ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*
Στο πλαίσιο έναρξης των σχολείων με τα όσα διαδραματιστήκαν και διαδραματίζονται σε σχέση με την αλλαγή του ορίου ηλικίας εισδοχής των παιδιών στο Δημοτικό και την αξιολόγηση του μαθητή, οφείλουμε στους εαυτούς μας ένα ευρύτερο αναστοχασμό για το Παιδί.
Στο νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προσχολικής Εκπαίδευσης (2016) αναφέρουμε ότι «Μαζί με το παιδί αξιοποιούμε τις προϋπάρχουσες εμπειρίες του (παρελθόν), εστιαζόμαστε στις αναδυόμενες δεξιότητές του (παρόν) και προγραμματίζουμε για τις εν-δυνάμει ικανότητές του (μέλλον)» Η παιδαγωγική των σχέσεων και της ακρόασης αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πιο πάνω αρχή. Το παιδί είναι μια ξεχωριστή και μοναδική οντότητα, το οποίο υπάρχει μέσα από τις σχέσεις, αποτελεί μέρος μιας κοινότητας (της οικογένειας του, της ομάδας του, της τάξης του, του σχολείου κ.ά.) και του οποίου η φωνή θα πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση των εμπειριών του.
Είναι στη βάση αυτών των παιδαγωγικών διαδικασιών που θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προσδιορίζει τις διάφορες πολιτικές του, οι εκπαιδευτικοί να διαμορφώνουν τις πρακτικές τους και οι γονείς να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους.
Τα παιδιά από πολύ νωρίς πλέον αρχίζουν να φοιτούν σε οργανωμένα σύνολα εκπαίδευσης και φροντίδας και αυτό πολλές φορές μπορεί να μας παρασύρει στο να λειτουργούμε με ακατάλληλους τρόπους.
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των παιδιών είναι εξίσου σημαντικά και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη, ώστε να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα και θετικά στις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά και της κάθε ομάδας παιδιών. Σε κάθε χρονικό πλαίσιο τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες, ενδιαφέροντα και έτσι θα πρέπει να διαμορφώνουμε διαφοροποιημένες εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης γι’ αυτά, μαζί μ’ αυτά.
Δεν θέλουμε τα παιδιά να είναι σε «μαθησιακή και αναπτυξιακή αναμονή» (the waiting child) άρα δεν πρέπει να πλαισιώνουμε τις εμπειρίες τους στη βάση της ηλικίας τους αλλά στη βάση του τι έχουν αναπτύξει και μάθει (Παρελθόν) , τι αναπτύσσουν και μαθαίνουν (Παρόν) και τι μπορούν να αναπτύξουν και να μάθουν (Μέλλον). Από την άλλη δεν πρέπει να βιάζουμε τα παιδιά (thehurriedchild) στο βωμό του Μέλλοντος, για να τα προετοιμάσουμε για το Δημοτικό.
*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου