ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Το Υφιστάμενο Σχέδιο Αξιολόγησης (ΥΣΑ) θέτει ως προϋπόθεση προαγωγής σε θέση διευθυντή εκπαιδευτική υπηρεσία τουλάχιστον δεκαέξι έτη από τα οποία δεκατρία σε θέση δασκάλου και τρία σε θέση βοηθού διευθυντή. Το ΥΣΑ δίνει στη διδακτική εμπειρίατην αξία που της αρμόζει αφού η ωριμότητα, η πείρα και η συνακόλουθη αρχαιότητα στην υπηρεσία είναι ουσιαστική προϋπόθεση ανέλιξης.
Αντιθέτως το προτεινόμενο ΝΣΑ απαξιώνει την εκπαιδευτική εμπειρία αφού θεωρεί ως υποψήφιους για ανέλιξη άτομα με ελάχιστη υπηρεσία! Θεωρούν ότι κάποιος μπορεί να γίνει διευθυντής πριν καν συμπληρώσει δέκα έτη υπηρεσίας!Υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να γίνει διευθυντής με μάχιμη υπηρεσία που μόλις του επιτρέπει να περάσει για ένα σχολικό έτος από κάθε τάξη! Σύμφωνα με τους «σοφούς» συντάκτες του ΝΣΑμπορείς να γίνειςδιευθυντής με μόλις εννιά χρόνια συνολικής υπηρεσίας από τα οποία μόνο τα έξι σε μάχιμη θέση στην τάξη. Όσο για τη διοικητική προ-υπηρεσία αρκούνται σε μόνο ένα έτος σε θέση βοηθού διευθυντή!
Τεκμηριώνουμε τα ανωτέρω με τις ακόλουθες αυτούσιες αναφορές στο κείμενο του ΝΣΑ.
«Μόνιμος εκπαιδευτικός που επιθυμεί να προαχθεί στη θέση βοηθού διευθυντή πρέπει να έχει συμπληρώσει οκτώ (8) χρόνια υπηρεσίας από τα οποία τουλάχιστον τα πέντε να είναι υπηρεσία σε σχολική μονάδα»¹
Περεταίρω ως προ-απαιτούμενη υπηρεσία για προαγωγή σε θέση διευθυντή το ΝΣΑ αναφέρει τα ακόλουθα εκπληκτικά:
«Τη θέση Διευθυντή Σχολικής Μονάδας μπορεί να διεκδικήσει βοηθός διευθυντής ο οποίος έχει συμπληρώσει τρία χρόνια υπηρεσίας σε σχολική μονάδα». Όμως «Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος από το 130% του αριθμού των κενών θέσεων τότε υποψήφιοι μπορεί να είναι και βοηθοί διευθυντέςμε τουλάχιστον δύο χρόνια υπηρεσίας και στη συνέχεια με τουλάχιστον 1 έτος υπηρεσίας στη θέση»²
Δηλαδή φάσκουν και αντιφάσκουν μέσα στην ίδια παράγραφο! Γιατί ναι μεν η τριετής υπηρεσία σε θέση β. διευθυντή είναι προϋπόθεση για διεκδίκηση θέσης διευθυντή, αλλά αν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα των υποψηφίων μπορεί να μειωθεί και σε δύο και σε ένα χρόνο! Θαυμάστε αυτό-συνέπεια! Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση το ΝΣΑ, κάποιος μπορεί τον ένα χρόνο να είναι δάσκαλος, τον άλλο βοηθός διευθυντής και τον τρίτο χρόνο διευθυντής! Σαν να βρίσκεται σε ασανσέρ! Έτσι απλά και (αν)αξιοκρατικά!
Απαξίωση των παλαιότερων εκπαιδευτικών
Στο κεφάλαιο 4.7 με τίτλο Διαδικασίες προαγωγών, αναφέρονται τα εξής εκπληκτικά σχετικά με τη μοριοδότηση της αρχαιότητας:
« Κάθε έτος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας ή/και υπηρεσίας πέραν των ετών προϋπηρεσίας ή/και υπηρεσίας που θεωρούνται προϋπόθεση για να αποκτήσει εκπαιδευτικός το δικαίωμα για διεκδίκηση θέσης προαγωγής, μοριοδοτείται με μισό μόριο, με ανώτατο όριο τα οκτώ(8) μόρια.³
Η απαξίωση της διδακτικής εμπειρίας φαίνεται και από το γεγονός ότι το ΥΣΑ δίνει μια μονάδα για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας ενώ το προτεινόμενο ΝΣΑ μόνο μισή. Επιπλέον υπηρεσία πέραν των 24 ετών ( 8+16) δεν πιστώνεται με μονάδες αρχαιότητας, για να αποκλειστούν οι παλαίμαχοι εκπαιδευτικοί από τη δίκαιη προαγωγή ως επιστέγασμα πολυετούς προσφοράς στην εκπαίδευση. Η απέχθεια των συντακτών του ΝΣΑ προς όλους εμάς τους βετεράνους εκπαιδευτικούς είναι απίστευτη, αχαρακτήριστη, άθλια και αντιβαίνουσα στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Γιατί ποτέ δεν μπήκαν σε τάξη και έμαθαν το δασκαλίκι στον αποστειρωμένο κόσμο της εκπαιδευτικής θεωρίας! Στο κάτω κάτω γιατί κάποια έτη να πιστώνονται με μονάδες υπηρεσίας και κάποια όχι; Ποια λογική μπορεί να υπαγορεύσει κάτι τέτοιο; Κραυγαλέα μορφή άνισης μεταχείρισης για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Το θέμα αυτό όμως θα το εξετάσουμε μεταγενέστερα σε επόμενο άρθρο.
Αναφορές στο πρωτότυπο κείμενο του ΝΣΑ
*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-2017