Το χρονικό και το παρασκήνιο της πολύκροτης μετακίνησης της Ολυμπίας Στυλιανού


Το Paideia-News κάνει σήμερα μια αναδρομή- καταγραφή γεγονότων, τόσο του προσκηνίου όσο και του παρασκηνίου που αφορούν την πολύκροτη μετακίνηση της  Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπίας Στυλιανού από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Γεωργίας .

  Αυτό ασφαλώς που μπορεί κάποιος να πει είναι ότι η μετακίνηση της κ. Στυλιανού άργησε πολύ αφού με βάση την εναλλαξιμότητα που ισχύει για τους  Γενικούς Διευθυντές, θα μπορούσε να είχε γίνει και πριν από δυο ή τρία χρονιά και να εθεωρείτο φυσιολογική. Η παραμονή της για εννέα και πλέον χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας ήταν αυτό που έδωσε τροφή σε οργανωμένες ομάδες  να κινηθούν αμέσως μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου τον περασμένο Φεβράρη και να ζητήσουν επίμονα την μετακίνησή της.

Για τις παρατάξεις του ευρύτερου χώρου της δεξιάς, η Ολυμπία Στυλιανού εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του πολιτικού χώρου της Αριστεράς και είχε γίνει το κόκκινο πανί επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Το πρώτο αίτημα για μετακίνηση της κ. Στυλιανού, μετά τις εκλογές του Φεβράρη του 2013 ήλθε από την Κίνηση Καθηγητών «Αλλαγή», η οποία εξέδωσε ανακοίνωση.  Εξάλλου, ο πρόεδρος της «Αλλαγής» Δημήτρης Ταλιαδώρος δήλωσε στο Paideia-News στις 6 Μαρτίου 2013 ότι  η κ. Στυλιανού «μετά από οκτώ συνεχή χρόνια παρουσίας στο ΥΠΠ, πρέπει η ίδια να ζητήσει να μετακινηθεί».  Στις 5 Μαρτίου είχαν προηγηθεί  νέες επικρίσεις εναντίον της από τον κ. Ταλιαδώρο θέτοντας μάλιστα θέμα ηθικής τάξης για αποστολή εγκυκλίου για τους αποσπασμένους.   

Η δομή του χτισίματος του ΙΔΑΒΕΠ ήταν αυτό που έδωσε λαβή στις φιλοκυβερνητικές παρατάξεις να υποστηρίξουν ότι η όλη διαδικασία έγινε για να παραμείνει στην Αριστερά ο έλεγχος της ενός κομματιού της παιδείας και όταν ακόμη θα αποχωρούσε η Κυβέρνηση Χριστόφια. Ο διορισμός της Ολυμπίας Στυλιανού ως πρόεδρου του ΙΔΑΒΕΠ  ήταν το αποκορύφωμα αυτού του παρασκηνιακού πολέμου που άρχισε από το καλοκαίρι το 2012. Ο διορισμός ερμηνεύτηκε ως αφαίρεση  εξουσίας από  τον υπουργό που θα διοριζόταν από τη νέα Κυβέρνηση αλλά και ενισχυμένος ρόλος της Γενικής Διευθύντριας σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, που έχει να κάνει με προσλήψεις. Επίσης η κ. Στυλιανού κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε την "εισβολή" στην εκπαίδευση των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ σε βάρος των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αυτά τα πιο πάνω δεδομένα, ήταν και ο λόγος που ο Κυριάκος Κενεβέζος προσχώρησε αμέσως στο ξήλωμα του ΙΔΑΒΕΠ αφαιρώντας τις εξουσίες από τη Γενική Διευθύντρια και επαναφέροντας τις αρμοδιότητές του στο Υπουργείο Παιδείας.

Ένα άλλο σημείο για το οποίο είχε κατηγορηθεί από τις νυν φιλικά προσκείμενες στην Κυβέρνηση Κινήσεις  ήταν το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της ΕπιτροπήςΕφαρμογής Αναλυτικών Προγραμμάτων στα οποία θεωρήθηκε ότι δόθηκε ιδεολογικός χρωματισμός και κατεύθυνση. Μαζί με τον Γιώργο Τσιάκαλο θεωρήθηκαν ως «το δίδυμο υλοποίησης των προγραμμάτων που οδήγησαν σε στρεβλώσεις». Θεωρήθηκε επίσης υπεύθυνη για την αφαίρεση των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την Επιτροπή Εφαρμογής Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Με όλα τα πιο πάνω, η Ολυμπία Στυλιανού τέθηκε τους τελευταίους πέντε τουλάχιστον από τον Κυριάκο Κενεβέζο, στο περιθώριο σε ένα υποβαθμισμένο ρόλο .

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, αυτό που οδήγησε το Υπουργικό στη μετακίνηση της ήταν η απόφαση Κενεβέζου  για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης», με την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας, κάτι για το οποίο διαφώνησε η κ. Στυλιανού. Θεωρήθηκε επίσης, χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί ότι ήταν με δική της ενημέρωση που η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπέβαλε δημόσια ερωτήματα μέσω της Βουλής στον υπουργό Παιδείας  για τον «Αριστοτέλη». Στο παρασκήνιο τουλάχιστον, αυτός ο πόλεμος μαίνεται και θα έχει συνέχεια.

Το γεγονός όμως ότι η αποχώρηση της γίνεται μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια και δέκα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση, δεν αφήνουν περιθώριο για κατηγορίες για εκδικητική μετακίνηση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193