Το ΙΔΕΠ διοργάνωσε Σεμινάριο: The ECVET Implementation – Exchange of Good Practices


Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως διαχειριστής του σχεδίου για την προώθηση του ECVET στην Κύπρο, διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα “The ECVET Implementation – Exchange of Good Practices” την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017, στη Λευκωσία.

Τo ECVET αναφέρεται σε ένα Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, συσσώρευσης και αναγνώρισης μονάδων για την περιγραφή προσόντων που είναι αποτέλεσμα μαθησιακών ενοτήτων  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΚΚ). Ακόμη, το ECVET επιτρέπει την καταχώρηση και την πιστοποίηση μαθησιακών αποτελεσμάτων που έλαβε ένα άτομο σε διάφορα μαθησιακά πλαίσια, σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε άλλη χώρα, μέσα από τυπική, μη τυπική ή άτυπη μάθηση, με σκοπό την προώθηση της διευρωπαϊκής κινητικότητας και της διά βίου μάθησης στον τομέα της ΕΕΚ.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν την εμπειρία της χώρας τους όσον αφορά την εφαρμογή του ECVET, δύο εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Jesmond Atkins, ο οποίος είναι ECVET Expert στη Μάλτα παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος ECVET στη χώρα του, ενώ η Renate Kanovsky, επίσης Εμπειρογνώμονας ECVET, παρουσίασε την εμπειρία της Αυστρίας σε σχέση με την εφαρμογή του συστήματος ECVET. Τέλος, ακολούθησε μία τρίτη παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του οργανισμού CHAIN 5, Hans vans Daale, με θέμα “Community of practice for level 5” ο οποίος  ασχολήθηκε με τον ορισμό των πιστωτικών μονάδων  (ECTS, ECVET), τον ορισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θέματα που σχετίζονται με τη διαπερατότητα μεταξύ των δύο αυτών βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και το ρόλο του ECVET σε σχέση με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας.  

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν πέραν των Κυπρίων Εμπειρογνωμόνων ECVET και Πρώτοι και Ανώτεροι Λειτουργοί Εκπαίδευσης, Επιθεωρητές Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτές Τεχνικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι/Συντονιστές Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε ιδιωτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επαρχιακοί Διευθυντές και Λειτουργοί ΜΙΕΕΚ και άλλοι. 

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συζητητές τους τρεις ομιλητές όπου εξήχθησαν συγκεκριμένα συμπεράσματα όπως τα πιο κάτω:

  • Το Σύστημα ECVET δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο, και αυτό είναι επιτρεπτό εφόσον ακολουθούνται οι αρχές και  η φιλοσοφία του ECVET.
  • Όπως είναι γνωστό, στην ΕΕ η εκπαίδευση είναι κατά κύριο λόγο εθνική υπόθεση, γι’ αυτό και παρουσιάστηκαν δύο εντελώς διαφορετικές εφαρμογές του ECVET κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου – η πολύ αυστηρή και οριοθετημένη εφαρμογή της Μάλτας και η πιο φιλελεύθερη προσέγγιση της Αυστρίας. Η Κύπρος, με το κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης της εκπαίδευσης, θα μπορούσε εύκολα να εφαρμόσει παρόμοιο σύστημα που εφαρμόζει η Μάλτα, το οποίο θεωρείται επιτυχημένο.
  • Η ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα σε σχέση με την εκπαίδευση/κατάρτιση, όπως είναι τα θέματα διασφάλισης της ποιότητας τα οποία μπορούν να επιλυθούν μέσω του ECVET, είναι χρήσιμη και βοηθητική.
  • Το επίπεδο 5 στο EQF, και συνεπώς και στα Εθνικά πλαίσια προσόντων, είναι δύσκολο να οριοθετηθεί, εφόσον μπορεί να περιλαμβάνει HVET (Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) και SCHE (Σύντομου Κύκλου Τριτοβάθμια Εκπαίδευση). Επομένως υπάρχει ανάγκη για διαπερατότητα μεταξύ των συστημάτων VET και ΗΕ, έτσι ώστε προσόντα που αποκτώνται σε επίπεδο 5, να μπορούν να αξιοποιηθούν για απόκτηση πανεπιστημιακού διπλώματος, ανεξάρτητα από το σύστημα που αποκτήθηκαν.
  • Τα συστήματα πιστωτικών μονάδων (ECTS, ECVET) είναι απλά εργαλεία για την εκπαίδευση που δεν αφορούν την αγορά εργασίας. Επομένως είναι πιο χρήσιμη η μεταφορά Μαθησιακών Αποτελεσμάτων και όχι credits. Tα μαθησιακά αποτελέσματα προσδιορίζονται πιο εύκολα και είναι επίσης πιο εύκολο να αναγνωριστούν, ανεξάρτητα από σύστημα πιστωτικών μονάδων που έχουν αποκτηθεί.

Όλες οι παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης στο http://erasmusplus.cy/ecvetevents




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










337