Το Γυμνάσιο Νεάπολης πρώτευσε στον διαγωνισμό έρευνας ΜΕΡΑ


«Άδεια σχολεία, γεμάτα φροντιστήρια»

Το ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του διαγωνισμού «Μαθητές και Μαθήτριες στην Έρευνα - ΜΕΡΑ», για το σχολικό έτος 2018-2019, δίνοντας την πρωτιά στην κατηγορία Γυμνασίων στο Γυμνάσιο Νεάπολης Λεμεσού.

Την ερευνητική ομάδα του Γυμνασίου Νεάπολης αποτελούσαν οι μαθήτριες Μανωλά Μικαλένα και Ροτσή Ελένη και ο μαθητής Τουγκουσίδης Μάριο-Αντώνιο της Γ΄ τάξης, με υποστηρίκτρια εκπαιδευτικό τη Μαθηματικό κ. Ελευθερία Σάββα και έμπειρη ερευνήτρια την δρα Μιράντα Χρίστου, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Ερευνητική ομάδα ερεύνησε το επίκαιρο θέμα «Άδεια σχολεία, γεμάτα φροντιστήρια», με σκοπό την εξέταση των απόψεων και των στάσεων των παιδιών και των γονέων/κηδεμόνων τους για τα ιδιωτικά φροντιστήρια, σε σχέση με τις στάσεις/απόψεις τους για το δημόσιο σχολείο. Η διερεύνηση έγινε σε τυχαίο δείγμα 100 μαθητών/μαθητριών και 100 γονέων/κηδεμόνων, μέσω της χορήγησης ερωτηματολογίου.

Συμπερασματικά, μέσω της έρευνας διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά του δείγματος πηγαίνουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι/ες ξεκινούν τα φροντιστηριακά μαθήματα από την Γ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, συνεχίζουν στο Γυμνάσιο και προτίθενται να συνεχίσουν και στο Λύκειο, παρόλο που το κόστος των διδάκτρων, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων/κηδεμόνων, είναι αρκετά υψηλό. Ο κύριος λόγος που τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήριο είναι για τη βελτίωση των βαθμών τους, όπως και για βοήθεια για την κατ’ οίκον εργασία τους, άποψη που ενισχύεται και από τους γονείς/κηδεμόνες τους, οι οποίοι/ες δηλώνουν αδυναμία να τα βοηθήσουν στο διάβασμα. Περαιτέρω, η έρευνα κατέδειξε πως τα παιδιά που πηγαίνουν φροντιστήρια, είναι πολύ ευχαριστημένα, με τον βαθμό ικανοποίησης να αγγίζει το 68%. Το ίδιο ισχύει και για την άποψη ότι το φροντιστήριο βοηθά στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει τα παιδιά στα μαθήματά τους. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μόλις το 10% των παιδιών δεν παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήριο, με το οικονομικό να είναι ο κύριος λόγος, σύμφωνα και με τους γονείς/κηδεμόνες τους. Από τις απόψεις που εκφράστηκαν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η εικόνα των ιδιωτικών φροντιστηρίων φαίνεται να είναι καλύτερη από τη διδασκαλία στα δημόσια σχολεία. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του φροντιστηρίου είναι ότι «καλύπτει έγκαιρα την ύλη και υπάρχει δυνατότητα πολλών επαναλήψεων», πως «αναλαμβάνει υπεύθυνα την προετοιμασία των μαθημάτων» και το γεγονός πως «έχει ολιγομελή τμήματα». Καταληκτικά, το 90% των μαθητών/τριών και το  92,22% των γονέων/κηδεμόνων θεωρούν το ιδιωτικό φροντιστήριο ως «αναγκαίο κακό», ενώ το 10% των παιδιών και το 7,78% των γονέων/κηδεμόνων θεωρούν το φροντιστήριο ως το «δεύτερο σπίτι» τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα, λοιπόν,  επιβεβαιώνει στον μικρόκοσμο του Γυμνασίου Νεάπολης ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί για δεκαετίες την κυπριακή κοινωνία, αφήνοντας ανοικτή την πρόκληση της εφαρμογής ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, με τρόπο που θα συμβάλει στην ανατροπή των πιο πάνω ερευνητικών πορισμάτων.

Η Διεύθυνση του Γυμνασίου Νεάπολης συγχαίρει θερμά τόσο τα παιδιά, όσο και την καθηγήτριά τους, που τα ενέπνευσε, τα καθοδήγησε και τα υποστήριξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










599