Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στην ευρωπαϊκή δράση διερεύνησης του ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού


Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης (Cooperation in Science and Technology, COST Action) CA15211 με τίτλο, ‘Atmospheric Electricity Network: Coupling with the Earth System, climate and biological system’ (eLECTRONET), διεξήχθη στη Λεμεσό συνάντηση των μελών της δράσης. Στη δράση αυτή η Κύπρος εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο Frederick και συγκεκριμένα από τον Δρ Χάρη Χαραλάμπους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Η συγκεκριμένη δράση CA15211 (eLECTRONET), αφορά στον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό και εστιάζεται στο ηλεκτρικό πεδίο της ατμόσφαιρας που αποτελεί μέρος του πλανητικού ηλεκτρικού κυκλώματος μεταξύ της επιφάνειας της γης και της ιονόσφαιρας. Το Ατμοσφαιρικό Ηλεκτρικό Πεδίο (ΑΗΠ) επηρεάζει μία πληθώρα διεργασιών και φαινομένων στη φύση, όπως: σεισμοί, αερολύματα / σύννεφα και κλίμα, αλληλεπιδράσεις ηλίου-γης, ατμοσφαιρική ρύπανση, κεραυνοί κλπ. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταβολές του ΑΗΠ παρεμποδίζουν βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στόχος της δράσης eLECTRONET είναι ο συντονισμός των διαφόρων ερευνητικών προσπαθειών στους τομείς αυτούς, η συμμετοχή και η ενσωμάτωση υφιστάμενων πόρων στον τομέα του ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού, η δημιουργία ενός δικτύου μετρήσεων, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και η δημιουργία της αναγκαίας κρίσιμης μάζας ερευνητών με σκοπό την προώθηση της γνώσης, την εισαγωγή νέων τεχνικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.    

Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 55 άτομα από 17 χώρες της Ευρώπης καθώς και από το Ισραήλ και τη Ρωσία. Η συνάντηση περιελάβανε σύσκεψη και των 5 ερευνητικών εργασιακών ομάδων της δράσης, σύσκεψη της διαχειριστικής επιτροπής της δράσης και παρουσίαση της σχετικής με τη δράση ερευνητικής εργασίας των ερευνητικών ομάδων καθώς και καλεσμένων επιστημόνων. Η διοργάνωση της συνάντησης πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Χάρη Χαραλάμπους, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Οικονόμου, Ερευνήτρια στο Frederick Research Center και μέλος της δράσης και με τον πρόεδρο της δράσης Καθηγητή Κωνσταντίνο Κουρτίδη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι ευρωπαϊκές αυτές δράσεις αποτελούν τον μακροβιότερο ευρωπαϊκό θεσμό που στοχεύει στη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημόνων, μηχανικών και ερευνητών σε ποικίλα ερευνητικά πεδία. Από το 1971, υποστηρίζουν και συμπληρώνουν επίσης τη λειτουργία των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην εξέλιξη της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











138