Σημαντική διάκριση έλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την περιβαλλοντική του πολιτική, αφού ανακηρύχθηκε Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για το 2015.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, βραβεύθηκε στην κατηγορία Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο των Πέμπτων Περιβαλλοντικών Βραβείων.
Καθοδηγούμενο από τη φιλοσοφία λειτουργίας των πράσινων πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει από το 2016 το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα είναι ενεργειακά αυτόνομο. Για την επίτευξη του στόχου έχει τεθεί σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Φαέθων», συνολικής ισχύος 394,8 kW, ενώ εντός του 2016 προγραμματίζεται η υλοποίηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων», ισχύος 10ΜW, εντός της νεκρής ζώνης.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των Πέμπτων Περιβαλλοντικών Βραβείων που συνδιοργανώνουν οι, Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, με τη στήριξη του ΙΝ Business. Στόχος του θεσμού είναι η βράβευση επιχειρήσεων, οργανισμών, πρακτικών, προϊόντων και ατόμων που συνεισφέρουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Κύπρο.
Στην τελετή παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κύριος Άκης Σωφρονίου, Ανώτερος Λειτουργός Πανεπιστημίου, Υπεύθυνος Τομέα Ασφάλειας και Υγείας και Γραμματέας της Επιτροπής Οικολογικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο στην κατηγορία Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθώς επίσης οι κυρίες Άντρη Γιάγκου, Λειτουργός Ασφάλειας, Υγείας και Περιβάλλοντος, Χριστίνα Ζαχαριάδου Σιερεπεκλή, Μηχανικός-Αρχιτέκτονας και οι, Ευθύμιος Κωνσταντίνου και Χριστόδουλος Παύλου, φοιτητές και ιδρυτές του Προγράμματος Ανακύκλωσης Recyward.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης χαιρέτησε την απόφαση για την επιβράβευση της πολυδιάστατης δραστηριότητας του Πανεπιστημίου στα θέματα περιβάλλοντος. «Η βράβευση του Πανεπιστημίου Κύπρου στην κατηγορία “Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα” αποτελεί το επιστέγασμα των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο, αφού κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική δράση στα ευρύτερα θέματα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντική γνώση, περιβαλλοντική συνείδηση και περιβαλλοντική ευθύνη. Η ιδέα του “Πράσινου Πανεπιστημίου” προέκυψε με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίριά του και αποσκοπεί να απαντήσει στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Με τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Φαέθων», αλλά και την προγραμματισμένη κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων», το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελεί, μέχρι το 2016, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, το οποίο θα είναι πλήρως απεξαρτημένο από συμβατική ηλεκτρική ενέργεια και θα εξαρτάται ενεργειακά αποκλειστικά από τον ήλιο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, όλη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά και με ενδιαφέρον τα θέματα που αφορούν γενικότερα στο περιβάλλον και αγκαλιάζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά στην προστασία του και την πράσινη ανάπτυξη. «Με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και με άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, καλλιεργούμε με πράξεις την οικολογική εταιρική συνείδηση και ευθύνη των μελών μας. Επιθυμούμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι αυτός ο τόπος μπορεί να δημιουργήσει μια καινούρια πράσινη εναλλακτική ανάπτυξη», τόνισε.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ενεργό μέλος του δικτύου των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων της UNICA (Network of Universities from the Capitals of Europe) και στο πλαίσιο της φιλοσοφίας λειτουργίας των «Πράσινων Πανεπιστημίων», όπως καθορίζεται από την UGAF (Unica Green Academic Footprint), έχει αναπτύξει τις πλούσιες περιβαλλοντικές δράσεις και έχει υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα: