Το Παν. Κύπρου υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Hands-On-Famagusta» για το μέλλον της Αμμοχώστου


Η «Imaginary Famagusta», ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, στα πλαίσια της δικοινοτικής πρωτοβουλίας «Hands-On-Famagusta», εργάζεται εδώ και τέσσερις μήνες, με την υποστήριξη εθελοντών, για τη διαμόρφωση εργαλείων αστικού σχεδιασμού που θα έχουν δυνητικά την ικανότητα να υποστηρίξουν τη συμμετοχική σχεδιαστική διαδικασία για το μέλλον της πόλης της Αμμοχώστου σε μια μετά-συγκρουσιακή Κύπρο. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το United States Agency for International Development, το Mahallae και UNDP-Act και υποστηρίζεται σε είδος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Hands-on-Famagusta», Σωκράτης Στρατής, Δρ. Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημειώνει ότι επείγει η διαμόρφωση δομών υποστήριξης που να ενθαρρύνουν το κοινό να δημιουργήσει οράματα μιας ενιαίας σύγχρονης Αμμοχώστου, και να συνδέσουν το περίκλειστο τμήμα των Βαρωσίων με την υπόλοιπη πόλη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία «Hands on Famagusta», κατασκευάζει μακέτα όλης της πόλης, από τη Σαλαμίνα μέχρι και τα Βαρώσια, διαδραστική ιστοσελίδα που θα εμπεριέχει τρισδιάστατες απεικονίσεις της πόλης με βάση τις οποίες άτομα, φορείς ή οργανισμοί θα μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους όραμα για την ευρύτερη Αμμόχωστο. Οργανώνει επίσης εργαστήρια και συντονίζει έρευνα μεταξύ των Αμμοχωστιανών μέσα στα πλαίσια διδακτορικού στο  LU2CY (Laboratory of Urbanism, Πανεπιστήμιο Κύπρου, φοιτητής Νεκτάριος Χριστοδούλου). Για την υλοποίηση των πιο πάνω πραγματοποιήθηκαν ήδη τα πρώτα δύο εργαστήρια. Το πρώτο διεξάχθηκε το καλοκαίρι μεταξύ  25 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2014, όπου η ομάδα “Imaginary Famagusta” μαζί με 40 νεαρούς ενθουσιώδης εθελοντές από τις δύο κοινότητες, περπάτησε την επικράτεια της πόλης της Αμμοχώστου, (εκτός της περίκλειστης περιοχής), καταγράφοντας πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης, (μεταξύ άλλων: χρήσεις γης και ύψη κτιρίων). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, που συνεχίστηκε στο ισόγειο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι συμμετέχοντες πραγματεύτηκαν θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν κοινό έδαφος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ακόμα, επαναδιαμόρφωσαν ερωτήματα γύρω από την ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλης.

Το δεύτερο εργαστήριο διεξάχθηκε στις 5 Νοεμβρίου θα στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, (με την ευγενή υποστήριξη του Ινστιτούτου) όπου προσκλήθηκαν άτομα σχετικά με την Αμμόχωστο και συζητήθηκαν οι ιδέες γύρω από τη διαδραστική ιστοσελίδα καθώς επίσης και τα ευρήματα από τη μελέτη (νέοι χάρτες αναπαράστασης της υφιστάμενης κατακερματισμένης Αμμοχώστου σε τρισδιάστατη μορφή. Στο σεμινάριο έλαβαν επίσης μέρος φοιτητές από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου ΚΤΗ, Στοκχόλμης καθώς επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που φέτος οι 3ετείς φοιτητές στο εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, (διδάσκων Σωκράτης Στρατής με συνεργάτη τη Χρυσάνθη Κωνσταντίνου),  πραγματεύονται τρόπους διεκδίκησης του δημόσιου χώρου της Αμμοχώστου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως θα είναι η μετα συγκρουσιακή περίοδος μετά την λύση του Κυπριακού και κατά τη διάρκεια ανοικοδόμησης της πόλης.

Πριν λίγες μέρες η Esra Can, ως εκπρόσωπος της ομάδας “Imaginary Famagusta” συμμετείχε στο NY Good Summit 2014 σχετικά με το ρόλο της τεχνολογίας σε διαδικασίες συμφιλίωσης. Τον Απρίλιο του 2015, ο Σωκράτης Στρατής με την Esra Can είναι προσκεκλημένοι ως κύριοι ομιλητές στο διεθνές συνέδριο «Build Peace 2015» που οργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Απρίλιο του 2015, στη Λευκωσία.

Οι δραστηριότητες του «Hands-On-Famagusta» θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Η μακέτα θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2015, ενώ η ιστοσελίδα το Μάιο του 2015. Θα ακολουθήσει τρίτο εργαστήριο με διευρυμένη συμμετοχή του κοινού στις αρχές του καλοκαιριού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











113