ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Στις 9 Ιανουαρίου 2015 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΠ η εγκύκλιος αρ. 4439 με θέμα «Έναρξη επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης για θέματα ισότητας των φύλων». Σύμφωνα με την εγκύκλιο « η επιμόρφωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών». Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε ότι οι άντρες συσσωρεύονται σε θέσεις ανέλιξης αφήνοντας τις γυναίκες στον πάτο της βαθμολογικής κλίμακας σε διάφορες θέσεις καριέρας. Στον τομέα όμως της δημόσιας εκπαίδευσης , η ανισότητα αντιστρέφεται σε πλείστες περιπτώσεις, λόγω της διετούς υπηρεσίας των αντρών εκπαιδευτικών στο στρατό και της συνακόλουθης καθυστέρησης στο διορισμό. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται στα πιο κάτω αδιαμφισβήτητα και κτυπητά παραδείγματα:
Για εμάς τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς Η άνιση μεταχείριση των αντρών εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τις συνομήλικες μας δασκάλες λόγω της φυλοσύνδετης υποχρέωσης των αντρών για διετή στρατιωτική θητεία, οριοθετείται ως εξής:
Ο στρατός δεν είναι μόνο τα δύο χρόνια θητείας. ( Τη δεκαετία του 80 ήταν 26 μήνες, ενώ οι σειρές του πολέμου έκαναν τρία χρόνια. ) Προσωπικά έχω υπηρετήσει 20 χρόνια ως έφεδρος οπλίτης πρώτης γραμμής και είχα στο σπίτι μου όπλα πυρομαχικά και όλα τα παρελκόμενα του στρατιώτη. Η ευθύνη τεράστια λόγω της πιθανότητας κλοπής και της συνακόλουθης πειθαρχικής ευθύνης. Ακόμα και στα σημεία εξόδου από τη δημοκρατία, εκτός από το διαβατήριο έπρεπε να παρουσιάζω φύλλα πορείας. Επιπλέον υπηρέτησα ως εθνοφύλακας μέχρι τη συμπλήρωση του 50ου έτους και αυτοί που ξέρουν λένε ότι ακολουθεί υπηρεσία στην Πολιτική Άμυνα. Έχω καταγράψει στο προσωπικό μου αρχείο τις στρατιωτικές ασκήσεις που έλαβα μέρος από το 1987 ως το 2014 και καλύπτουν 6 επιπλέον μήνες πέραν της θητείας! Ποια ηθική δικαιολογεί λοιπόν να είμαι επαγγελματίας δευτέρας κατηγορίας ως τιμωρία επειδή υπηρέτησα ένοπλα αυτό το κράτος για τριάντα χρόνια; Πολλές φορές πηγαίνω στη πράσινη γραμμή στην παλιά Λευκωσία και βλέπω τα φυλάκια που υπηρετούσα την περίοδο 1986-1987. Σε ένα σημείο στη Χρυσαλινιώτισσα γράφει το όνομα ενός στρατιώτη που πέθανε την ίδια περίοδο από τούρκικη σφαίρα. Θα μπορούσε να ήμουν εγώ έξι πόδια κάτω απ’ το χώμα.. Γιατί η υπηρεσία μας στο στρατό αποτελεί απαξία για το κράτος και τιμωρείται με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα;
Η ισότητα δεν είναι μονόδρομος. Η αναγνώριση της θητείας ως συντάξιμης εκπαιδευτικής υπηρεσίας με τη μέθοδο της εξαγοράς των εισφορών θα ήταν μια σωστή κίνηση για μερική άρση της αδικίας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για σκοπούς προαγωγών ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση όμως ήρθε πολύ αργά. «Too late too little » που λένε και οι Άγγλοι. Αυτό γιατί ο Νόμος τέθηκε σε εφαρμογή όταν πάγωσαν οι μισθοί και η προαγωγή ήταν ένα πουκάμισο αδειανό χωρίς το μισθολογικό αντίκρισμα της θέσης που θα ήρε την ανισομισθία.
Όταν θα πάω στο συνέδριο θα σταθώ όρθιος απέναντι στα «παπαγαλάκια» και θα πω τις αλήθειες αυτές με θάρρος ακόμα και αν με πουν γραφικό και θίξω την καθιερωμένη [mainstream] άποψη. Μια ζωή λέω την τεκμηριωμένη μου άποψη με ευθύτητα, θάρρος και ευπρέπεια και δεν πρόκειται να σταματήσω στα 50 μου χρόνια… Και μόνος και μετά πολλών..
*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2014-2017