Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει στους τελειόφοιτους μαθητές το πρόγραμμα «Αριάδνη»


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το «Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική» (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) έχει αναπτύξει το «Αριάδνη». Πρόκειται για ένα επιστημονικό Εργαλείο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων το οποίο λειτουργεί μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον μαθητή. Συγκεκριμένα, το «Αριάδνη» αποτελεί ένα σύγχρονο, έγκυρο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο που κατασκευάστηκε για την αξιολόγηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων των μαθητών. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου και τον Δρ Νίκο Δρόσο.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του «Αριάδνη»:

v  Δίνει βαθμολογία για 16 διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων

v  Είναι το μοναδικό ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε με βάση τις ανάγκες του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος

v  Ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αγορά εργασίας

v  Είναι ένα προσαρμοστικό ερωτηματολόγιο, αφού ανάλογα με τις απαντήσεις του μαθητή εμφανίζονται επιπλέον ερωτήσεις για να εξεταστεί ο βαθμός ενδιαφέροντος του μαθητή για συγκεκριμένες υποομάδες επαγγελμάτων

v  Το ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή

v  Είναι εύκολο στη χρήση

v  Δίνει άμεσα αποτελέσματα

v  Είναι σύντομο, με μέσο χρόνο συμπλήρωσης τα 20 με 30 λεπτά.

v  Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου δίνεται αναλυτική έκθεση με σκιαγράφηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων και ενδεικτικά επαγγέλματα του μαθητή

Μετά από άδεια που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μελέτη στάθμισης του ερωτηματολογίου «Αριάδνη», ώστε το ερωτηματολόγιο αυτό να λαμβάνει υπόψη του την προσωπικότητα των μαθητών, καθώς και την εκπαιδευτική/επαγγελματική και κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου, προκειμένου να είναι επιστημονικά κατάλληλο για διάθεση στο μαθητικό πληθυσμό της Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Όλη αυτή η επιστημονική προσπάθεια, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και έχει αναπτύξει ποικίλες συνεργασίες στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διαθέτει δωρεάν το ερωτηματολόγιο «Αριάδνη» στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, τις Τεχνικές Σχολές και την Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα, σχεδιάζει την ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, ώστε να διαφανούν οι τάσεις των μαθητών της Κύπρου ως προς τις επαγγελματικές τους προτιμήσεις. Τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα θα θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, με την οποία θα συνεργαστεί για την επίδοση του ερωτηματολογίου στους μαθητές.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

Η καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου έδωσε διάλεξη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρουπου απευθυνόταν κυρίως σε γονείς και μαθητές, με τίτλο: «Οι αποφάσεις των μαθητών για τις σπουδές και το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν – Ο ρόλος της οικογένειας». Βασική παράμετρος της διάλεξης ήταν ότι οι αποφάσεις για τον κλάδο σπουδών που θα ακολουθήσει ο μαθητής και η επιλογή του μελλοντικού του επαγγέλματος αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής του. Για τις αποφάσεις αυτές μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, διευκολύνοντας τους μαθητές να γνωρίσουν τη διαδικασία λήψης των ορθών αποφάσεων και τις πληροφορίες που σχετίζονται με την απόφασή τους. Οι γονείς επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των παιδιών τους και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους και τον επαγγελματικό τους σχεδιασμό. Επομένως, μπορούν να εκθέτουν τα παιδιά σε εμπειρίες, που είναι σχεδιασμένες να βοηθήσουν την επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στις μέρες υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152