Το Παν. Κύπρου συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή προσπάθεια για αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων


Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης  εταίρος στο Πρόγραμμα SENSE-Cog για την αντιμετώπιση της τριπλής πρόκλησης για την τρίτη ηλικία: Άνοια, Απώλεια Ακοής και Διαταραχών Όρασης

Σε πανευρωπαϊκή προσπάθεια με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων στους ηλικιωμένους, όπως άνοια, απώλεια ακοής και όρασης, συμμετέχει το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επτά στους δέκα ευρωπαίους πολίτες άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αισθητήριες διαταραχές όρασης ή ακοής και άνω των δύο τρίτων των ηλικιωμένων εκδηλώνουν κατάθλιψη ή άνοια. Όταν τα προβλήματα αυτά συνυπάρχουν, οι επιπτώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις που προκαλεί η κάθε διαταραχή ξεχωριστά.

Το πενταετές πρόγραμμα με το ακρώνυμο “SENSE-Cog” – “Ears, Eyes and Mind: The ‘SENSE-Cog Project’ to improve mental well-being for elderly Europeans with sensory impairment “,  χρηματοδοτείται με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 6.5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχοι της πρότασης είναι να μελετήσει τις αθροιστικές επιπτώσεις των διαταραχών και, παράλληλα, να διαμορφώσει εργαλεία για την αξιολόγηση και μεθόδους αποκατάστασης για τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν από τα αρμόδια συστήματα υγείας και κοινωνικών παροχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα εξετάζει τις επιπτώσεις που προκαλούνται από το συνδυασμό συχνών διαταραχών, όπως άνοια, απώλεια ακοής και διαταραχές όρασης στους ευρωπαίους πολίτες. Στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 17 εταίροι από 8 χώρες, με συντονιστές τους Δρ. Iracema Leroi και Δρ. Piers Dawers του Πανεπιστημίου Μanchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη διαχείριση του έργου την ανέλαβε η Γερμανική εταιρεία GABO:MILLIARIUM MBH & CO KG.

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Διευθύντρια του ΚΕΝ κ. Φώφη Κωνσταντινίδου, θα συνεισφέρουν ως μία από τις πέντε ευρωπαϊκές δομές όπου θα γίνεται η στρατολόγηση συμμετεχόντων, η αξιολόγηση και η κλινική δοκιμή στο πλαίσιο του προγράμματος SENSE-Cog. Σε δήλωσή της η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε πως το «πανευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα θα συνεισφέρει ουσιαστικά, τόσο στην κατανόηση, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων για τους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Εκτός από αξιολογήσεις που θα προσφέρονται δωρεάν, ομάδα συμμετεχόντων και οι οικογένειες τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κατ’ οίκον παρεμβατικά προγράμματα που θα είναι ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες τους. Οι στόχοι του προγράμματος εμπίπτουν άμεσα στις δράσεις των ερευνών που διεξάγουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία 8 χρόνια με θέμα τη γνωστική γήρανση». Βασική καινοτομία του προγράμματος, δήλωσε η κ. Κωνσταντινίδου, είναι «η διεπιστημονική και διακλαδική προσέγγιση διαταραχών που επιδρούν αρνητικά προς την υγιή γήρανση».

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “SENSE-Cog” το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δραστηριοποιήσει ομάδα φοιτητών και νέων ερευνητών.

Η Κύπρος εκπροσωπείται στο πρόγραμμα με δύο εταίρους, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συνεργάζεται με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με επικεφαλή τη Δρα Χρυσούλα Θόδη. «Θα συνεργαστούμε στενά με όλους τους εταίρους του ερευνητικού δικτύου αλλά και με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας, ώστε η τεχνογνωσία και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος να έχουν άμεση εφαρμογή στην Κύπρο», πρόσθεσε. Εκτός από ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο δίκτυο συμμετέχουν  εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











115