Δύο νέα ερευνητικά προγράμματα εξασφάλισε το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στo πλαίσιo των Δράσεων MarieSkłodowska-CurieIndividualFellowships (MSCA-IF) του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Το κάθε πρόγραμμα χρηματοδοτείται με €151,648.
Το πρώτο έργο, για το οποίο εξασφαλίστηκε ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Skłodowska-Curie έχει τίτλο “Neurobid: An electrophysiological study on executive functions” και έχει ως σκοπό να εξετάσει το πώς οι γνωστικές και νευροφυσιολογικές λειτουργίες ατόμων που μιλούν δύο γλώσσες ή δύο διαλέκτους της ίδιας γλώσσας διαφέρουν από αυτές των μονόγλωσσων ομιλητών. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν οι εκτελεστικές λειτουργίες, μια ομάδα διεργασιών που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και εναλλαγή της προσοχής, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Οι λειτουργίες αυτές θα εξεταστούν και θα συγκριθούν σε ομάδες δίγλωσσων, διδιαλεκτικών, και μονόγλωσσων ομιλητών. To πρόγραμμα Neurobid εξασφάλισε ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ψυχολογίας Δρ Κυριάκος Αντωνίου με Συντονιστή του Έργου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Σπανούδη. Ο Κυριάκος Αντωνίου κατέχει διδακτορικό τίτλο (Phd in Theoretical and Applied Linguistics) από το Πανεπιστήμιου του Cambridge και εργάζεται τον τελευταίο χρόνο ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το δεύτερο έργο, για το οποίο εξασφαλίστηκε ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Skłodowska-Curie έχει τίτλο “Peripheality: Exploring the function of peripheral vision in humans using virtual reali” και στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου της περιφερειακής όρασης για την αντίληψη και τη κίνηση. Ενώ είναι γνωστό ότι η κεντρική όραση χρησιμεύει για την επεξεργασία των λεπτομερειών στα οπτικά ερεθίσματα, η μειωμένη χωρική ανάλυση στο περιφερειακό μέρος του οπτικού πεδίου υποδηλώνει ότι η περιφερειακή όραση μπορεί να έχει πολύ διαφορετικό ρόλο. Το πρόγραμμα Peripheality βασίζεται σε ένα καινοτόμο συνδυασμό τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας, Υπολογιστικής Μοντελοποίησης, και ηλεκτροφυσιολογικών καταγραφών, για να εξετάσει την υπόθεση ότι το περιφερειακό οπτικό σύστημα λειτουργεί ως μηχανισμός ανίχνευσης αλλαγών στα οπτικά ερεθίσματα. To Πρόγραμμα εξασφάλισε η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Δρ Κυριακή Μικελλίδου με Συντονιστή του Έργου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μάριο Αβρααμίδη. Η Κυριακή Μικελλίδου κατέχει διδακτορικό τίτλο (PhD in Psychology) από το Πανεπιστήμιο του York και εργάζεται τα τελευταία 5 χρόνια ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Pisa Vision Lab των Πανεπιστημίων Pisa και Florence.
H Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου αφού συνεχάρη τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές και τους συντονιστές Kαθηγητές για την εξασφάλιση των δυο ευρωπαϊκών υποτροφιών Marie Skłodowska-Curie, τόνισε ότι «με τα δύο αυτά ερευνητικά προγράμματα το Τμήμα Ψυχολογίας συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου να προσελκύσει υποσχόμενους νέους Κύπριους επιστήμονες. Με τις νέες αυτές επιτυχίες το Τμήμα Ψυχολογίας συνεχίζει την παράδοση που το φέρει ως ένα από τα κορυφαία Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου στην προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων από ανταγωνιστικά διεθνή προγράμματα».