Το Πανεπιστήμιο Frederick ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη και το Αιγαίο


«Με κύριο στόχο την προώθηση κοινής ανάπτυξης σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, χρησιμοποιώντας το φυσικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο των δυο χωρών την ανάδειξη των περιοχών Ελλάδας – Κύπρου ως χώρων αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υλοποιήθηκε το έργο «ΙΔΕΕΣ, ΕΡΓΑ & ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΚΥΠΡΟΥ»: ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, 2007 – 2013. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι οι Περιφέρειες Κρήτης (Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων), Βορείου Αιγαίου (Νομοί Λέσβου, Σάμου και Χίου) και Νοτίου Αιγαίου (Νομός Δωδεκανήσου) στην Ελλάδα, καθώς και ολόκληρη η Κύπρος.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

«Στα πλαίσια του έργου, το Πανεπιστήμιο Frederick σε στενή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επιμελήθηκε επιστημονικά και επέβλεψε τη συγγραφή Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που αναπτύχθηκαν επικεντρώνονται σε θέματα που άπτονται του δασικού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, όπως επίσης και της πολιτιστικής Κληρονομιάς και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής του Πεδουλά και ευρύτερα της περιοχής της Μαραθάσσας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση και τη δημιουργία οικολογικής συμπεριφοράς.

Στη βάση του υλικού των Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν, υλοποιήθηκε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονταν σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε ομάδες εκπαιδευτικών. Τα προγράμματα εφαρμόστηκαν στην Κοινότητα Πεδουλά (στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και στα πεδία της γύρω περιοχής. Στα προγράμματα συμμετείχαν συνολικά 33 σχολικές ομάδες (975 μαθητές) και δύο ομάδες εκπαιδευτικών (35 εκπαιδευτικοί). Με την έναρξη των προγραμμάτων, γινόταν εισαγωγική παρουσίαση του έργου και των στόχων του και ακολουθούσε εφαρμογή των δραστηριοτήτων βιωματικής μάθησης του εκπαιδευτικού υλικού και επί τόπου επισκέψεις στις περιοχές μελέτης, όπως το λαογραφικό μουσείο Πεδουλά, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους και το Γεφύρι του Τζελεφού.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στα προγράμματα και οι πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις που συσσώρευσαν κατέδειξαν ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόστηκαν με απόλυτη επιτυχία και πέτυχαν τους σκοπούς για τους οποίους σχεδιάστηκαν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










238