Το Λανίτειο τίμησε τον δάσκαλό του, γνωστό μαέστρο Μαρίνο Μιτέλλα


Το δάσκαλο που συνέδεσε το όνομα του με τη μουσική παιδεία της Λεμεσού και τη χορωδία του Άρη Λεμεσού, τον μαέστρο Μαρίνο Μιτέλλα, τίμησε το βράδυ της Τετάρτης το Λανίτειο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου.
Ο Μαρίνος Μιτέλλας καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές του, από φίλους και εκτιμητές του έργου του, ενώ ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η στιγμή που ο ίδιος βγήκε στη σκηνή και διηύθυνε τη χορωδία του σχολείου, η οποία μαζί με τους παλιούς του μαθητές τραγούδησε την "Τριανταφυλλιά" του αείμνηστου - επίσης μαθητή του - Μάριου Τόκα,  στην παρουσία του στιχουργού του τραγουδιού, πρώην φιλόλογου του σχολείου Βάσου Βενιζέλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο μαθητές του, γνωστοί Λεμεσιανοί, μίλησαν για τον δάσκαλο τους, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Intercollege Λεμεσού Στάθης Μαύρος και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Μίμης Σοφοκλέους.
Ο κ.Μαύρος, που υπήρξε για έξι χρόνια μαθητής του και μέλος της χορωδίας του Άρη, ανέφερε πως είναι σημαντικό, ένα σχολείο όπως το Λανίτειο, να αναγνωρίζει άτομα τα οποία σημάδεψαν με την παρουσία τους τη ζωή του.
Πρόσθεσε δε πως ο Μαρίνος Μιτέλλας είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος και δοσμένος στη μουσική, ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, με "συγκλονιστική επίγνωση της πολυπλοκότητας και του μεγέθους των έργων που ανέβαζε".
"Υπήρχε αυτή η έγνοια του να αποδώσει σωστά και δίκαια τα έργα τα οποία ερμήνευε και απαιτούσε συγκέντρωση, απαιτούσε δόσιμο, δεν ήταν αρκετό να είσαι τεχνικά άρτιος", συνέχισε ο Στάθης Μαύρος, υποδεικνύοντας ότι, " λόγο του κ.Μιτέλλα, η κυπριακή κοινωνία ήρθε σε επαφή με μείζονα έργα του κλασικού ρεπερτορίου".
Τον ευχαριστώ, είπε, για όλα όσα μας πρόσφερε, γιατί ήταν σημαντικά, τον ευχαριστώ που μας γνώρισε τη μουσική αλλά και γιατί μέσα από το παράδειγμα του ήταν ένα πρότυπο ζωής, μας δίδαξε το ήθος, τη σεμνότητα, τη σημασία της ανιδιοτέλειας και θεωρούσε πάντα ότι είμαστε υπηρέτες της τέχνης και ότι πρέπει να έχουμε μια βαθιά επίγνωση των μεγεθών μας για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.
Από την πλευρά του, ο Μίμης Σοφοκλέους μίλησε για τον Μαρίνο Μιτέλλα μέσα από το πρίσμα της ιστορικής μουσικολογίας, την μοναδική επιστήμη που θα μπορούσε κανείς, όπως είπε, "να πλησιάσει αυτό το φαινόμενο που λέγεται Μαρίνος Μιτέλλας".
"Μέχρι την εποχή του, δεν υπήρχε άλλος καθηγητής που να πληρούσε όλα εκείνα τα οποία αντιπροσώπευε και έπρεπε, αν δεν υπήρχε αυτό το είδος καθηγητή, να εφευρεθεί", ανέφερε ο κ.Σοφοκλέους, προσθέτοντας πως "όντως στο πρόσωπο του Μαρίνου Μιτέλλα είχε εφευρεθεί ο εκπαιδευτικός εκείνος που συνδέει το σχολείο με την πόλη".
Βλέπουμε, συνέχισε, έναν καθηγητή που ευτύχισε ο ίδιος να εμφυσήσει τη μουσική στους μαθητές αλλά και το σεβασμό στους καθηγητές του σχολείου και υπόγράμμισε πως ο Μαρίνος Μιτέλλας θεωρείτε τεκμηριωμένα ως ένας σημαντικό μαέστρος χορωδιακής μουσικής πρωτίστως, "μα προπάντων ένας άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει η σεμνότητα και  η απλότητα, την οποία ανήγαγε σε τρόπο ζωής".
Στην αντιφώνηση του ο κ.Μιτέλλας εξέφρασε τη συγκίνηση του και ευχαρίστησε το σχολείο που υπηρέτησε για τόσες δεκαετίες ως δάσκαλος μουσικής, τους παλιούς του μαθητές για την αγάπη με την οποίαν τον περιβάλλουν, αλλά και τα μέλη της χορωδίας του Άρη Λεμεσού, από την οποίαν αποχώρησε το 2014, μετά από 52 συναπτά έτη ως μαέστρος.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης του ιστορικού σχολείου της Λεμεσού και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Το δικό μου Λανίτειο" με στόχο την απόδοση τιμών σε δασκάλους που ξεχώρισαν για την προσφορά τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











192