Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick διοργάνωσε και φέτος Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος που προηγείται του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος.
Το εργαστήριο συμβαδίζει με τη γενικότερη φιλοσοφία του Τμήματος που θέλει τη θεωρία να συναντά την πρακτική λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Οι φοιτητές μέσω τέτοιων εργαστηρίων έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικές συνθήκες και έτσι ο πειραματισμός, η διερεύνηση και η αρχιτεκτονική δημιουργία προσεγγίζονται με κριτική σκέψη μετά από περιορισμούς που επιβάλλονται από άτομα, κοινωνικές ομάδες, φορείς, οικοδομικούς κανονισμούς, θεσμικό πλαίσιο και οικονομικά δεδομένα.
Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick, αλλά και φοιτητές άλλων Αρχιτεκτονικών Σχολών της Κύπρου και του εξωτερικού. Η Επιστημονική και οργανωτική ομάδα του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου αποτελείτο από καθηγητές και απόφοιτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick: Ντέλης Παπαδόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Ελένη Φλουρή και Αντρέας Τσιακλής
Πρόκειται για το τέταρτο εργαστήριο της σειράς εργαστηρίων με τίτλο «χωρικές συντυσιές». Το θερινό αυτό εργαστήριο μέσα από την παράλληλη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής, ανέδειξε θεματικές και προβληματικές που απασχολούν την αρχιτεκτονική πιο γενικά, όπως ποιος ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων και συναναστροφών, η αρχιτεκτονική παρέμβαση στη λειτουργία του δημόσιου χώρου, αλλά και πιο ειδικά για το πώς η υλικότητα μπορεί να επηρεάσει και να διαμορφώσει τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και να ενημερώσει και να ενημερωθεί από την ίδια τη διαδικασία της κατασκευής.
Η κυπριακή λέξη «συντυσιές», ως εμπνευστής έδωσε σ’ αυτόν τον κύκλο εργαστηρίων το έναυσμα για τη δημιουργία χώρου που ενθαρρύνει δημόσιες δραστηριότητες, οι οποίες πηγάζουν από την τυχαιότητα της συνεύρεσης στον χώρο. Ανταποκρινόμενοι πάντα στις ανάγκες των κατοίκων σε διαφορετικές κοινότητες της Κύπρου, παράλληλα με μεγάλα φεστιβάλ και τις ανάγκες που αυτά επιφέρουν, τα αρχιτεκτονικά εργαστήρια με θεματική την εκμάθηση μέσα από την κατασκευή υλοποίησαν αστικές παρεμβάσεις/ εγκαταστάσεις εντός του παραδοσιακού πυρήνα των κοινοτήτων.