Το Παν. Frederick στο Πρώτο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας στο πρόγραμμα JudEx+ από τον Οκτώβριο του 2015 και είναι το μόνο κυπριακό πανεπιστήμιο που είναι εταίρος στο πρόγραμμα.

Το “Hope For Children” UNCRC  Policy Center, διοργάνωσε την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου το 1ο Εθνικό Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, και παρουσίασε τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, "JudEx+: Προς μια φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών", προωθώντας παράλληλα τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών, μέσα από την εφαρμογή φιλικών προς τα παιδιά πρακτικών σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε βάρος τους.

Το JudEx+ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας της ΕΕ (JUST / 2014 / RCH / AG / PROF / 7036), το οποίο υποστηρίζει διακρατικά προγράμματα που σκοπό έχουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες των νομικών επαγγελματιών που εργάζονται σε συστήματα προστασίας παιδιού, καθώς και επαγγελματιών που αντιπροσωπεύουν παιδιά σε νομικές διαδικασίες. 

Το έργο συντονίζεται από τον Διεθνή, Ανθρωπιστικό και Ανεξάρτητο Οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center (CY) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος), και τα CESIE (Ιταλία) Rinova (Ηνωμένο Βασίλειο), Know & Can (Βουλγαρία), Folkuniversitetet (Σουηδία), Κέντρο Επιστήμης και Έρευνας Koper (Σλοβενία).

Στο φόρουμ, από πλευράς του Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχαν στα πάνελ η Δρ Ιωάννα Κατσουνάρη και ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ Ιωάννα Κατσουνάρη, Κλινικός Ψυχολόγος και Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Frederick στο πρόγραμμα. Στο φόρουμ συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών».

Ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών (Mobile Devices Laboratory- http://mdl.frederick.ac.cy/) του Πανεπιστημίου Frederick, παρουσίασε μαζί με τον Ιάσωνα Ιάσωνος, φοιτητή του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Web and Mobile Systems και βοηθό του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών, την εφαρμογή «Η Κίκη και το σπίτι του παιδιού».

Πρόκειται για μια γενική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, tablets και desktop με λειτουργικό σύστημα Windows, που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες που εργάζονται με μικρά παιδιά που έχουν εμπλακεί σε νομικές διαδικασίες σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

 Μέσα από την αφήγηση και τα γραφικά, ειδικά προσαρμοσμένα για παιδιά, η Κίκη εξηγεί τους ρόλους των διαφόρων επαγγελματιών και τα στάδια των δικαστικών διαδικασιών.

Περιγραφή της  εφαρμογής υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JudEx+ (http://judex.azurewebsites.net/), που επίσης δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών.  

Εμπειρογνώμονες από το Διεθνές, Ανθρωπιστικό και Ανεξάρτητο Οργανισμό “Hope For Children” UNCRC Policy Center έχουν αναπτύξει αυτό το εργαλείο με την τεχνική υποστήριξη του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών του Πανεπιστημίου Frederick, και τη χορηγία της Microsoft Κύπρου.

Το φόρουμ συγκέντρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε τοπικό επίπεδο και τόνισε τη σημασία και τις προκλήσεις της καθιέρωσης μιας συντονισμένης διυπηρεσιακής προσέγγισης στα ζητήματα που αφορούν τις δικαστικές διαδικασίες και τα παιδιά.

Το φόρουμ αποτέλεσε ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και ορθών πρακτικών των οργανώσεων- εταίρων του JudEx+ από την Κύπρο, την Ιταλία τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











261