Το Πανεπιστ. Frederick δέχεται φοιτητές πανεπιστημίων της Ελλάδας που ανέστειλαν τη λειτουργία τοuς


«Είμαστε σε θέση να δεχτούμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών από τα Ελληνικά πανεπιστήμια που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, εκεί όπου οι αριθμοί των υφισταμένων φοιτητών μας το επιτρέπουν και χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να φοιτήσουν κανονικά αυτό το εξάμηνο και να είναι σε θέση από το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο να μεταφέρουν τις πιστωτικές μονάδες που θα έχουν αποκτήσει στα Ελληνικά πανεπιστήμια στα οποία θα φοιτούσαν»

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο Paideia-News ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, Μιχαήλ Φρειδερίκου:

ΕΡ: Κύριε Φρειδερίκου, τις τελευταίες μέρες σημειώνονται δραματικές εξελίξεις στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Ελλάδας. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν αναστολή της λειτουργίας τους εξαιτίας της διαθεσιμότητας στην οποία έχει τεθεί το διοικητικό του προσωπικό. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για αυτό το σοβαρό πρόβλημα;

ΑΠ: Αναμφίβολα η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, μετά και από αυτή την εξέλιξη, τα Ελληνικά πανεπιστήμια, μερικά από τα οποία είναι και τα πλέον ιστορικά όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι θλιβερή. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιδεινώσει την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Δυστυχώς, η παιδεία, στην οποία πρέπει να βασίζεται η κάθε προσπάθεια για απεγκλωβισμό από την ύφεση και την άσχημη οικονομική κατάσταση, πλήττεται ανεπανόρθωτα. Το κυριότερο βέβαια είναι πως η αναστολή της λειτουργίας πολλών Ελληνικών πανεπιστημίων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή έναρξη ή συνέχιση των σπουδών δεκάδων χιλιάδων Ελλαδιτών και Κυπρίων νέων. Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και να επανέλθει η ομαλότητα.

ΕΡ: Υπάρχουν λύσεις που να επιτρέπουν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις, όπως ενδεχόμενα κάποιος φοιτητής να χάσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο που πρόκειται να ξεκινήσει ή ακόμα και ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά; Θα μπορούσε δηλαδή ένας φοιτητής που θα ξεκινούσε τις σπουδές ή ήδη σπουδάζει σε ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο να εγγραφεί, για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Frederick και να παρακολουθήσει τα ίδια μαθήματα, τα οποία αργότερα θα μπορέσει να μεταφέρει στο Ελληνικό πανεπιστήμιο ώστε να τελειώσει τις σπουδές του εκεί και να αποκτήσει το πτυχίο του;

ΑΠ: Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να διακινούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών του μεταξύ διαφορετικών Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, μεταφέροντας μαζί τους τις Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) που αποκτούν. To Πανεπιστήμιο Frederick είναι κάτοχος της Πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ECTS Label», γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη μεταφορά των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που αποκτούνται από φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια κατά τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Frederick. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου μας είναι αξιολογημένα και εγκεκριμένα από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα και από την ΕΕ.

Έτσι λοιπόν, μπροστά στο ενδεχόμενο ένας φοιτητής Ελληνικού Πανεπιστημίου να «χάσει» ουσιαστικά το εξάμηνο που ξεκινά σε λίγες μέρες, θα μπορούσε να καταφύγει στη λύση της προσωρινής φοίτησης σε ένα άλλο πανεπιστήμιο π.χ στο Frederick, και να μεταφέρει  αργότερα στο Ελληνικό πανεπιστήμιο τις πιστωτικές μονάδες (ECTS) που θα αποκτήσει από τη φοίτηση αυτή.

Είμαστε σε θέση να δεχτούμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών

ΕΡ: Δηλαδή το Πανεπιστήμιο Frederick είναι έτοιμο να δεχτεί Κύπριους ή Ελλαδίτες φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα;

ΑΠ: Η απάντηση κατ’ αρχήν είναι ναι. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Frederick, αναλογιζόμενοι την αγωνία και την αβεβαιότητα χιλιάδων Ελλαδιτών και Κυπρίων νέων και των οικογενειών τους σχετικά με την παρούσα έκρυθμη κατάσταση στα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε μελετήσει προσεκτικά το ζήτημα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα. Είμαστε σε θέση να δεχτούμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών από τα Ελληνικά πανεπιστήμια που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, εκεί όπου οι αριθμοί των υφισταμένων φοιτητών μας το επιτρέπουν και χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να φοιτήσουν κανονικά αυτό το εξάμηνο και να είναι σε θέση από το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο να μεταφέρουν τις πιστωτικές μονάδες που θα έχουν αποκτήσει στα Ελληνικά πανεπιστήμια στα οποία θα φοιτούσαν. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει έμπειρους ακαδημαϊκούς συμβούλους οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους φοιτητές για την επιλογή των μαθημάτων, τα οποία θα παρακολουθήσουν στο Πανεπιστήμιο Frederick,που να είναι συμβατά με τα αντίστοιχα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του ελληνικού πανεπιστημίου.

Τα δίδακτρα

 ΕΡ: Τι γίνεται με τα δίδακτρα που θα πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές; Η φοίτηση στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν, καθότι είναι δημόσια ιδρύματα, σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Frederick που είναι ιδιωτικό ίδρυμα.

ΑΠ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Frederick καταβάλουν δίδακτρα. Θα πρέπει όμως να πω ότι φέτος, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα οικονομική κατάσταση, τα δίδακτρα έχουν μειωθεί σημαντικά μετά από απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Αν ληφθεί υπόψη ότι το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για ένα Κύπριο φοιτητή που σπουδάζει στην Ελλάδα (έξοδα για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, ενοικίαση κατοικίας και έξοδα διαβίωσης) θα μειωθεί αισθητά με την φοίτησή του στην Κύπρο, αλλά και η πιθανή επιμήκυνση των σπουδών του λόγω του προσωρινού κλεισίματος των ελληνικών πανεπιστημίων, με ότι αυτό συνεπάγεται, το κόστος φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Frederick δεν είναι καθόλου απαγορευτικό. Πρόσθετα, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου έχει αποφασίσει, για όσους επιλέξουν να φοιτήσουν προσωρινά στο Πανεπιστήμιο Frederick, να υπάρξει και κάποια επιχορήγηση των διδάκτρων τους. Η απόφαση μας αυτή αφορά τόσο σε νεοεισερχόμενους φοιτητές, όσο και σε φοιτητές που βρίσκονται μέχρι και το τρίτο έτος σπουδών. 

Εκείνο που ευχόμαστε και ελπίζουμε είναι η έκρυθμη κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στα Ελληνικά πανεπιστήμια να επανέλθει στην ομαλότητα το συντομότερο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160