Το Π.Κ. χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού για εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα δημόσ. πανεπιστήμια


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει την ευαρέσκειά του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής τελειόφοιτων μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Η εν λόγω ρύθμιση, την οποία το Ίδρυμα επιζητούσε εδώ και χρόνια, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους. Το νομοσχέδιο έτυχε λεπτομερούς συζήτησης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Δημόσιων Πανεπιστημίων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όλες οι πτυχές του θέματος, πριν υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει την ελπίδα ότι η Βουλή θα ψηφίσει την πρόταση νόμου, ώστε να δοθεί σύντομα η δυνατότητα σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές να διεκδικήσουν θέση και να φοιτήσουν στη χώρα τους. Σήμερα το ποσοστό των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης προσεγγίζει το 20%.

Υπογραμμίζεται ότι η πρόταση νόμου είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τα Πανεπιστήμια, όσο και για την Κυπριακή κοινωνία, καθώς, με βάση τα διεθνή πρότυπα, η δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένων κριτηρίων εισδοχής φοιτητών από τα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ακαδημαϊκή αυτονόμηση, την εδραίωσή τους ως ανεξάρτητους και ανταγωνιστικούς οργανισμούς, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Επιπρόσθετα, με την υιοθέτηση της εναλλακτικής διαδικασίας εισαγωγής φοιτητών διευρύνεται η δεξαμενή των υποψηφίων εισακτέων και αυτομάτως ενισχύεται η πιθανότητα επιλογής αξιόλογων φοιτητών, διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή ισότιμων ευκαιριών για όλους τους τελειόφοιτους μαθητές του νησιού.  

Η ρύθμιση αυξάνει τις θέσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση οι μαθητές τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών σχολείων, ενώ αναμένεται να αυξήσει και τον αριθμό των μαθητών που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στην Κύπρο.

Οφέλη του νομοσχεδίου για τον πολίτη, την κοινωνία και την εθνική οικονομία

  • Αύξηση των θέσεων που προσφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας, αφού οι θέσεις που θα προσφερθούν, μέσω της εναλλακτικής διαδικασίας, θα είναι υπεράριθμες.
  • Συγκράτηση της ροής των τελειόφοιτων μαθητών που ξενιτεύονται για σπουδές.
  • Διεύρυνση της δεξαμενής υποψήφιων φοιτητών.
  • Παροχή περισσότερων επιλογών σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές, δημιουργώντας τη δυνατότητα να αποφασίσουν τον τρόπο εισδοχής τους στα δημόσια πανεπιστήμια.
  • Επανένταξη σημαντικού ποσοστού νέων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
  • Συγκράτηση των ιδεών-γνώσεων των νέων στη χώρα, καθώς και αύξηση του αριθμού των αποφοίτων που θα απασχοληθούν στην τοπική αγορά εργασίας με σημαντικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και την πραγματική οικονομία.
  • Δημιουργία ευκαιριών συνεύρεσης και διάδρασης των νέων από τις δυο εκπαιδευτικές σφαίρες  (δημόσια και ιδιωτική), ώστε να προκύπτει η δυνατότητα ανανέωσης και ανταλλαγής  εκπαιδευτικών εμπειριών.
  • Διασφαλίζεται ότι, καμία κοινωνική ομάδα δεν στερείται του δικαιώματος εκπαίδευσης στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης που οι γονείς πρέπει να σκεφτούν το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
  • Ενισχύεται η δυνατότητα ανάπτυξης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, καθώς αυξάνεται ο φοιτητικός πληθυσμός τους και περιορίζονται τα κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο σε συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλων χωρών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











123