Το μανιφέστο της γυναίκας στον κόσμο. Εγκαίνια έκθεσης της Μαρίνας Ολυμπίου Λυκούργου στο Π.Κ.


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης  με τίτλο «Το Μανιφέστο μιας Γυναίκας στον Κόσμο» της Μαρίνας Ολυμπίου Λυκούργου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Kαλλιπόλεως 75) από τον Έντιμο Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χάρη Γεωργιάδη, και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. 

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η ομώνυμη έκδοση και ταινία από την Elisabeth Chambon Διευθύντρια του Μουσείου Géo-Charles (Γαλλία) που θα έρθει στη Κύπρο για το σκοπό αυτό και την Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρία Μαίρη Κουτσελίνη.

Δυο λόγια για το έργο:

Μια γυναίκα εικαστικός καλλιτέχνης, ξεκινά ένα γύρο του Κόσμου.  Από την Κύπρο πάει στο Περού, στη Βολιβία, στην Ταϋλάνδη, στην Καμπότζη, στην Ινδονησία και τέλος επιστρέφει πάλι στο έδαφος της Κύπρου.  Παντού επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας εποχής,12ος αιώνας μ.Χ.  Πληθυσμοί και πολιτισμοί που δεν συναντήθηκαν ποτέ ενώ συνυπήρξαν. Πρόσωπα διαφορετικά, διαδρομές μυστηρίου. Πώς οι αρχαίοι βυζαντινοί, οι Ίνκας, οι Thai, οι Khmer, έζησαν την ίδια εποχή πάνω στη γη, δημιούργησαν πολιτισμό στον τόπο τους και δεν συναντήθηκαν ποτέ;

Οι πρωταγωνιστές κάθε φορά είναι οι χαμένοι της Ιστορίας, οι άνθρωποι που η Ιστορία και η κοινωνία ξεχνά. Φωτογραφικά και βίντεο ντοκουμέντα που προτείνουν μια ματιά στη διαφορετικότητα.  Ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος.  Κάθε στιγμή είναι μια νέα ματιά στη σχέση μας με τον κόσμο και το μέσα μας, που δίνει ελπίδα για περισσότερη δικαιοσύνη, για περισσότερη ισότητα και την ενδυνάμωση των φύλων, σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Η καλλιτέχνης:

Η Μαρίνα Ολυμπίου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1968.  Σπούδασε στο Παρίσι όπου το 1993 πήρε το δίπλωμα της με άριστα  από την Εθνική Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων ENSBA. Το 1994 εργάστηκε ως υπότροφος ερευνητής στο Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques Πάρισι. Το 1996 εργάστηκε στο International Studio Curator Programme, στην Νέα Υόρκη Αμερικής ως αντιπρόσωπος της αποστολής του Πολιτιστικού Συνδέσμου του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών AFAA και αντιπρόσωπος της αποστολής του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας DAP France.

Έκανε 17 προσωπικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο Βορντώ, CAPC de Bordeaux, στο ΜΟΥΣΕΙΟ GEO CHARLES Echirolles Γαλλία, στη Γκαλερύ RENOS XIPPAS Παρίσι και στη Γκαλερύ Lehmann - Maupin Νέα Υόρκη.

Έργα της βρίσκονται: στη Γαλλία, στην Ελλάδα (Συλλογή Δάκη Ιωάννου) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Συλλογή Ιωάννη Δασκαλόπουλου) και Μονακό (Συλλογές Pierre Nouvion και Marzio Carver).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


133