Με θέμα «Μοντελοποίηση και Προσομοίωση Εφαρμογών Μηχανικής»
Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μοντελοποίηση και Προσομοίωση Εφαρμογών Μηχανικής» (SimEA), στο πλαίσιο του προγράμματος ERA Chair του πλαισίου χρηματοδότησης Horizon 2020 της ΕΕ. Η σημαντική αυτή χορηγία θα επεκτείνει ουσιαστικά το ερευνητικό χαρτοφυλάκιο του κέντρου, με την ίδρυση ομάδας εξειδικευμένων ερευνητών με επικεφαλής καθηγητή διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της υπολογιστικής μηχανικής, που θα προσληφθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία και είναι η δεύτερη χορηγία ERA Chair που ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, μετά την ανάληψη του ερευνητικού έργου ERA Chair για την «Ηλιακή Θερμική Ενέργεια για την Ανατολική Μεσόγειο (CySTEM)» το 2015.
Η έρευνα στο CaSToRC ασχολείται με σύνθετα ερευνητικά προβλήματα στην επιστήμη, τη μηχανική, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, εφαρμόζοντας προηγμένες μεθοδολογίες και προωθώντας τη χρήση της υπολογιστικής επιστήμης υψηλών επιδόσεων και της επιστήμης δεδομένων στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το CaSToRC, με τον υπερυπολογιστή Cy-Tera και τις πρωτότυπες μηχανές που διαθέτει, παρέχει υποδομή για εφαρμογές πληροφορικής και δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, και έχει καθιερωθεί ως η εθνική μονάδα υπερυπολογιστών της Κύπρου.
Ο επικεφαλής που θα επιλεχθεί για το έργο SimEA, θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και τις ηγετικές του ικανότητες στην υπολογιστική μηχανική, ένας τομέας απαραίτητος αλλά και συμπληρωματικός των τρεχουσών ερευνητικών δραστηριοτήτων του κέντρου. Η υπολογιστική μηχανική είναι ένα ιδιαίτερα διεπιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει τα μαθηματικά, την πληροφορική και άλλα επιστημονικά πεδία. Εκ της φύσεως της, η υπολογιστική μηχανική διευκολύνει τις συνεργασίες και τις συνέργειες μεταξύ ερευνητών από διάφορους τομείς, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη λογισμικού και αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την βέλτιστη αξιοποίηση των υπολογιστών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα με κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και προβλήματα πρακτικής σημασίας.
Το πρόγραμμα SimEA θα επιφέρει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
(i) διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον τομέα της υπολογιστικής μηχανικής, και μέγιστη αξιοποίηση και αναβάθμιση της προηγμένης υποδομής πληροφορικής και δεδομένων του CaSToRC,
(ii) ενθάρρυνση συνεργασιών με άλλες ερευνητικές ομάδες εντός του CaSToRC, εντός του Ινστιτούτου Κύπρου, αλλά και με άλλους τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς
(iii) προσέλκυση περαιτέρω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης μέσω προηγουμένως αναξιοποίητων ευκαιριών, αξιοποιώντας το διεπιστημονικό περιβάλλον και τις προηγμένες υποδομές του CaSToRC.
(iv) προωθώντας την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανική συνεργασία, διαμορφώνοντας και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές,
(v) συμβολή στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας καινοτομίας για το κέντρο, το Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και για τη χώρα.
Το έργο SimEA είναι διάρκειας πέντε ετών και περιλαμβάνει συνεισφορά ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, συν συνεισφορά ύψους 700.000 ευρώ από το Ινστιτούτο Κύπρου που θα χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων έρευνας και καινοτομίας του έργου. Το έργο SimEA συντονίζεται από την καθηγήτρια Κωνσταντία Αλεξάνδρου, αναπληρωτή διευθύντρια του CaSToRC.
Ο διεθνής χαρακτήρας και το διεπιστημονικό περιβάλλον του Ινστιτούτου Κύπρου, η ισχυρή χρηματοδότησή και τα ερευνητικά του προγράμματα καθώς και η εξαιρετική υποδομή του, αποτελούν βασικά στοιχεία για την προσέλκυση ενός επικεφαλής για το έργο SimEA με το υψηλότερο διεθνές κύρος, ο οποίος θα καταστήσει το έργο επιτυχημένο όχι μόνο για το Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά και για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.