Ο διαγωνισμός SciChallenge απευθύνεται σε νεαρά άτομα, τα οποία έχουν κλίση στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά
Μαθητικό επιστημονικό διαγωνισμό διοργανώνει το Εργαστήριο Software Engineering and Internet Technologies Laboratory (SEIT, http://www.cs.ucy.ac.cy/seit) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως ένας από τους εταίρους στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «SCI Challenge», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020.
Το Εργαστήριο προσκαλεί τους μαθητές όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Κύπρου να συμμετέχουν στον διαδικτυακό διαγωνισμό του Sci Challenge. Ο διαγωνισμός SciChallenge απευθύνεται σε νεαρά άτομα, ηλικίας 10 - 20 ετών, τα οποία έχουν κλίση στις Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά
Το πρόγραμμα SciChallenge είναι ένα καινοτόμο έργο που επιδιώκει να τονώσει το ενδιαφέρον των νέων και να προάγει την εκπαίδευση στους τομείς της Επιστήμης (Science), της Τεχνολογίας (Technology), της Μηχανικής (Engineering) και των Μαθηματικών (Mathematics) - STEM, καθώς επίσης και να παρέχει ευκαιρίες σταδιοδρομίας στους τομείς αυτούς.
Η Έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης του 2016 για την Κύπρο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αναφέρει ότι η Κύπρος έχει χαμηλό ποσοστό αποφοίτων θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών - STEM (27η στην ΕΕ) και χαμηλότερο ποσοστό ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών στο εργατικό της δυναμικό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη του δυναμικού της ψηφιακής οικονομίας του νησιού. Επιπλέον, το OECD Πρόγραμμα PISA 2015 (Programme for International Student Assessment) αναφέρει τις κακές επιδόσεις των μαθητών της Κύπρου στην Επιστήμη και τα Μαθηματικά (μεταξύ άλλων γνωστικών αντικειμένων). Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εστιάζει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών μέσα από δράσεις, όπως είναι το έργο SciChallenge.
Το Sci Challenge υλοποιεί ένα ψηφιακό διαγωνισμό, όπου οι νέοι και νέες μεταξύ 10 και 20 ετών αναπτύσσουν τα δικά τους έργα, ιδέες και οράματα σε ένα συγκεκριμένο τομέα STEM.
Προκειμένου να υποστηριχθεί ο διαγωνισμός, οι εταίροι έχουν επίσης υλοποιήσει κάποια «Κανάλια Συμμετοχής» στην πλατφόρμα του διαγωνισμού. Αυτά περιλαμβάνουν προφίλ εταιρειών έρευνας καθώς και άλλων οργανισμών, για τα οποία έχουν ήδη συλλεχθεί σχεδόν 100 συμμετοχές. Η πλατφόρμα θα προσφέρει επίσης έναν κατάλογο με διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης, επιστημονικές εκδηλώσεις και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις (http://www.scichallenge.eu/engagement/).
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μαθητών, έχουν δημιουργηθεί διάφορες Θεματικές Ενότητες, για παράδειγμα της Ρομποτικής, του Διαδικτύου, της Βαρύτητας, της Ηλιακή Ενέργειας και άλλων 46 θεμάτων. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://www.scichallenge.eu/topics/.
Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός για υποβολές εργασιών από μαθητές/νέους 10-20 ετών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Απριλίου 2017. Οι πρώτοι 12 διαγωνιζόμενοι θα λάβουν πρόσκληση στην τελετή απονομής βραβείων που θα διεξαχθεί στην Βιέννη. Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει μέσα από ένα συνδυασμό αξιολόγησης μέσω κοινωνικών δικτύων και της βαθμολογίας από μια κριτική επιτροπή. Πληροφορίες για την διαδικασία συμμετοχής των μαθητών στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://www.scichallenge.eu/guidelines-gr/.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://project.scichallenge.eu.