Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνδιοργανώνει μαζί με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων την εκστρατεία «Η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής».
Η εκστρατεία στηρίζεται από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, επισκέπτης καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (εν ενεργεία καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Συγκλήτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Η εκστρατεία, είπε, ο καθηγητής Μυλόπουλος εστιάζεται στην ενημέρωση του κοινού για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του υδατικού ζητήματος και απαντά στο ερώτημα “τι πρέπει να γίνει”. Θα πρέπει, τόνισε, να γίνει αλλαγή του υδρολογικού σχεδιασμού και προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή. Η Κοινωνία, τόνισε, θα πρέπει να στηρίξει την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και αυτό είναι το νόημα της ενημερωτικής εκστρατείας που αρχίζει σήμερα.
Η συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου, ο κ. Κώστας Αριστείδου λειτουργός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και ο Δρ Αντώνης Ζορπάς Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου.
Σε χαιρετισμό του, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις, το ένα τέταρτο της παραγωγής σιτηρών θα χαθεί λόγω δυσμενών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Παρέπεμψε σε ειδήσεις ότι οι πολικές αρκούδες λιμοκτονούν στον αρκτικό κύκλο αλλά και σε μελέτες κινεζικών πανεπιστημίων για αλλαγή στη συμπεριφορά των δέντρων. Μίλησε για εφιαλτικά σενάρια ενώ επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται με το παγκόσμιο σύστημα οικονομικής ανάπτυξης.
Η εκστρατεία «Η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής» περιλαμβάνει εκδηλώσεις, διαλέξεις και διάλογο με το κοινό ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016.