Το Νέο Σχέδιο Διορισμών Εκπαιδευτικών και συμφέροντα


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Εισαγωγή

Υπέρμετρη βαρύτητα στα μεταπτυχιακά προσόντα δίνει το προτεινόμενο Νέο Σχέδιο Διορισμών Εκπαιδευτικών (ΝΣΔΕ), ενώ η βαρύτητα της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, της αρχαιότητας στον κατάλογο και το πρώτο πτυχίο υποτιμούνται για να ωθήσουν όλους τους αποφοίτους πανεπιστημίων να αποκτήσουν μάστερ και δοκτοράτα τα οποία διαθέτουν τα πανεπιστήμια έναντι αδρών τιμημάτων. Εξάλλου η θεσμοθέτηση των εξετάσεων ως κυριάρχου κριτηρίου για διορισμό, ανοίγει νέο λαμπρό στάδιο δόξης στην πανεπιστημιακή παραπαιδεία, αφού οι θεματοθέτες των εξετάσεων πιθανόν θα είναι πανεπιστημιακοί. Τα ανωτέρω τεκμηριώνονται από τα ακόλουθα δεδομένα από το ΝΣΔΕ που θα παραθέσουμε κατωτέρω:

  1. 1. Η γιγάντωση της αξίας των μεταπτυχιακών και η υποτίμηση της διδακτικής πείρας

Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ το master αποτιμάται με 15 μονάδες, ενώ το δοκτοράτο 20. Από την άλλη για κάθε έτος αναγνωρισμένης  διδακτικής προϋπηρεσίας δίνονται μόνο 2 μονάδες με μέγιστο αριθμό μονάδων διδακτικής προϋπηρεσίας τις 20 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το master ισοδυναμεί με 7 ½ χρόνια διδασκαλίας σε σχολείο με ετήσια σύμβαση ή στην περίπτωση των αντικαταστατών που εργάζονται μάξιμουμ 8 μήνες το χρόνο το master ισούται με 10 σχολικά έτη  πλήρους αντικατάστασης.

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί με πέραν των 10 ετών αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας δεν παίρνουν καθόλου μονάδες για το χρονικό διάστημα της υπηρεσίας τους που υπερβαίνει τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και είκοσι χρονιά αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας να έχει ένας υποψήφιος θα πάρει τις ίδιες μονάδες με ένα κάτοχο διδακτορικού που δεν μπήκε ποτέ μέσα σε τάξη. Το συμπέρασμα απλό! Αν θέλετε να έχετε κάποια ελπίδα για διορισμό βάλτε υποθήκη το διαμέρισμα ή το αυτοκίνητο σας, πάρτε ένα δάνειο και ξοδέψετε το για να αποκτήσετε μάστερ ή δοκτοράτο! Ξοδέψτε πραγματικό χρήμα κύριοι και αγοράστε ελπίδα! Και μην παραπονιέστε! Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Για σκοπούς σύγκρισης, στο υφιστάμενο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών για σκοπούς προαγωγής, τοmaster αποτιμάται με 3 μονάδες, ενώ για κάθε έτος υπηρεσίας στη θέση δίνεται  μια μονάδα χωρίς όριο στον αριθμό μονάδων αρχαιότητας που μπορεί να συλλέξει ο υποψήφιος. Είναι φανερό λοιπόν ότι η αξία των επιπρόσθετων προσόντων τριπλασιάζεται  στο ΝΣΔΕ με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να διοριστεί αν δεν έχει μεταπτυχιακό.

  1. 2. Γραπτές εξετάσεις: Το Eldorado των πανεπιστημιακών

Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ οι γραπτές εξετάσεις θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στους διορισμούς, εφόσον θα παίρνουν  50 από τις 100 μονάδες που μπορεί να κερδίσει κάθε υποψήφιος.  Ναι μεν το ΝΣΔΕ λέει ότι τις εξετάσεις θα διενεργεί η Υπηρεσία Εξετάσεων του ΥΠΠ, κατά τα πρότυπα των παγκύπριων εξετάσεων για να είναι αδιάβλητες. Όμως όπως λέει και η γνωστή ρήση « ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» Ας υποβάλουμε  το ακόλουθο καθοριστικό ερώτημα λοιπόν:  Ποιος θα καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο των εξετάσεων; Το ακόλουθο απόσπασμα από την πρόταση του ΥΠΠ είναι αποκαλυπτικό:

«Η μορφή και το περιεχόμενο των εξετάσεων θα καθορίζονται σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για κάθε εξεταζόμενο θέμα. Συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να αναλάβει η Επιστημονική Επιτροπή. ΝΣΔΕ σελ. 13».

Εφόσον αυτοί που θα παρακάθονται στις εξετάσεις θα είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι φανερό ότι οι ειδικοί επιστήμονες που θα καθορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο των δοκιμίων θα είναι εκπαιδευτικοί ανωτέρας τάξεως, προφανώς  πανεπιστημιακοί. Ένα πρωτοφανές έπος παραπαιδείας θα ακολουθήσει, που θα επισκιάσει κατά πολύ την παραπαιδεία που κάνουν σήμερα κάποιοι καθηγητές μέσης σε μαθητές που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα κάνουν φροντιστήρια σε χιλιάδες υποψήφιους με ψηλά δίδακτρα, θα πληρώνονται από το ΥΠΠ ως ειδικοί συνεργάτες για να συντάσσουν δοκίμια. ( Αποκλείεται να υπάρχουν διαρροές! ) και πιθανότατα θα πληρώνονται αδρά για να τα διορθώσουν.

  1. 3.  Εξετάσεις κατάταξης κάθε δύο χρόνια: Μια αέναη μηχανή παραγωγής χρήματος

Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ οι εξετάσεις θα διενεργούνται:

«Κάθε δύο χρόνια. Ο ενδιαφερόμενος θα έχει το δικαίωμα να επαναλάβει την εξέταση, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί, για βελτίωση της βαθμολογίας του. Οι εξετάσεις θα ισχύουν για οκτώ χρόνια. ΝΣΔΕ σελ. 13» 

Έτσι όσοι δεν θα επιτυγχάνουν στις εξετάσεις θα πηγαίνουν πάλι φροντιστήριο για 1-2 χρόνια στους γνωστούς ακαδημαϊκούς που θα πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την ελπίδα των ανέργων να αποκτήσουν μια θέση κάτω από τον ήλιο. Επιπλέον όμως οι εξετάσεις θα έχουν ημερομηνία λήξης αφού θα ισχύουν για οκτώ χρόνια μόνο. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων θα πρέπει να κάθεται σε εξετάσεις κάθε οκτώ χρόνια αν θέλει να διατηρεί, αμυδρές έστω, ελπίδες για διορισμό! Δεδομένου ότι σήμερα οι άνεργοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον κατάλογο για δεκαετίες, είναι φανερό ότι κάθε εκπαιδευτικός θα προετοιμάζεται και θα κάθεται σε εξετάσεις τουλάχιστον 2 – 3 φορές στη ζωή του.

  1. 4.  Εκτέλεση συμβασιούχων και αντικαταστατών από τα πέντε μέτρα

Το κλειστό έτος στο υφιστάμενο σχέδιο διορισμών προστατεύει τους συμβασιούχους γιατί δεν επιτρέπει διορισμούς ατόμων που απόκτησαν τα πτυχία τους σε επόμενα έτη. Το ΝΣΔΕ καταργεί το κλειστό έτος και λαμβάνει ελάχιστα υπόψη το έτος κατάθεσης του πτυχίου. Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ

«Όλοι οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται με μισή μονάδα για κάθε έτος που ακολουθεί το έτος κατάθεσης του πτυχίου τους, με μέγιστο δυνατό βαθμό το πέντε.» ΝΣΔΕ σελ. 14

Αυτό σημαίνει ότι ένας συμβασιούχος οικογενειάρχης 40 χρόνων με βασικά προσόντα, που βρίσκεται 15 χρόνια στον κατάλογο  με 5 χρόνια προϋπηρεσίας ως συμβασιούχος θα πάρει 15 μονάδες, όσες θα πάρει ένας άγαμος υποψήφιος με μάστερ ηλικίας 23 ετών που δεν μπήκε ποτέ σε τάξη. Αν δε ο νεαρότερος συνάδελφος γράψει καλύτερα στις εξετάσεις. [ Πράγμα πολύ πιθανόν λόγω ηλικίας, μειωμένων οικογενειακών ευθυνών, πρόσφατης αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο κλπ. ] τότε τα παιδιά του συμβασιούχου θα μείνουν στο δρόμο αφού θα τον απολύσουν για να διοριστεί ο νεαρότερος συνάδελφος. Αλλά γιατί διαμαρτύρεστε; Όλα τα εγκλήματα δικαιολογούνται αν γίνονται για το καλό της εκπαίδευσης. Εξάλλου  ο συμβασιούχος τιμωρείται γιατί δεν έβαλε το σπίτι του υποθήκη για να πληρώσει τα δίδακτρα του master και τα ιδιαίτερα των εξετάσεων πρόσληψης.

  1. 5. Ο εξευτελισμός του πρώτου πτυχίου και η σιωπή των πανεπιστημιακών

Είσαστε επιμελής φοιτητής και έχετε πάρει το πτυχίο σας στα παιδαγωγικά με άριστα; Μην χαίρεστε ιδιαίτερα, γιατί το πτυχίο σας με το άριστα πάνω δεν αξίζει πολύ περισσότερο από το  χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκε. Οκτώ εξάμηνα εντατικής εργασίας, με δεκάδες μαθήματα που αξιολογήθηκαν με μελέτες, γραπτές εξετάσεις, έρευνες και  αμέτρητες ώρες διάβασμα θα πιστωθούν με μόλις τρείς μονάδες. Από την άλλη η γραπτή εξέταση που θα διαρκέσει μόλις 2-3 ώρες παίρνει μέχρι  50 μονάδες, δηλαδή ισοδυναμεί με 16 πτυχία με άριστα και ένα πτυχίο με λίαν καλώς! Προφανώς για τους συντάκτες του ΝΣΔΕ η κατοχή ενός πτυχίου με άριστα δεν πιστοποιεί τη γνώση του κατόχου του αφού αυτός πρέπει, σαν μαθητής γυμνασίου, να την αποδείξει με εξετάσεις.

Δεν άκουσα κανένα πρύτανη, ούτε καθηγητή πανεπιστημίου να διαμαρτυρηθεί για το διασυρμό και το κουρέλιασμα από το ΝΣΔΕ  των πρώτων πτυχίων που παρέχουν στους φοιτητές τους! Πέταξαν κατάμουτρα στους πανεπιστημιακούς ότι η μόνη αξία του πτυχίου είναι ότι επιτρέπει στον κάτοχο του να παρακαθίσει σε εξετάσεις που κάνει μια κυβερνητική υπηρεσία που δεν είναι πανεπιστήμιο και αυτοί κατάπιαν την προσβολή και δεν είπαν τίποτε! Τους λένε ότι  τα πτυχία που προσφέρουν δεν αποδεικνύουν τη γνώση των κατόχων τους και δεν άνοιξε κανένας το στόμα του να διαμαρτυρηθεί για το διασυρμό! Σε τι κόσμο ζούμε θεέ μου!

Επίλογος: ΝΣΔΕ: Μια κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το ΝΣΔΕ οι διορισμοί θα διενεργούνται με τον υφιστάμενο κατάλογο ως το 2017, ενώ την περίοδο Σεπτέμβριος 2017 μέχρι Αύγουστο 2023

«όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση το υφιστάμενο και το νέο σύστημα διορισμών, με σταθερή αναλογία 70:30, αντίστοιχα». ΝΣΔΕ σελ 10

Το υφιστάμενο σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει ανέπαφο ως το 2023 δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε αφυπηρετήσεις ούτε αύξηση μαθητών μέχρι το έτος αυτό. Η δημιουργία κρίσης στην εκπαίδευση, κυριολεκτικά από το τίποτε, δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εκπαίδευσης και εμποδίζει την επίλυση τόσων πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τα σχολεία μας.  Πρόκειται για ένα πυροτέχνημα, για μια κίνηση εντυπωσιασμού που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, πέραν αυτών που ταλανίζουν ήδη την εκπαίδευση, για τα οποία οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Υστερόγραφο

Το ίδιο το ΝΣΔΕ αυτοαναιρείται εφόσον από τη μια ισχυρίζεται ότι καταργώντας το κλειστό έτος και εισάγοντας τις εξετάσεις επιλέγει τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και από την άλλη αναφέρει ότι όσοι θα επιλεγούν για διορισμό θα περάσουν από σαράντα κύματα δοκιμασιών ( αξιολόγηση, πρόγραμμα απόκτησης δεξιοτήτων κτλ ) για να κριθεί η καταλληλότητα τους να παραμείνουν στην εκπαίδευση. Είναι φανερό ότι το ΝΣΔΕ δεν έχει επιστημονική βάση, γιατί η επιτυχία στην εξέταση και η κατοχή μεταπτυχιακών δεν φανερώνει διδακτικές ικανότητες και επάρκεια στην τάξη, αλλά καλή μνήμη και συστηματικό διάβασμα. Παραθέτουμε κατωτέρω το σχετικό απόσπασμα από ΝΣΔΕ που αποδεικνύει ότι ούτε οι συντάκτες του δεν είναι σίγουροι για την ποιότητα των εκπαιδευτικών που θα προσφέρει στην εκπαίδευση:

Όλοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που θα εξασφαλίζουν διορισμό θα εντάσσονται σε πρόγραμμα αξιολόγησης, ως προς την παιδαγωγική και διδακτική τους επάρκεια. Εάν κριθούν ανεπαρκείς στην εργασία τους στην τάξη, τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα που θα προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με στόχο την απόκτηση εκείνων των δεξιοτήτων που θα τους καθιστούν επαρκείς και αποτελεσματικούς. Η παρακολούθηση του προγράμματος θα είναι υποχρεωτική και μετά την επάνοδο των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία θα ακολουθεί εκ νέου αξιολόγηση της επάρκειάς τους. Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος αξιολογούμενος κρίνεται εκ νέου ανεπαρκής, τότε θα τίθεται εκτός εκπαιδευτικής υπηρεσίας. ΝΣΔΕ σελ 16

Παράρτημα: Πίνακας 7: Βαρύτητα κριτηρίων κατάταξης υποψηφίων για διορισμό (ΝΣΔΕ σελ. 12)

Α/Α

Κριτήριο

Βαρύτητα

1.

Γραπτή εξέταση

μέχρι 50 μονάδες

2.

Πρόσθετα σχετικά ακαδημαϊκά προσόντα

μέχρι 20 μονάδες

 

Διδακτορικό

       20 μονάδες

Μάστερ

        15 μονάδες

3.

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία

μέχρι 20 μονάδες

4.

Έτος κατάθεσης πρώτου πτυχίου

μέχρι 5 μονάδες

5.

Βαθμός πρώτου πτυχίου

μέχρι 3 μονάδες

 

Άριστα ή ισοδύναμος βαθμός

           3 μονάδες

Λίαν καλώς ή ισοδύναμος βαθμός

           2 μονάδες

Καλώς ή όταν δεν αναγράφεται βαθμός

         1 μονάδα

6.

Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά

        μέχρι 2 μονάδες

ΣΥΝΟΛΟ

 100 μονάδες

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











139