Το πρόγραμμα, οι σκοποί και οι στόχοι του υπουργού Παιδείας για τη φετινή σχολική περίοδο


Το Paideia News παραθέτει τη σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναφορικά με τους σκοπούς και στόχους του για τη φετινή σχολική περίοδο 2013-14

"Οι τομείς αρμοδιότητας του Yπουργείου μου, Παιδεία, Πολιτισμός, Νεολαία και Αθλητισμός, αποτελούν, κατά γενική ομολογία, το βασικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο εδράζονται, οι προσπάθειες και οι οραματισμοί του λαού μας για ένα δημιουργικό και με ποιότητα ζωής αύριο.

 Είναι γι' αυτό λοιπόν που και στο προεκλογικό πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης οι πιο πάνω τομείς κατέχουν πρωτεύουσα θέση και βρίσκονται διαρκώς στο κέντρο της προσπάθειας για ανάπτυξη και ευημερία. Ιδιαίτερα η παιδεία αναγνωρίζεται ως η «καλύτερη επένδυση, ειδικότερα σήμερα  που η οικονομία στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη γνώση, στοιχείο προφανώς αλληλένδετο με την εκπαίδευση.

Η παιδεία του τόπου μας στηρίζεται στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, λαμβάνει ,             υπόψη το πολιτικό και κοινωνικό παρόν και με προγραμματισμένες στρατηγικές και πρακτικές επιδιώκει να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της κοινωνίας και στις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις  προσβλέποντας σε μια ισότιμη σχέση με τους κοινωνικούς μας εταίρους.

Η σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις επιδιώκει τη δημιουργία και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ενός δυναμικού που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες του τόπου και να συνεισφέρει στην προετοιμασία και διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτών, έτοιμων και ικανών να προσφέρουν στην πολιτική,, οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Κύπρου, καθώς επίσης να συμβάλουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα με τη θετική παρέμβασή τους.

Ο πολιτισμός επιδιώκει από τη μια να διατηρήσει και να ανανεώσει δημιουργικά την παράδοση μας και να αναδείξει τους πνευματικούς μας δημιουργούς και από την άλλη με τη διάχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής να προσδώσει νόημα και ποιότητα στη ζωή μας. Ο αθλητισμός, τέλος, ως μέσο για σωστή σωματική. άθληση και διάπλαση, συμβάλλει καθαριστικά στην υγιή απασχόληση των νέων.

Οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2014, που σύντομα πρόκειται να κατατεθούν ενώπιον σας,  αποτελούν τη βασική οικονομική προϋπόθεση για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης στους πιο πάνω τομείς, όπως αυτή αναπτύχθηκε πιο πάνω με τους στόχους και τις επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σε λίγες μέρες θα  διαπιστώσετε και εσείς ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 διέπονται τόσο από τη γενικότερη προσπάθεια της πολιτείας για οικονομική, περισυλλογή, σε ότι αφορά ιδιαίτερα τις λειτουργικές δαπάνες, όσο και από την προσπάθεια προώθησης και εφαρμογής, δραστηριοτήτων και μέτρων για ταχεία αναπτυξιακή πορεία και επιτυχή έξοδο μας από την οικονομική κρίση. Οι προϋπολογισμοί αυτοί, προωθούν το στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης, οε όλα τα επίπεδα και παράλληλα συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση της πρασπάθειάς μας να κάνουμε περισσότερα, ακόμα και με τους λιγοστούς πόρους που θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, την αθλητική καλλιέργεια και υγιή ενασχόληση της νεολαίας μας.

Η διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου του εκπαιδευτικού υλικού (με όλες τις έννοιες που αυτό περιλαμβάνετε) αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αυτό επιχειρούμε μέσα από την αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, η πρόθεσή μας για την αξιολόγηση των εφαρμοσμένων πολιτικών σε σχέση με τα αναλυτικά προγράμματα (δομές, διαδικασίες, περιεχόμενο), υιοθετώντας αλλαγές, εκεί και όπου κριθεί ότι επιβάλλεται, υλοποιείται με τη σύσταση ad hoc Επιτροπών.

Ενημερωτικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη σύσταση και λειτουργία των πιο κάτω Επιτροπών:

1.       Διατμηματική Επιτροπή Αξιολόγησης Αναλυτικών Προγραμμάτων:

Στη Διατμηματική Επιτροπή Αξιολόγησης Αναλυτικών Προγραμμάτων, της οποίας προεδρεύω- μετέχουν η Γενική Διευθύντρια, οι Διευθυντές Δημοτικής, Μέσης και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Αποστολή της Διατμηματικής Επιτροπής  Αξιολόγησης  Αναλυτικών Προγραμμάτων  είναι ο καθορισμός πολιτικής και η αξιολόγηση   του έργου επιτελείται στο πεδίο των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

2.   Συντονιστική Επιτροπή Αναλυτικών Προγραμμάτων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αναλυτικών Προγραμμάτων, υπό την Προεδρία της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υλοποιεί την πολιτική που καθαρίζεται από την αρμόδια αρχή στα θέματα εκσυγχρονισμού των Αναλυτικών Προγραμμάτων και προωθεί την εφαρμογή τους στα σχολεία στη βάση των αποφάσεων της Διατμηματικής Επιτροπής Αξιολόγησης Αναλυτικών Προγραμμάτων, διασφαλίζοντας το συντονισμό ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

3.    Επιστημονική Επιτροπή:

Η Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν έξι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί (Κουτσελίνη, Πασιαρδής, Στυλιανόπουλος, Παπαπολυβίου, ΚυριακΙδης και Ζεμπύλας) αποτελεί υποστηρικτικό/συμβουλευτικό σώμα προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο για θέματα Αναλυτικών Προγραμμάτων όσο και για τα ζητήματα προτεραιότητας της εκπαιδευτικής μας πολιτικής (Κατάλογος Διορισίμων/ Σχέδιο Αξιολόγησης).

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα:

  1. 1.   Συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας για τα Αναλυτικά Προγράμματα, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης με έδρα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και εποπτική αρχή τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.  Εκεί όπου χρειάζεται, οι ομάδες υποστηρίζονται από πανεπιστημιακούς (π,χ. Μαθηματικά, Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά).
  2. 2.    Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις μελών της επιστημονικής Επιτροπής με Ομάδες Εργασίας (Γλώσσα - Ιστορία), έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα ταυ έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εγώ προσωπικά έχω προγραμματίσει επαφές με όλες τις ομάδες εργασίας.
  3. 3.   Ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα της Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο δημόσιο σχολείο μέσα από ένα κείμενο πολιτικής, το οποίο απαντά σε προβληματισμούς και ερωτήματα των εκπαιδευτικών.
  4. 4.   Προχωρήσαμε στην ετοιμασία διαδικασιών ελέγχου του περιεχομένου και της ποιότητας του παραχθέντος εκπαιδευτικού υλικού. Η διαδικασία προβλέπει την έγκριση του υλικού τόσο από τη Συντονιστική Επιτροπή Αναλυτικών Προγραμμάτων όσο και από εξωτερικό συνεργάτη, εάν κριθεί αναγκαίο, πριν αυτό φτάσει στα σχολεία είτε σε έντυπή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε από πανεπιστημιακούς και καθηγητές να τοποθετηθούν με τις δικές τους θέσεις/ απόψεις/εισηγήσεις σε σχέση με το υπό έκδοση υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας.
  5. 5.   Η Επιστημονική Επιτροπή ξεκίνησε την ουσιαστική παραγωγή έργου. Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο θέματα: τα Αναλυτικά προγράμματα και ο Κατάλογος Διορισίμων. Για το πρώτο ετοιμάζονται προτάσεις που αφορούν στις μεθόδους αξιολόγησης συνοδευόμενες από οδικό  χάρτη υλοποίησης, ενώ για το δεύτερο ζήτημα ετοιμάζονται καταληκτικές εισηγήσεις.
  6. 6.   Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στη Γλωσσική Εκπαίδευση θα ήθελα να σας αναφέρω ότι οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι σήμερα βασίζονται στα δεδομένα που έχουν δοθεί στο ΥΠΠ οπό τους επιθεωρητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Οι αλλαγές είχαν ως αφετηρία τους τις επισημάνσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών. Τα Αναλυτικά Προγράμματα για τη Γλώσσα θα αξιολογηθούν επισταμένα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι αλλαγές στο γλωσσικό μάθημα συνίστανται επιγραμματικά στα εξής:
  7. 7.   Ο εκπαιδευτικός διδάσκει ενιαία τη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της γραμματικής και της ορθογραφίας, στη βάση σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και πρακτικών,
  8. 8.  Υιοθετούμε μια ποικιλία παιδαγωγικών γραμματισμού που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα το έργο τους, Καμία παιδαγωγική προσέγγιση από μόνη της. συνεπώς ούτε και η παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πανάκεια.
  9. 9.   Το σχολικό βιβλίο είναι διδακτικό μέσο με στόχο το γραμματισμό των μαθητών. Δηλώνουμε έτσι ξεκάθαρα ότι το σχολικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της γλώσσας δεν καταργείται. .
  10. 10.   Υποστηρίζουμε έμπρακτα το ενιαίο της γλώσσας' στη διδακτική πράξη (γλώσσα, λογοτεχνία, θεατρική αγωγή).
  11. 11.   Μαζί με τους εκπαιδευτικούς συνδιαμορφώνουμε τις καταλληλότερες και τις αποτελεσματικότερες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και πρακτικές για τη γλωσσική εκπαίδευση,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι διαδικασία αξιολόγησης είναι στενά συνυφασμένη με την εκπαιδευτική δραστηριότητα και τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επικυρώνουν ή ακυρώνουν εκπαιδευτικές πρακτικές και, συχνά, ανοίγουν δρόμους για τη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών προτάσεων. Αυτό σημαίνει την υιοθέτηση μιας έγκυρης  και επιστημονικής διαδικασίας του στόχου έχει να εντοπίσει και να θεραπεύσει αδυναμίες και να βελτιώσει το έργο που έχει ήδη παραχθεί. Η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να μην επιδέχεται αξιολόγησης. Σε αυτό το στάδιο συζητούμε την επιστημονική προσέγγιση την οποία θα ακολουθήσουμε αναφορικά με την αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων με ειδικό ενδιαφέρον στην υιοθέτηση της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Η υιοθέτηση της πιo πάνω μορφής αξιολόγησης υποδηλώνει ότι το έργο που έχει ήδη παραχθεί στα Αναλυτικά Προγράμματα δεν ακυρώνεται, αλλά αξιολογείται. Η αξιολόγηση δεν πρέπει να τρομάζει. Έχει στόχο να μας υποδείξει τα επόμενα βήματα μέσα από τη δειγματοληψία, τις τεχνικές συλλογής δεδομένων και τις τεχνικές ανάλυσης των δεδομένων.

Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι στους προγραμματισμούς του Υπουργείου, όπως ήδη εκφράζονται στα διάφορα έγγραφα πολιτικής αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται και άλλες βασικές προτεραιότητες όπως:

(α) Η διοικητική αναδόμηση του Υπουργείου και η ορθολογιστική διεύθυνση του προσωπικού.

(β) Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος διορισίμων.

(γ) Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.

(δ) Η θεσμοθέτηση υποστηρικτικών υπηρεσιών σε δημόσια σχολεία που έχουν ανάγκη ενισχύοντας το θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, χωρίς να περιοριζόμαστε σε γεωγραφικά και δημογραφικά κριτήρια,

(ε) Η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης ποιοτικών φοιτητών από άλλες χώρες,

(στ) Η επέκταση της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση,

(ζ) Η δημιουργία εναλλακτκών πολιτιστικών δομών και διαδρομών.

Η προώθηση, βέβαια, δραστηριοτήτων και μέτρων για επίτευξη των στόχων που τίθενται με τις πια πάνω προτεραιότητες δε σημαίνει κατ'  ουδένα τρόπο ότι το Υπουργείο θα χαλαρώσει ή θα μειώσει τις προσπάθειες, του για συνέχιση ή επέκταση των καινοτομιών ή άλλων μέτρων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με δικαιολογία τους περιορισμένους δημόσιους πόρους. Τέτοιες δραστηριότητες, που έντονα αντανακλώνται στις πρόνοιες των προϋπολογισμών, αφορούν στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό της Τεχνικής Εκπαίδευσης, την ένταξη των παιδιών με ειδικός ανάγκες στα κανονικά σχολεία, την αναδόμηση και ενίσχυση σε προσωπικό βασικών υπηρεσιών του Υπουργείου (Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.) καθώς και τα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Επιμορφωτικά Κέντρα, στα Ολοήμερα Σχολεία, στις Απογεύματος Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Εκπαίδευσης, στα Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία και αντικατοπτρίζουν τη δική μας αντίληψη και πρακτική για τη διά βίου εκπαίδευση, συστάσεις που συνάδουν με τις εκκλήσεις Διεθνών Οργανισμών και την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











131