Το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει στο διετές ευρωπαϊκό έργο Living Schools Lab


   Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου συμμετέχει στο διετές ευρωπαϊκό έργο Living Schools Lab ( από τον Οκτώβριο του 2012. Το έργο συντονίζεται από το European Schoolnet (EUN) και σ' αυτό συμμετέχουν 14 εταίροι, εκ των οποίων οι 12 είναι Υπουργεία Παιδείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο European Schoolnet Living Schools Labέχει ως στόχους:

1. Τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αναπτυσσόμενου δικτύου σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα είναι οργανωμένα σε περιφερειακές ομάδες και θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές δημιουργικής και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης, σε όλο το φάσμα των προγραμμάτων σπουδών και του σχολείου γενικότερα.

2.  Τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας πρακτικής (community of practice), η οποία θα υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς προσφέροντάς τους ευκαιρίες για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη.

3.   Τη δημιουργία ευκαιριών συμμετοχής των σχολείων σε έρευνες δράσης, καθώς και τη δημιουργία δεσμών με εξωτερικούς εταίρους που προέρχονται από άλλα πανευρωπαϊκά προγράμματα ή ευρύτερα από τη βιομηχανία των ΤΠΕ κ.ά.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάχθηκαν στο πιο πάνω πρόγραμμα, εκ μέρους της Κύπρου, τρία δημοτικά σχολεία και τέσσερα γυμνάσια, που δημιούργησαν δύο περιφερειακές ομάδες συνεργασίας (Regional Hubs).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου, διοργανώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, από τις 16 μέχρι τις 18 Μαΐου, η συνάντηση «LSL Summer School» στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπαιδευτικοί, συνεργάτες και μαθητές από όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα LSL . Η συνάντηση περιλάμβανε παρουσιάσεις καλών πρακτικών των διάφορων χωρών, επιμορφωτικά εργαστήρια, συζητήσεις για αξιολόγηση του προγράμματος και βράβευση των χωρών που διακρίθηκαν. Η κάθε χώρα είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις που ανέπτυξε στο πλαίσιο του προγράμματος, με σκοπό τη διάχυση αποτελεσμάτων, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και τον μελλοντικό σχεδιασμό που αφορά τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Με την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, η κάθε χώρα, με πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους, προσπάθησε να προϊδεάσει για το περιεχόμενο των παρουσιάσεων που θα ακολουθούσαν την επόμενη μέρα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Με οπτικογραφημένα στιγμιότυπα συνεντεύξεις, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκαν οι δράσεις των επτά σχολείων της Κύπρου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από την έναρξή του. Οι κυριότερες δράσεις αφορούσαν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση ΤΠΕ, τη χρήση ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία (δημιουργία ιστοχώρων weebly, ιστοεξερευνήσεις webquests, flipped classroom approach  κ.λπ.), τη χρήση ΤΠΕ ως μέσου επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών- μαθητών- γονιών (π.χ. με υπηρεσίες, όπως το Edmodo, Dropbox, email κ.ά.),την εφαρμογή των Google Apps for Education από σχολεία του δικτύου, καθώς και παραδείγματα εφαρμογών ορθολογιστικής χρήσης κινητών τηλεφώνων στη διαδικασία της μάθησης.

Η αποστολή της χώρας μας απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και εξασφάλισε το βραβείο BestKit, με τη θεματική «Webquest about London» .

Τις εργασίες της συνάντησης κάλυψαν μαθητές από την Ιρλανδία και την Ιταλία που είχαν το ρόλο του δημοσιογράφου («Digital Reporters»).

Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη, αφενός γιατί η Κύπρος αντιπροσωπεύθηκε επάξια  σε ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αφετέρου, γιατί οι χώρες-μέλη του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και καλές πρακτικές για τη χρήση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας - μάθησης.

Πρόσφατα, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο σχολείων του Living Schools Lab στην Κύπρο, δεκαέξι επιπρόσθετα σχολεία, τα  οποία θα έχουν τη δυνατότητα  να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο LSL Validation Service. Αυτή η «υπηρεσία επικύρωσης» θα μπορεί να προσφέρεται, μετά τη λήξη του έργου τον Σεπτέμβριο 2014, σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ή εξωτερικούς εταίρους από την ευρύτερη βιομηχανία των ΤΠΕ, για σκοπούς πιλοτικής εφαρμογής / επικύρωσης / δοκιμής  διάφορων εργαλείων, πλατφορμών, περιεχομένου, εφαρμογών τους κ.λπ..




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140