Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού, συμμετέχει και φέτος για δεύτερη χρονιά, μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες, σε ένα τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθείται από το ERASMUS + με τίτλο: «Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια꞉ Ζωγράφισέ μου Μια Ευρώπη». Σκοπός του προγράμματος είναι μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες να υπερασπιστούμε τις αξίες και το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργαζόμενοι μαζί να υλοποιήσουμε κοινές δραστηριότητες, για να ενισχύσουμε το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λυκείων και η συνεργασία με διάφορους φορείς (π.χ. δημοτικές αρχές, μουσεία, σχολές τέχνης, προσωπικότητες), ώστε να επιτευχθεί το άνοιγμα του σχολείου στον κόσμο.
Οι δραστηριότητες της φετινής χρονιάς άρχισαν πολύ νωρίς, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη 2017. Από τις 25 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου φιλοξενήσαμε έντεκα καθηγητές/τριες από τις τέσσερεις χώρες - εταίρους μας (Γαλλία, Ιταλία, Εσθονία και Πορτογαλία), με σκοπό τον συντονισμό των δραστηριοτήτων μας για τη δεύτερη χρονιά Erasmus+. Στη συνάντησή μας έγινε πρώτα αναφορά και αξιολόγηση των πεπραγμένων της πρώτης χρονιάς, η οποία ομολογουμένως υπήρξε πολύ παραγωγική. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην προετοιμασία του προγράμματος και στις εκδηλώσεις για την παρουσίασή του, εκτός από τους νέους φίλους που απόκτησαν, αποκόμισαν τις καλύτερες εμπειρίες, που θα κρατήσουν μια ζωή.
Η εβδομάδα περιέλαβε και εκδρομές, για να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι μας τον πολιτισμό, την κουλτούρα καθώς και το πολιτικό μας θέμα από κοντά. Ξεναγήθηκαν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και στο ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, επισκέφθηκαν επίσης το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, όπου ενημερωθήκαν για πρώτη φορά για το εθνικό μας πρόβλημα, συγκινήθηκαν και ταυτίστηκαν μαζί μας, γιατί κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν παρόμοια πολιτικά προβλήματα στη χώρα τους. Στη Λεμεσό πάλι περπάτησαν στα σοκάκια, στο μόλο και στη μαρίνα, δοκίμασαν την τοπική κουζίνα, κολύμπησαν στη ζεστή θάλασσα και γενικά πήραν μαζί τους πολλή Κύπρο και αγάπη για τον τόπο μας.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες της δεύτερης χρονιάς, που συμφωνήθηκαν να πραγματοποιηθούν, υπήρξε και η ετοιμασία μιας παρουσίασης με θέμα την Ελευθερία και πιο συγκεκριμένα το Δικαίωμα του Ανθρώπου να διαλέγει τον τρόπο Ζωής και Θανάτου του. Η παρουσίαση ήδη έγινε με επιτυχία, σε συνέδριο στην πόλη Μιράντολα της Ιταλίας. Δυο καθηγήτριες με πέντε μαθητές μας συνάντησαν στην πόλη αυτή τους Ιταλούς εταίρους μας από τις 5 Μαρτίου μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2018. Οι μαθητές/τριες μας έκαναν αναφορά και σε δυο πολύ αξιόλογους συνανθρώπους μας (τον Stephen Hawking αλλά και τον δικό μας συμπολίτη, Στέλιο Πισή) και για το δικαίωμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσουν προσφέροντας στον συνάνθρωπό τους, χωρίς να παραιτούνται από τα όποια προβλήματα τους έφερε η ζωή. Και οι δυο επέλεξαν να κρατηθούν στη ζωή και να δημιουργήσουν, ο καθένας στο δικό του τομέα. Η όλη παρουσίαση ήταν πολύ συγκινητική και προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο.
Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στην πόλη Αλεγκέρ της Πορτογαλίας από τις 7 Μαΐου μέχρι και τις 11 Μαΐου 2018, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουν δύο καθηγητές με δύο μαθητές.
Να τονίσουμε ότι εκτός από τις μεγάλες παρουσιάσεις που γίνονται σε άλλες χώρες από διαφορετικές ομάδες παιδιών κάθε φορά, πραγματοποιούνται και μικρότερες δραστηριότητες από όλη την ομάδα του προγράμματος Erasmus+. Για παράδειγμα, ετοιμασία ενός βίντεο σε απάντηση άλλου βίντεο που προετοίμασαν οι Γάλλοι με θέμα τη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό. Τα δικά μας παιδιά, αφού παρακολούθησαν το γαλλικό βίντεο, αντέδρασαν και σχολίασαν αυτό που είδαν και το δικό μας βίντεο στάλθηκε στη Γαλλία για ενημέρωση σχετικά με τις απόψεις των παιδιών μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Ετοιμάσθηκε επίσης φωτογραφικό υλικό με σχόλια που θα εκτεθεί στον χώρο του σχολείου τον Απρίλιο, με θέμα «Πράσινη Γραμμή -Σύνορα της Κύπρου». Την έκθεση θα επισκεφθούν οι μαθητές/τριες μας και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν στην τάξη, να σχολιάσουν αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για θέματα διαχωρισμού, προσφυγιάς και μετανάστευσης.