Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα


 «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Transdisciplinary Multispectral Modeling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage), που διοργανώθηκε από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Το Τμήμα έλαβε μέρος στο διεθνές συνέδριο με τέσσερεις ερευνητικές παρουσιάσεις και δύο συμμετοχές σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος, παρουσίασε το θέμα «Ερευνητική εφαρμογή αντικατάστασης κατεστραμμένης ξύλινης ενίσχυσης σε ενετικό μνημείο στην Κεφαλλονιά». Συμμετείχε επίσης στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά. Φέρνοντας μαζί τα ενδιαφερόμενα μέλη, τους επιστήμονες και τη βιομηχανία».

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νάσω Χρυσοχού, παρουσίασε τα προκαταρκτικά πορίσματα της έρευνας «Αποκρυπτογράφηση των άγνωστων κατασκευαστικών φάσεων της Ιεράς Μονής Κύκκου, μέσω των ιστορικών πηγών και της οικοδομικής τεχνολογίας». Ο Επίκουρος Καθηγητής Μάριος Πελεκάνος παρουσίασε το θέμα «Οι ξυλόστεγες βασιλικές του Τροόδους (15ος- 19ος αιώνας). Κατασκευαστικό σύστημα, αντισεισμική συμπεριφορά και προσαρμοστικότητα του κατασκευαστικού τύπου». Ο Αργύρης Φελλάς, αρχιτέκτονας και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος, παρουσίασε το θέμα «Εναλλακτική μέθοδος επανακατασκευής θόλου σε λίθινες κατασκευές».

Τέλος, οι Επίκουροι Καθηγητές Μάριος Πελεκάνος και Βύρων Ιωάννου παρουσίασαν το θέμα «Εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως στρατηγικός στόχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick». Ο κ. Πελεκάνος συμμετείχε επίσης στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για την Προστασία των Μνημείων».

«Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick η εκπαίδευση του νεαρού Αρχιτέκτονα βασίζεται στην ανάλυση, κατανόηση και κριτική των κατασκευαστικών επιτευγμάτων του παρελθόντος για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες της Δημιουργικής, Πρωτότυπης Συνθετικής Ικανότητας για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος, εξηγώντας τη σημαντικότητα της συμμετοχή του Τμήματος σε τέτοια συνέδρια.

Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δια του Γενικού Γραμματέα κ. Γεωργίου Φλωρεντή, ο οποίος δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού “Competence center for the preservation of cultural heritage”, ώστε να λειτουργήσει στην Αθήνα υπό την ευθύνη της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Καθ. Α. Μοροπούλου.

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθ. Ι. Γκόλιας, επισήμανε ότι το συνέδριο διερευνά και το εφικτό της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης μνημείων, πολιτιστικών συνόλων, Ιστορικών Πόλεων, που αποτελεί προϋπόθεση συνέχισης της παραμονής τους στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.  

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κι άλλες εκδηλώσεις, καθώς και ειδική ξενάγηση στην έκθεση για το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Την ευθύνη του έργου αποκατάστασης έχει η Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











302