Το Yin Yang της αγοράς


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Με βάση την έννοια του yin yang, δανεισμένη από την κινεζική φιλοσοφία, ο κόσμος μπαίνει σε μια ισορροπημένη ευημερία με τη συγχώνευση αντίθετων δυνάμεων: θετικό-αρνητικό, θηλυκό-αρσενικό, άσπρο-μαύρο, ζεστό-κρύο. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, κάθε βιομηχανία αντικατοπτρίζει ένα παιχνίδι δύο βασικών παικτών, δύο δυνάμεων.  Υπάρχει χώρος για δύο βασικούς παίκτες που θα αφήσουν περιθώρια και για μικρότερους. Οι κύριοι παράγοντες θα δημιουργήσουν βασικά το yin yang της σχετικής βιομηχανίας.  Το νούμερο ένα της κάθε βιομηχανίας καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού ισορροπίας, ορίζει το yin. Το νούμερο δύο ακολουθεί εξισορροπώντας το παιχνίδι και προσθέτοντας το yang.

Η εταιρεία Coca Cola ξεκίνησε το παιχνίδι του μαύρου αναψυκτικού, εισάγοντας στην αγορά το μαύρο αναψυκτικό για τις παλαιότερες γενιές.  Η PepsiCo έπρεπε να ακολουθήσει βρίσκοντας ένα έγκυρο τρόπο να εισέλθει σε ένα δίκαιο παιχνίδι, εξισορροπώντας την αγορά.  Αποφάσισε έτσι να στοχεύσει τις νεότερες γενιές. Επίσης, η Southwest Airlines εξισορροπεί την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία με το να είναι ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους.  Επιπρόσθετα, το περιοδικό Time έγινε γνωστό για τα άρθρα ελεύθερης γνώμης, οπότε το περιοδικό Newsweek έπρεπε να εξισορροπήσει τα περιοδικά ειδήσεων με αληθινά γεγονότα.  Το Tylenol, το νούμερο ένα παυσίπονο στην αμερικανική αγορά, προωθεί την ανακούφιση του πόνου στο διαφημιστικό του υλικό.  Αντιθέτως, το Advil, ο παίκτης νούμερο 2, δεν έχει αναφερθεί καθόλου στον πόνο στην τελευταία του διαφημιστική καμπάνια.  Προτίμησε, αντί αυτού, να επικεντρωθεί στο τελικό αποτέλεσμα της λήψης του Advil με χαρούμενους, ενεργούς σε έντονες δραστηριότητες ανθρώπους. Επιπλέον, η Σουηδική βότκα Absolut εντάχθηκε στο παιχνίδι της βότκας, εξισορροπώντας τις βότκες Ρωσικής παραγωγής.  Ακόμη, η Αμερικανική Tesla εισήλθε στην αυτοκινητοβιομηχανία, εισάγοντας ένα ηλεκτρονικό αυτοκίνητο υψηλής τεχνολογίας, ως αντίθετη δύναμη έναντι του πιο οικονομικού, υβριδικού μοντέλου Prius, της Toyota.

Υπάρχουν επίσης, οικονομικά και πολυτελή ξενοδοχεία, εκλεπτυσμένη και ανέμελη μόδα,  μαύρη και άσπρη σοκολάτα, πλήρες εστιατόρια και ταχυφαγεία ... Εάν η θέση του προϊόντος σας στην αγορά ή η δική σας θέση στο σημερινό πολυάσχολο, ανταγωνιστικό κόσμο είναι προκαθορισμένη από τη θέση άλλων, παίξτε το παιχνίδι στρατηγικά.  Υπάρχει χώρος για εσάς.  Πρέπει απλά να τοποθετηθείτε στην αντίθετη πλευρά, να είστε διαφορετικοί.  Βρείτε τρόπους για την εξισορρόπηση των υφιστάμενων δυνάμεων.  Να είστε ό, τι λείπει. Να γίνετε το yang στο yin yang.

*Επίκουρη Καθηγήτρια Μάρκετινγκ

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

P.A. College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










265