Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 180 χρόνια του με αποστολή στην Κύπρο


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ.)‒που φέτος εορτάζει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του‒ θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια εκπαιδευτική αποστολή του στην Κύπρο, για 32η συνεχή χρονιά, από τις 27 Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου 2017, με τη συμμετοχή 60 και πλέον διδασκόντων και διδασκομένων της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, μιας 7μελούς ομάδας διδασκόντων και διδασκομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, και δύο ξένων επιστημόνων.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενεργό συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, στις 28-29 Μαρτίου, στο Λύκειο Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Πάφο και Συναυλία στις 28 Μαρτίου, στις 7.30 μμ, στον ίδιο χώρο, Εκδήλωση για τα 180χρονα του ΕΚΠΑ και Συναυλία στις 30 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, από την Τετράφωνη Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη Χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ, και κοινές επετειακές εκδηλώσεις με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Δήμο Ιδαλίου, στις 31 Μαρτίου, το πρωί και το βράδυ αντίστοιχα.
Σε σημείωμά του εκ μέρους της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο Ανδρέας Ι. Βοσκός, Ομότ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία) του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος οργάνωσης της Αποστολής αναφέρει ότι συμπληρώνονται επίσης φέτος τριάντα δύο χρόνια από τότε που το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε μια σύντονη και πολύπλευρη προσπάθεια με στόχο να συνδράμει δημιουργικά το σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου, συμβάλλοντας στην προβολή της πανάρχαιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μεγαλονήσου και στην προώθηση του μεγάλου εθνικού μας θέματος.
Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε η Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο και ξεκίνησε –με επίκεντρο τη Φιλοσοφική Σχολή και δραστική στήριξη από τις εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο, σε στενή και πολύπλευρη συνεργασία με την Κύπρο– ένα πρόγραμμα αναρίθμητων ενεργειών και εκδηλώσεων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εμπλουτιζόμενο και προσαρμοζόμενο στις περιστάσεις:
Εισήχθησαν μαθήματα για την Κύπρο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διάφορων Τμημάτων. Καθιερώθηκαν Σεμινάρια Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, (που συνεχίζονται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Κύπρο) / Κυπριακής Αρχαιολογίας / Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου. Οργανώθηκαν Επιστημονικά Συμπόσια και Συνέδρια (με έκδοση των Πρακτικών), σειρές διαλέξεων (εδώ και στην Κύπρο, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους πολλούς φορείς).
Προωθήθηκαν ερευνητικά προγράμματα και ανασκαφές στην Κύπρο, με εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, και εκπονήθηκαν διδακτορικές διατριβές με θέματα σχετικά με την Κύπρο από Ελλαδίτες και από Κυπρίους. Με μιαν ευρύτατη σειρά Πολιτιστικών τριημέρων –με εισηγήσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων επιστημόνων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις– παρουσιάστηκαν στην Αθήνα οι αγώνες και ο πανάρχαιος πολιτισμός της Κύπρου, προβλήθηκαν και τιμήθηκαν οι αγωνιστές και οι πνευματικοί άνθρωποι της μεγαλονήσου.
Τιμήθηκαν με τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου σημαντικοί εκπρόσωποί της (πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, επιστήμονες και λογοτέχνες). Έγιναν και γίνονται εκδόσεις διάφορες, όπως οι 3 τόμοι υπό τον τίτλο Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος και ο τόμος υπό τον τίτλο Η εικόνα της Κύπρου (1878-1960) στη Λογοτεχνία (στη σειρά Κυπριακά), ο τόμος Η Ελληνική Γλώσσα στην Κύπρο (από την αρχαιότητα ως σήμερα), Αθήνα 2010, και ο τόμος Κύπρος: Αγώνες Ελευθερίας στην Ελληνική Ιστορία, Αθήνα 2011, ο ψηφιακός δίσκος Τραγούδια της Κύπρου για τετράφωνη μικτή χορωδία (επεξεργασία και εκτέλεση από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με συνοδευτικό τεύχος), Αθήνα 2005, και ο τόμος Ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος: Τριάντα χρόνια δημιουργικής συνεργασίας, με σχετικά κείμενα και δύο ψηφιακούς δίσκους (αρχαία και νεώτερη κυπριακή ποίηση, μελοποιημένη ή επεξεργασμένη από καθηγητές και μέλη της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ), και η ηλεκτρονική έκδοση των έξι τόμων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας του Ιδρύματος Λεβέντη), που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των Εκπαιδευτικών Αποστολών στους επισήμους και στα Σχολεία (συν τοις άλλοις), μαζί με περισσότερα από δέκα χιλιάδες άλλα βιβλία που δωρήθηκαν έως τώρα σε Πανεπιστημιακές, Σχολικές και Δημοτικές βιβλιοθήκες της Κύπρου.
Αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθνικού μας θέματος: Έκδοση ψηφισμάτων και παραστάσεις σε διεθνείς οργανισμούς ‒ Οργάνωση σχετικών ημερίδων, συμποσίων και επιστημονικών συνεδρίων ‒ Εκδηλώσεις όπως αυτή στο Ηρώδειο με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις στην Αθήνα και αλλού σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ακαδημία παλαιότερα και στη συνέχεια με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (περισσότερες από 200 συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας παράστασης στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα με Δημοτικούς χορούς και τραγούδια της Κύπρου από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου στην αποχαιρετιστήρια βραδιά για τους 350 περίπου ξένους σπουδαστές και διδάσκοντες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ). Περαιτέρω ενέργειες για τη σύσφιξη στενών σχέσεων μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου και ζωντανό μάρτυρα το μνημείο στο Ηρώο της για τους Κυπρίους πεσόντες κατά την ηρωική έξοδο.
Καθιερώθηκαν οι ετήσιες εκπαιδευτικές αποστολές της Φιλοσοφικής Σχολής και γενικά του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, με το σκεπτικό ότι αγαπάς και γνοιάζεσαι περισσότερο έναν τόπο αν τον γνωρίσεις από κοντά. Στις αποστολές αυτές πήραν ως τώρα μέρος –και έφυγαν με άριστες εντυπώσεις, χάρις στο ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα και τη θερμή φιλοξενία– 500 περίπου καθηγητές (πολλοί από τους οποίους συνέβαλαν στη συνέχεια ποικιλοτρόπως στην προβολή της Κύπρου) και περισσότεροι από 4250 φοιτητές (που στελεχώνουν ήδη Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού), ανάμεσά τους και ομάδες από ξένα Πανεπιστήμια, με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα για την Κύπρο.
Η συμμετοχή, λ.χ., της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου στις αποστολές οδήγησε στην ενασχόληση υπερχιλίων έως τώρα μελών τους με τα τραγούδια και τους χορούς της Κύπρου και στην ποικιλότροπη προβολή τους (με έρευνες σχετικές, διδασκαλία, διασκευές για τετράφωνη χορωδία, συμμετοχή σε αναρίθμητες εκδηλώσεις, όπως στην ιδιαίτερα προβεβλημένη μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής).
Με στόχο την περαιτέρω προώθηση και συστηματοποίηση των σχετικών με την Κύπρο ενεργειών, με ομόφωνες αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και της Συγκλήτου προ τριετίας διευρύνθηκε και αναβαθμίστηκε η Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο και ιδρύθηκε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών (ΕΡΚΥΜΕ), το οποίο, με τη συμπαράσταση όλων, εξελίσσεται ήδη σε πολύτιμο επιστημονικό και ερευνητικό κυπρολογικό κέντρο στην καρδιά του Ελληνισμού με παγκόσμια απήχηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










362