεση ύμνου των ιπποτών (βασισμένου σε στίχους από τα παιδιά σε δοσμένη μουσική)
  5. Συζήτηση στην τάξη για το «πώς μπορούμε να γίνουμε σύγχρονοι ιππότες» -  Υποστηρικτικές δομές προαγωγής του εθελοντισμού, όπως:

-            Ομάδα υποδοχής αλλόγλωσσων παιδιών

-            Ομάδα στήριξης (παρέα-παιχνίδι) για τα παιδιά της ειδικής μονάδας

-       Ομάδα φιλίας (προσέγγιση απομονωμένων παιδιών και ένταξή τους στην παρέα)

-            Ομάδα περιφρούρησης σχολικού περιβάλλοντος (καθαριότητα-παιδονομία)

-       Συμμετοχή στην εβδομάδα εθελοντισμού - Ημέρα ηλικιωμένων - Κοινές δράσεις με οργανωμένα σύνολα του Δήμου Αγίας Νάπας

-       Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου (Μεσαιωνικό Φεστιβάλ - Φεστιβάλ του παιδιού - Καθαριότητα παραλίας)

  1. «Κουτί καλών πράξεων» (ο αποδέχτης μιας καλής πράξης αναφέρει το γεγονός πότε, πού, από ποιον
  2. Ανακήρυξη «Ιππότη του μήνα (σε ειδική τελετή, λαμβάνοντας υπόψη  το περιεχόμενο των εισηγήσεων στο κουτί καλών πράξεων).



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










289