Το Υπουργικό αποφάσισε τη σύσταση Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης


«Ο Εθνικός Φορέας θα λειτουργεί ως μια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφόρησης, απόψεων και τοποθετήσεων σχετικά με το θέμα της δια βίου καθοδήγησης και του δια βίου επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα συμβάλλει με τις εισηγήσεις του στη δημιουργία πολιτικών, συστημάτων και πρακτικών προωθώντας τη διά βίου καθοδήγηση μέσα από προτάσεις και πρωτοβουλίες. Ο Εθνικός Φορέας θα εμπλέκεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με το θέμα και θα συμμετέχει σε Ομάδες Εργασίας / Δίκτυα, κ.ά. Θα αναλάβει, τέλος, τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων σχετικά με το θέμα της δια βίου καθοδήγησης.

Στόχοι του Φορέα θα είναι:

  • Ο συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση.
  • Η δημιουργία εθνικού συστήματος παροχής ποιοτικής καθοδήγησης.
  • Η ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες καθοδήγησης.
  • Η προώθηση της έρευνας στο θέμα της καθοδήγησης.
  • Η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση.
  • Η εκπροσώπηση της Κύπρου σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα δια βίου καθοδήγησης.

Η σύσταση του Φορέα αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για όλες τις χώρες, εξαιτίας των αυξανόμενων κοινωνικών απαιτήσεων, οι οποίες καθιστούν τις ανάγκες του ατόμου πολύμορφες και διαφοροποιημένες ανάλογα με τη φάση ζωής που διανύει. Η αναγκαιότητα ανάπτυξης συγκεκριμένης πολιτικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει επισημανθεί σε συγκεκριμένα Ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2004 και 2008 ενώ αναφορά για τη Δια βίου Καθοδήγηση υπάρχει και σε Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM (2010) 2020) «Ευρώπη 2020- Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» και στο Προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Νέες Δεξιότητες για νέες Θέσεις Εργασίας» που προωθείται αυτή τη στιγμή.

Για την προώθηση του θέματος, τη συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, έχει ιδρυθεί το Μάιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικής για το θέμα της Δια βίου Καθοδήγησης (European Lifelong Guidance Policy Network ELGPN). Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του πιο πάνω Δικτύου, στο οποίο εκπροσωπείται από τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Βασικοί συντελεστές στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Φορέα είναι η Υπουργική Επιτροπή, το Συμβούλιο και η Υπηρεσιακή Επιτροπή. Την Υπουργική Επιτροπή αποτελούν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όσον αφορά στο Συμβούλιο, θα προεδρεύουν από κοινού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ θα συμμετέχουν τα ακόλουθα μέλη:

  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Εκπρόσωπος της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου
  • Ένας εκπρόσωπος των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ένας εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων
  • Ένας εκπρόσωπος των εργατικών οργανώσεων
  • Ένας εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών οργανώσεων
  • Δύο εμπειρογνώμονες στον τομέα της συμβουλευτικής

Το Συμβούλιο, θα είναι συμβουλευτικό σώμα, θα αποτελεί πηγή άντλησης πληροφοριών και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τα θέματα συμβουλευτικής που αφορούν το Φορέα. Θα συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των στόχων του Φορέα. Θα μεταλαμπαδεύει τις αποκτηθείσες γνώσεις στο υπουργείο, αρχή, οργανισμό ή ίδρυμα το οποίο εκπροσωπεί.

Όσον αφορά στη σύνθεση στην Υπηρεσιακή Επιτροπή, θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα οφέλη από την εμπλοκή όλων των φορέων στον τομέα της διά βίου συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής, με την ίδρυση του Εθνικού Φορέα Διά Βίου Καθοδήγησης, θα είναι άμεσα και ορατά σε όλους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











182