Το ΙΔΕΠ διοργάνωσε σεμινάριο για εφαρμογή Ευρωπ. Εργαλείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης


Το ΙΔΕΠ διοργάνωσε σεμινάριο για την εφαρμογή των Ευρωπ. Εργαλείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ΚατάρτισηςΕπαγγελματικών Δεξιοτήτων, διοργάνωσε, σε συνεργασία με τους Κύπριους εμπειρογνώμονες για το ECVET, σεμινάριο με τίτλο «Η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Εργαλείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Κύπρο – Επιθυμητές Συνέργειες». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των ωρών 9:00 – 13:30, στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία και το παρακολούθησαν περί τα 60 άτομα, ανάμεσα στους οποίους Επιθεωρητές/Πρώτοι Λειτουργοί Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ανώτεροι/Πρώτοι Λειτουργοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ΑνΑΔ, καθώς και εκπρόσωποι Ιδρυμάτων Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΙΕΕΚ.

Στο σεμινάριο προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν θέματα που σχετίζονταν με το σεμινάριο  – μεταξύ άλλων – 2 εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, προσκλήθηκαν οι ακόλουθες:

  • Η Karin Luomi-Messerer, thematic lead της ομάδας του ECVET Secretariat, που προωθεί το ECVET σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, η οποία πραγματοποίησε παρουσίαση που αφορούσε τις συνέργειες των αρχών του ECVET με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και των Εθνικών Πλαισίων Προσόντων, με τη χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από άλλες χώρες και
  •  Η Αγγελική Δεδοπούλου, σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης Προσόντων (ESCO) και τη Διαδικτυακή Αγορά Εργασίας (Digital Labour Market), η οποία στην παρουσίασή της καταπιάστηκε με τις υπηρεσίες και τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τις δεξιότητες και τα προσόντα στην Ευρώπη, στα πλαίσια της Ψηφιακής Αγοράς Εργασίας.

Πέραν των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους ξένους εμπειρογνώμονες, παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν και από Κύπριους εκπροσώπους Φορέων διαχείρισης Eργαλείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους Ηλία Μαρκάτζιη, Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, προϊσταμένη Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σχετικά με τους Μηχανισμούς για την Επικύρωση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης και Χρίστο Τζάμα, λειτουργό ανθρώπινου δυναμικού 1ης Τάξης στην ΑνΑΔ, σχετικά με το Σύστημα Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μία συζήτηση τύπου πάνελ.  Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και από αυτήν προέκυψαν, κυρίως, τα εξής:

Α. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα, που θα συντονίζει τα διάφορα Ευρωπαϊκά Εργαλεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε εθνικό επίπεδο. Στην παρούσα φάση, ο κάθε Φορέας εργάζεται ανεξάρτητα και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να ασκηθούν στοχευμένα πιέσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις.

Β. Τα κυπριακά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμη πειστεί για τα πιθανά οφέλη που συνεπάγεται η εφαρμογή του ECVET, αφού οι προσπάθειες για την εφαρμογή του έχουν, κατά βάση, εστιαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμφωνήθηκε όπως ενταθούν οι προσπάθειες προς την Τριτοβάθμια, μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Γ. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός καταλόγου Προσόντων, σε συνεργασία με τους φορείς που προσφέρουν τυπική εκπαίδευση. Αυτός ο κατάλογος θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και για τα Μαθησιακά Αποτελέσματα που αποκτώνται μέσω μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης.

Γενικότερα, η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια για την όλη διοργάνωση και το περιεχόμενό της, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επετράπη ο διάλογος μεταξύ των υπευθύνων για τη διαμόρφωση πολιτικής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και των παρόχων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το υλικό που αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, στον σύνδεσμο http://www.erasmusplus.cy/ecvetevents

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










429