Το έργο του «The Limassol College», Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα


ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΖΑΒΟΥ*

Η τελετή αποφοίτησης αποτελεί το επιστέγασμα του έργου ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, και σήμερα η ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο ρόλος της δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια μετάδοσης της γνώσης, αλλά περιλαμβάνει και επηρεάζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.

Αυτό θα το διαπιστώσετε από τη σύντομη περιγραφή του έργου του Κολεγίου μας που θα σας παρουσιάσω εν συντομία και εν περιλήψει.

-       3ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών πριν την έναρξη των μαθημάτων

-       Ομιλίες προς τους φοιτητές από εξωτερικούς ομιλητές(μεσογειακή διατροφή, πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού)

-       Σεμινάριο Αισθητικής

-       Ομιλίες τελειοφοίτων σε δημοτικά σχολεία για καλή διατροφή

Δώσαμε το παρόν μας σε εκθέσεις τόσο της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης στη Λευκωσία όσο και στην αντίστοιχη στην Αθήνα.

Η δυσμενής κοινωνική κατάσταση, φυσικά, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους φοιτητές μας.  Κοινωνική ευαισθησία και ανθρώπινο πρόσωπο χαρακτήρισε τις διάφορες εκδηλώσεις.  Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, οργανώθηκαν:

-       Παρουσίαση make-up, τα έσοδα δόθηκαν στο σύνδεσμο αυτιστικών παιδιών

-       Rock night, τα έσοδα δόθηκαν στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου

-       Δωρεάν μακιγιάζ προσφέρθηκε σε επίδειξη μόδας για το Children for Hope

-       Face painting από φοιτήτριες μας σε εκδήλωση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου

-       Δωρεάν λιπομέτρηση και συμβουλές διατροφή σε μέλη του συνδέσμου διαβητικών και καρδιοπαθών και στο κοινό από καθηγητές/φοιτητές.

Επιτυχία του Κολεγίου τον τελευταίο χρόνο είναι η ένταξη μας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.  Στο πρόγραμμα κατάρτισης Leonardo Da Vinci 20 φοιτήτριες σε 2 ροές μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για 15 ημέρες για εξειδίκευση σε μακιγιάζ.

Αποκτήσαμε το Erasmus University Charter που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές μας να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για σπουδές ενός εξαμήνου.  2 φοιτήτριες μας του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής θα πάνε στο ΤΕΙ Κρήτης, το πρώτο εξάμηνο, και άλλοι 8 φοιτητές σε δύο πανεπιστήμια της Ισπανίας.  Είναι εκπληκτικό το πόσο αυτά τα προγράμματα δίνουν κίνητρο στα παιδιά για καλύτερη επίδοση ώστε να έχουν το κριτήριο συμμετοχής τονίζοντας βέβαια τη σημασία που έχουν να κινηθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκτήσουν

νέες εμπειρίες και να αντιληφθούν την πραγματικότητα, να γίνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι μακριά από την οικογένεια τους.

Αυτά τα πετύχαμε με πολλή δουλειά και εδώ πιστεύω ότι χρειάζεται να επισημάνω μερικά πράγματα.

Ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι δύσκολος γιατί πέρα από την ανταγωνιστικότητα, που είναι φυσικό σε μια ελεύθερη αγορά, έχει να  αντιμετωπίσει και τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες της πολιτείας.

Η αξιολόγηση των δύο κλάδων μας Διαιτολογίας και Διατροφής, Αισθητικής και Κοσμητολογίας, πήρε περίπου 5 χρόνια να αξιολογηθεί με ζημιογόνες οικονομικές επιπτώσεις και όχι μόνο...Με επιμονή και υπομονή, σκληρή δουλειά η διεύθυνση του Κολεγίου προχώρησε, όμως επιδιώκοντας την ποιοτική αναβάθμιση του και όχι την ποσοτική.  Γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική και η αγγλική προσφέρεται για το πρόγραμμα Erasmus και για βιβλιογραφία.

Πέτυχε να καθιερωθεί ως το Κολέγιο με πρωτοποριακά προγράμματα όπως είναι της Διαιτολογίας και Διατροφής και Αισθητικής και Κοσμητολογίας, που είναι το μοναδικό τετραετές πρόγραμμα στην Κύπρο.

Θεωρούμε επιτυχία ότι ο τίτλος της Διαιτολογίας και Διατροφής είναι αναγνωρισμένος από το Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ. ως ισότιμος πανεπιστημιακού τίτλου και οι πρώτοι απόφοιτοι μας έχουν εγγραφεί στο μητρώο Διαιτολόγων και απέκτησαν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Επίσης και τα δύο προγράμματα αναγνωρίσθηκαν από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Ελλάδας ως ισότιμα ΤΕΙ Ελλάδας.  Και τα σχέδια μας συνεχίζονται με προγραμματισμένο την ένταξη ενός μεταπτυχιακού προγράμματος.

Τελευταίο αφήνω την έρευνα που ως γνωστό είναι ένας από τους τρείς κύριους πυλώνες της Στρατηγικής Ευρώπης 2020.

Το κολέγιο μας θα συμμετάσχει σε έρευνες που αφορούν το θέμα της καλής διατροφής και συγκεκριμένα της παχυσαρκίας.

Η έρευνα δεν είναι κάτι αφηρημένο και φυσικά δεν αρκεί απλά να την δημοσιεύσουμε και να μένει στα συρτάρια.  Θα είμαι συγκεκριμένη για να αποδείξω ότι η έρευνα είναι συνδεδεμένη με τους οικονομικούς δείχτες μιας χώρας, όταν φυσικά αυτή η χώρα την αξιοποιεί κατάλληλα.

Παράδειγμα: Η έρευνα για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Το 2008 στην Αυστραλία 8,3 δις. Δολάρια ξοδεύτηκαν για τους υπέρβαρους και 2 δις. Για τους παχύσαρκους. 

Στις Η.Π.Α. το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων βρίσκεται στο 35%.  Υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο 50% σε μερικά χρόνια, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, με κόστος 67 δις.

Γενικά το συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό της υγείας για το συγκεκριμένο θέμα αρχίζει από 0,7 μέχρι 7%.  Αναλυτικά ένα παχύσαρκο άτομο έχει 25% περισσότερα έξοδα υγείας από ένα μη παχύσαρκο.  Γιατί θα ρωτηθούμε;  Γιατί τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα συνδέονται με χρόνιες ασθένειες κατά συνέπεια αυξημένες παραμονές στα νοσοκομεία, αυξημένη φαρμακευτική αγωγή, αυξημένο προσωπικό, αυξημένες άδειες

ασθένειας, αυξημένα επίπεδα ανικανότητας στην εργασία, αυξημένη θνησιμότητα.

Όλα αυτά μετρούνται σε χρήμα

Υπάρχει όμως λύση, η πρόληψη.  Στη Γερμανία, μετά της έρευνες που έγιναν και την επισήμανση για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, το ποσοστό κυμαινόταν γύρω στο 9%.  Τώρα είναι γύρω 4%,.  Η έρευνα αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για τη μείωση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων.

Συμπεραίνοντας επισημάνω ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Δημόσια και Ιδιωτική, θα πρέπει να έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού προτύπου στην Κύπρο με την ενίσχυση των πολιτικών που οδηγούν στην ανάπτυξη, έρευνα, καινοτομία ώστε η Κύπρος να καταστεί τεχνολογικό και εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής.

Μπορούμε να το επιτύχουμε, αν πιστέψουμε σ’ αυτό να κτίσουμε μια οικονομία γνώσης, ευημερίας και πολιτισμού με την πολύτιμη ελληνική ανθρωποκεντρική παιδεία και παράδοση, ως πολύτιμα έφόδια.

Μπορούμε, για το μέλλον αυτών των νέων παιδιών.

Αξίζουμε μια καλύτερη Κύπρο!!!!

*Διευθύνουσα  Σύμβουλος «The limassol College»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119