ΤΗΣ ΣΤΕΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ* ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΝΑΡΗ**
Μελετώντας την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Όριο Εισδοχής, γεννήθηκαν πολλαπλά ερωτηματικά και πλήθος αντιφατικών συναισθημάτων.
Ναι μεν…
Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι τα μικρά παιδιά της Προδημοτικής (γεννήσεις από Σεπτέμβρη και μετά) παρουσιάζουν συχνά μεγάλο βαθμό ανωριμότητας (συναισθηματικής, μαθησιακής κλπ), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ετοιμότητά τους για ένταξη στο μαθησιακό πλαίσιο της Α΄ τάξης, τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και του περιβάλλοντος του Δημοτικού σχολείου. Δεν είμαστε λίγες οι συνάδελφοι στην Προδημοτική και τη Δημοτική που έχουμε βιώσει -έντονα τα τελευταία χρόνια- την αύξηση των αιτημάτων για αναστολή φοίτησης στην Α’ τάξη για τα «ανέτοιμα» παιδιά, καθώς και την συνεπακόλουθη σχολική αποτυχία των παιδιών που (παρόλες τις παροτρύνσεις των νηπιαγωγών) εισήλθαν με απόφαση των γονιών τους στο Δημοτικό Σχολείο. Στη βάση της πιο πάνω εμπειρικής διαπίστωσης και συνυπολογίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό αναστολών φοίτησης στην Προδημοτική που παραχωρούνται στα «ανέτοιμα/ανώριμα» παιδιά τα τελευταία χρόνια, θα δηλώναμε χωρίς ενδοιασμούς υπέρμαχοι της νέας αυτής πρότασης.
Αλλά…
Εάν η αύξηση του ηλικιακού ορίου εισδοχής των μαθητών στην Α’ Δημοτικού (από 5, 8 ετών σε 6 ετών) συνεπάγεται και την αύξηση του ορίου εισδοχής των παιδιών στην Προδημοτική (από 4,8 ετών σε 5 ετών) τότε επαγωγικά εντοπίζονται τα εξής προβλήματα:
Έχοντας ως αφετηρία το όραμα για ομαλή ένταξη των μαθητών στην πρώτη δημοτικού και στόχο την αύξηση του ποσοστού σχολικής επιτυχίας των μαθητών αυτών, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναγνωρίσει την Προδημοτική Εκπαίδευση ως ένα σημαντικό όχημα προς επίτευξη του πιο πάνω οράματος. Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται η προσχολική εκπαίδευση ούτε ως ο προθάλαμος που «προετοιμάζει», αλλά ούτε και ως το εμπόδιο που «καθυστερεί» την είσοδο στο δημοτικό. Εισήγησή μας είναι όπως το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει στην αύξηση του ορίου εισδοχής των παιδιών στην προδημοτική τάξη. Με τη θεσμοθέτηση της δωρεάν και υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης σε παιδιά που συμπληρώνουν τα 4,8 έτη με τη νομοθεσία του 2004, κάναμε ένα βήμα μπροστά. Αναγνωρίστηκε, αφενός, η αξία της προσχολικής αγωγής και αφετέρου το δικαίωμα των παιδιών της ηλικίας αυτής στην εκπαίδευση, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί τώρα να κάνουμε βήματα πίσω;
Καταληκτικά, θα λέγαμε ναι στο νέο όριο εισδοχής στην Α΄τάξη του δημοτικού, όχι όμως στην προτεινόμενη αλλαγή του ορίου εισδοχής στην προδημοτική τάξη. Κατ΄ ακρίβεια το ευκταίο είναι η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ενωρίτερα από το ήδη υπάρχον ηλικιακό όριο, με πραγματικούς κερδισμένους τα ίδια τα παιδιά. Το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος και ο χρόνος στη ζωή του παιδιού όπου θα αυτενεργήσει, θα πειραματιστεί, θα ανακαλύψει, θα αναπτυχθεί ολόπλευρα και αβίαστα, σε ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον, το οποίο όχι μόνο σέβεται την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξής του αλλά τοποθετεί αυτά τα στοιχεία στο κέντρο κάθε δράσης του. Τα χρόνια στο νηπιαγωγείο είναι χρόνια κατά τα οποία η μάθηση γίνεται διασκέδαση, η εξάσκηση γίνεται παιγνίδι, η νέα γνώση γίνεται παιγνιώδης μαθησιακή πρόκληση.
Στο σημείο αυτό είναι εύλογο να διερωτηθεί κανείς: μήπως εάν η προσχολική εκπαίδευση τύγχανε της αναγνώρισης, της στήριξης και της θεσμοθέτησης που δικαιούται, να μη φτάναμε καν στη συζήτηση ως προς την αύξηση του ηλικιακού ορίου εισδοχής στο Δημοτικό Σχολείο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρόνια στο νηπιαγωγείο είναι χρόνια κερδισμένα και όχι χαμένα. Ας γίνει, λοιπόν, σωστός και όχι βεβιασμένος σχεδιασμός με πρώτιστο μέλημα το καλύτερο για το μέλλον της εκπαίδευσης των παιδιών.
* Εκπαιδευτικός Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Κάτοχος:
-Μεταπτυχιακού τίτλου στις Θεατρικές Σπουδές (MAGISTERARTIUM, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου 2016),
-Διπλώματος Υποκριτικής (Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης 2006)
- Πτυχίου στην Εκπαίδευση (Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου: Προδημοτική Εκπαίδευση, 2001).
** Εκπαιδευτικός Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
Κάτοχος:
-Μεταπτυχιακού τίτλου στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (University of Bristol, 2003)
- Πτυχίου στην Εκπαίδευση (Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου: Προδημοτική Εκπαίδευση, 2001).