ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*
Η αναλυτική Πρόταση, όπως τη χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, για τη Διαμόρφωση Νέου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, έχει σταλεί στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Το Υπουργείο, ζητάσυγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με τις πρόνοιες του Σχεδίου, το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 (!!!).
Η αφετηριακή συνάντηση για το Νέο Σχέδιο Διορισμών, που είναι μέχρι σήμερα και η μοναδική, έγινε στις 9 Δεκεμβρίου, 2014. Η ΠΟΕΔ στις 21 Ιανουαρίου 2015 απέστειλε δωδεκασέλιδη επιστολή στο ΥΠΠ με 14 βασικές θέσεις της Οργάνωσης για ένα Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης και σειρά άλλων ζητημάτων που έχρηζαν διεξοδικής συζήτησης για να διευκρινιστούν. Όπως επίσης και κάποιους προβληματισμούς και ανησυχίες.
Από τότε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ανταπόκριση από την επίσημη πλευρά σε σχέση με την πιο πάνω επιστολή. Η Πρόταση που έχουμε σήμερα στα χέρια μας (140 σελίδες) οπωσδήποτε θα τύχει της δέουσας μελέτης από τα συλλογικά σώματα της Οργάνωσης.
Το πιο βασικό και κρίσιμο θέμα που επιβάλλεται από την αρχή να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί είναι η διαδικασία συζητήσεων/διαλόγου που θα ακολουθηθεί. Η ΠΟΕΔ έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη και θέση επί τούτου. Θέση αρχής και δεοντολογίας που πρέπει να τηρηθεί.
Για να μην εκληφθεί η πιο πάνω απαίτηση ως πρόσχημα χρονοτριβής ή καθυστέρησης ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά ότι η ΠΟΕΔ τάσσεται υπέρ της προσπάθειας εκσυγχρονισμού ή/και διαφοροποίησης του Κανονισμού Αξιολόγησης. Γι’ αυτό άλλωστε, ήταν και είναι όλα αυτά τα χρόνια ενεργητικά παρούσα καταθέτοντας θέσεις, προτάσεις, απόψεις, προβληματισμούς και επιφυλάξεις.
Η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι το υφιστάμενο Σχέδιο Αξιολόγησης έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί:
Το υφιστάμενο σύστημα Αξιολόγησης, πέρα από τη μη σωστή αξιοποίηση και εφαρμογή του από τους κατά καιρούς αρμόδιους στο ΥΠΠ:
Χρειάζεται, συνεπώς, μέσα από ουσιαστικό, ειλικρινή, γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, να συμφωνήσουμε στη διαμόρφωση ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης που θα θέσει σε μια πιο συστηματική, σύγχρονη, αποτελεσματική και αντικειμενική βάση τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
Κοινός σκοπός ελπίζουμε ότι θα είναι ηαλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης στο σύστημα Αξιολόγησης, μέσα από μία σύνθεση όλων των απόψεων, ακόμη και των αντίθετων. Σύστημα Αξιολόγησης που να ευνοεί πάνω απ’ όλα το ανθρωπιστικό πρόσωπο της παιδείας μας και να είναι απαλλαγμένο από οικονομικούς και οικονομίστικους ορισμούς, περιορισμούς και ορολογίες για το καλό της Παιδείας του τόπου μας.
* Πρόεδρος ΠΟΕΔ