Αν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε με μία φράση και μόνο την εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Frederick προς τιμή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη, αυτή θα ήταν «Μία πραγματικά λαμπρή εκδήλωση». Μόνο που αυτές οι τέσσερις λέξεις, δεν αρκούν.
Πρέπει να προστεθούν η μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, το υψηλό επίπεδο, οι εμπνευσμένοι χαιρετισμοί και ο ευχάριστος αιφνιδιασμός του Αρχηγού από κάποιες εκπλήξεις που του επεφύλαξε το Πανεπιστήμιο Frederick.
Στην πραγματικά λαμπρή εκδήλωση, παρέστησαν ο Υπουργός ΆμυναςΧριστόφορος Φωκαΐδης, ο Υπουργός ΠαιδείαςΚώστας Καδής, , ο νέος αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, πλήθος ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών, εκπρόσωποι από όλα τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πολίτες.
Η εκδήλωση, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη άνοιξε με τις αρμονίες που σκορπίστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, από τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.
Η νεανική ορχήστρα άριστα συγκερασμένη, ερμήνευσε το Καλοκαίρι από τις Τέσσερις Εποχές του AntonioVivaldi, υπό τη διεύθυνση του σολίστ Wolfgang Schröder.
Πριν ακόμα σβήσουν τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, στο βήμα ανέβηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους για τον χαιρετισμό του.
Σε μία σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία περιέγραψε το χρονικό της γνωριμίας του Πανεπιστημίου με τον Αντιστράτηγο και το ιδιαίτερα οξυμένο ενδιαφέρον του για την διαρκή επιμόρφωση των αξιωματικών της Εθνοφρουράς.
Ο Πρύτανης, μιλώντας εστίασε στους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του Πανεπιστημίου Frederick να τιμήσει τον Αντιστράτηγο και Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως:
« Ο Αρχηγός εισήγαγε σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, θέτοντας ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση όλων των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς. Και τούτο το έπραξε με βαθιά πίστη στην ανάγκη για επένδυση στον άνθρωπο – στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και στο πολιτισμικό του κεφάλαιο, για ποιοτική αναβάθμιση ενός σύγχρονου στρατεύματος.»
Εξηγώντας τη θερμή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Αρχηγού υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η δική μας γνωριμία με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Πανεπιστημίου Frederick για τη συνδιοργάνωση σειράς ημερίδων με επίκαιρα θέματα που αφορούν στην πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Αραβικό κόσμο, στην Ευρώπη και στον κόσμο» τονίζοντας την ιδιαίτερη συμβολή του Αρχηγού ΓΕΕΦ στη μεγάλη επιτυχία αυτών των ημερίδων.
Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός πρωτοποριακού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού προγράμματος στις Διεθνείς Σπουδές.
Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ένωσαν δυνάμεις και κατάφεραν το πρόγραμμα αυτό να αξιολογηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και θα αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες και είναι έντονα αναμενόμενο.
Ακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας κ Χριστόφορος Φωκαΐδης. Αναφέρθηκε με τη σειρά του στο τιμώμενο πρόσωπο και στην πολυεπίπεδη προσφορά του στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εδώ υπηρεσίας του. Η έγνοια του Αρχηγού για την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών του στρατεύματος είναι χαρακτηριστική τόνισε ο Υπουργός και ήδη απέδωσε πολύτιμους καρπούς αναφορικά με το υψηλό επίπεδο που όλοι επιθυμούμε για τους αξιωματικούς μας.
Ο κ Φωκαΐδης, μετέφερε και τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παρά τη θέλησή του να παραβρεθεί, έπρεπε να βρίσκεται στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο και πάλι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Frederick στην 84η Συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε την 24η Φεβρουαρίου 2017.
Εκείνη την ημέρα, αποφασίστηκε ομόφωνα να απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη ως ελάχιστη τιμή και έκφραση ευγνωμοσύνης για την ολοκλήρωση της ευδόκιμης θητείας του στην Κύπρο, για την προαγωγή της συνεχούς επιμόρφωσης αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και για την αγαστή συνεργασία που είχε με το Πανεπιστήμιο Frederick.
Το τιμητικό μετάλλιο που αποτελεί την κορυφαία διάκριση του Πανεπιστημίου Frederick απένειμε στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κα Νατάσσα Φρειδερίκου μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια στον Αρχηγό προσφέρθηκε δώρο ένας πίνακας του κύπριου εικαστικού Κυριάκου Λύρα με θέμα την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Μετά την απονομή, ακολούθησε ένας μικρός «αιφνιδιασμός» που στόχευσε βαθιά στη μνήμη ζωής του Αντιστράτηγου Μπασιακούλη. Τα φώτα έσβησαν, και στις δύο μεγάλες οθόνες της αίθουσας ξετυλίχτηκαν εικόνες από ολόκληρο το οδοιπορικό της ζωής του από φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε με την ευγενική συνεργασία της συντρόφου της ζωής του Κας Βιβής Μπασιακούλη.
Υλικό από παιδικά και εφηβικά χρόνια, που «έδεσε» με το κινηματογραφικό υλικό που προσέφερε το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο από την υπηρεσία του στη Μεγαλόνησο. Το πεντάλεπτο video κορυφώθηκε με το σπουδαίο Χρυσοπράσινο Φύλλο του Μίκη Θεοδωράκη και σκόρπισε συγκίνηση στην αίθουσα.Ο Αντιστράτηγος Μπασιακούλης, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά αντιφώνηση έκανε αναδρομή σε όλη του την καριέρα. Ξεκίνησε λέγοντας:
«Καθισμένος στα θρανία της ΣΣΕ ως πρωτοετής εύελπις, συνειδητοποίησα ότι πλέον η Κύπρος έπαψε να είναι η κάτω δεξιά γωνία του χάρτη της τάξης ή ένα κεφάλαιο στα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας. Η Κύπρος καθόταν στο δίπλα θρανίο. Ήταν οι συμμαθητές μου, οι οποίοι όταν οι εκπαιδευτές μας μιλούσαν για άμυνα, αυτοί σκέφτονταν τις ακτές της Κερύνειας όπου το προηγούμενο καλοκαίρι, μερικοί από αυτούς αναμετρήθηκαν με την ιστορία του Έθνους μας. Η μοίρα αυτή που δε ρωτά τι θέλεις ή τι σχεδιάζεις ή τι σκέφτεσαι, μου επιφύλαξε σχεδόν 40 χρόνια μετά την ύψιστη τιμή. Να ηγηθώ από τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, μετά από κοινή απόφαση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, της προσπάθειας υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Στην ομιλία του, ο Αντιστράτηγος Μπασιακούλης ταξίδεψε με άνεση σε πολλές και διαφορετικές σελίδες όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της ελληνικής φιλοσοφίας. Αναστοχάστηκε αρκετές φορές το χθες σε σχέση με το σήμερα και το αύριο του ελληνισμού, υπογράμμισε τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και κατέληξε με τα λόγια του κορυφαίου Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη:
«Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα που είχα για την Ελλάδα. αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη την συμπαράστασή μας. Ένας πιστός λαός πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι Εγγλέζοι εννιακόσια χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους».
Η εκδήλωση της οποίας η ατμόσφαιρα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί γραπτά, έκλεισε με την είσοδο στην αίθουσα του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας που υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του κ Ανδρέα Χριστοδούλου χάρισε στους παρευρισκόμενους τρία τραγούδια, δύο της Κυπριακής και ένα της Ελληνικής παράδοσης.