Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η εξυγίανση ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται πολλές απόψεις σχετικά με την εξυγίανση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό, υποστηρίζεται, ότι θα γίνει κατορθωτό μέσα από γραπτές εξετάσεις, καθώς αυτές θα πιστοποιούν την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών. Με βάση λοιπόν τα όσα υποστηρίζονται, μέσω μιας γραπτής εξέτασης, θα εισέρχονται στην εκπαίδευση οι «ικανότεροι» καθώς θα πιστοποιούνται:

α) η ικανότητα κάποιου να ηγηθεί και να καθοδηγήσει μια ομάδα 25 μαθητών διαφορετικού κοινωνικού υποβάθρου, γνώσεων, ενδιαφερόντων, αντιληπτικότητας, με απώτερο σκοπό να μεταλαμπαδεύσει σε αυτούς γνώσεις, ήθος, παιδεία, αγάπη, σεβασμό, αλληλεγγύη κλπ.

β) η ικανότητα κάποιου να μεταλαμπαδεύσει γνώση, ήθος, πνεύμα αλληλεγγύης, συνεργασίας, ομαδικότητας, ήθος, σεβασμό κ.α.

γ) η ικανότητα κάποιου να κερδίσει την αγάπη, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των μαθητών του.

Αφού, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω η διδακτική ικανότητα ενός υποψήφιου εκπαιδευτικού είναι μετρήσιμη μέσω γραπτών εξετάσεων, γιατί να μην είναι με ανάλογο τρόπο μετρήσιμη η πολιτική ικανότητα βουλευτών, κομματικών αρχηγών, κομματικών στελεχών και υπουργών; Για ποιο λόγο, παράλληλα με τις προεκλογικές και άλλες εκστρατείες, να μη δοκιμάζονται και γραπτώς οι υποψήφιοι βουλευτές για παράδειγμα; Θα μπορούσαν τέτοιου είδους εξετάσεις να πιστοποιούν κατά πόσο ένας υποψήφιος για πολιτικό αξίωμα είναι κατάλληλος και ικανός για να πληρώσει τη θέση για την οποία ζητά από τους πολίτες να του εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Με τον τρόπο αυτό ως πολιτειακοί και πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας θα αναδειχθούν οι καταλληλότεροι και οι ικανότεροι πολίτες του τόπου μας.

Μέσω της πιο πάνω καινοτομίας θα καταστεί δυνατή και η ανάδειξη νέων, προσοντούχων και ικανών πολιτών, οι οποίοι δεν εκφράζονται αναγκαστικά από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και τις ιδεολογίες που αυτά πρεσβεύουν ενώ παράλληλα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε κάποιον κομματικό μηχανισμό να τους στηρίζει και να τους προωθεί για να διοργανώσουν πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες. Οι νέοι μας πολιτικοί επίσης δε θα έχουν διαφθαρεί από τη διαρκή τριβή με την πολιτική, τις διαφόρου και αμφιβόλου τύπου συμφωνίες με διάφορες ομάδες πίεσης, που πολλές φορές εξαναγκάζουν τους πολιτικούς μας να κάνουν τα στραβά μάτια και να προωθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα άλλο μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί από την πολιτεία για να αποφευχθεί η τριβή και η διαφθορά είναι η διά νόμου  απαγόρευση επανεκλογής σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα για τρίτη θητεία.

Τέτοιου είδους εξετάσεις θα είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια και θα είναι δυνατό να παρακαθίσουν σε αυτές όλοι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δεκατο-όγδοο έτος της ηλικίας τους.Επιπλέον, μια άλλη καινοτομία η οποία θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί είναι η μείωση του μισθού στο μισό, για παράδειγμα,  των βουλευτών και ο διπλασιασμός του αριθμού τους. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε στη Bουλή το διπλάσιο αριθμό προσοντούχων, ικανών και κατάλληλων ατόμων, οι οποίοι θα νομοθετούν με γνώμονα το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον. Από το διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών θα επιτευχθεί το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας για άνεργους νέους, πλην όμως ικανούς και προσοντούχους πολιτικούς επιστήμονες και όχι μόνο του τόπου μας.

Όσον αφορά τώρα τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, τα κριτήρια που θα αφορούν τη μοριοδότησηκαι τη λογική που θα διέπει το όλο σύστημα, παραπέμπω ανεπιφύλακτα στο πρόσφατο σχέδιο του έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού που αφορά στην εξυγίανση του δημόσιου σχολείου και την πρόσληψη των ικανότερων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.

*Αντικαταστάτης Μέσης Εκπαίδευσης  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











287