Τορναρίτης: Οι απεργίες των εκπαιδευτικών να μην επηρεάσουν την παιδεία


Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εφαρμογή των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, καθώς και μια σειρά άλλων εκπαιδευτικών θεμάτων που απασχολούν τους γονείς στη δημοτική εκπαίδευση, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί ο κ. Τορναρίτης με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (φωτογραφία) .
Μετά το πέρας της συνάντησης, που είναι και η πρώτη με τους οργανωμένους γονείς μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Τορναρίτης χαρακτήρισε «σοβαρή και παραγωγική» τη συζήτηση που είχε μαζί τους.

H επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί
Αναφορικά με την εφαρμογή των νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, είπε ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ώστε τα νέα αναλυτικά προγράμματα να μεταφερθούν στους μαθητές με σαφήνεια.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ότι δεν πρέπει να υπάρξει απώλεια εκπαιδευτικού χρόνου κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Κάθε συνδικαλιστική ή εκπαιδευτική οργάνωση έχει το δικαίωμα να προχωρεί στα οποία απεργιακά μέτρα, χωρίς όμως να επηρεαστεί ο σχολικός χρόνος, είπε ο κ. Τορναρίτης και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να θυματοποιούνται οι μαθητές.

Ακέφαλα 15 σχολεία
Ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της στελέχωσης σχολείων, συμπληρώνοντας ότι περισσότερα από 15 σχολεία, παγκύπρια, παραμένουν αυτή τη στιγμή ακέφαλα.
Πρόσθεσε ότι τα σχολεία αυτά έμειναν χωρίς διευθυντή μετά από σειρά αφυπηρετήσεων και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να ενεργήσει με γρήγορους ρυθμούς για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της συμπλεγματοποίησης των μικρών σχολείων και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να προστατευτούν οι μικρές κοινότητες. «Νομίζω ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε πέραν των κανονισμών για το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο κ. Τορναρίτης.
Ανέφερε ότι τα περιφερειακά σχολεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση, πρόσθεσε όμως ότι δεν θα προχωρήσει στην κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, συναισθανόμενος την κατάσταση που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μείωση ολοήμερων
Σχετικά με το θέμα των Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι δεν επεκτάθηκε ο θεσμός, αλλά αντιθέτως τα σχολεία αυτά μειώθηκαν από 15 σε 14. Πρόσθεσε ότι, με κατανόηση στους περιορισμούς που επιβάλλει η οικονομική κρίση, μπορεί να ενισχυθεί ο συγκεκριμένος θεσμός και να μετατραπεί το Ολοήμερο Σχολείο σε έναν πιο ανθρώπινο χώρο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα των σχολικών κυλικείων, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η διατροφή των παιδιών, καθώς και ζητήματα εκμετάλλευσής τους, αποτελούν σημαντικά θέματα.
Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην Κεντρική Επιτροπή Διαχείρισης των Σχολικών Κυλικείων και είπε ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να καταθέσει άμεσα μια συγκροτημένη πρόταση, ώστε να σταματήσει το θέμα της διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων, το οποίο, όπως είπε, «ντροπιάζει όλους». Παράλληλα χαρακτήρισε «λογική» την πρόταση των γονέων για ανάληψη της διαχείρισης των κυλικείων από τους ίδιους, τουλάχιστον όσον αφορά τα μικρά σχολεία.

Και στη δημοτική σχολικά λεωφορεία
Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη επέκτασης του θεσμού των σχολικών λεωφορείων, πέραν της μέσης εκπαίδευσης και στη δημοτική εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική μελέτη ώστε αυτό να εφαρμοστεί σταδιακά.
Συμπλήρωσε ότι η Συνομοσπονδία Γονέων του μετέφερε την ετοιμότητά της να συνεισφέρει έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς στα συγκεκριμένα λεωφορεία θα απαιτηθεί και η ύπαρξη συνοδού.
Κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να συνεργαστεί με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και τους γονείς για να μελετήσουν το θέμα και να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Ο κ. Τορναρίτης μετέφερε τέλος το αίτημα της Συνομοσπονδίας για αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής στήριξης από το κράτος προς τους Συνδέσμους Γονέων, από 8,5 χιλ. ευρώ σε 20 χιλ. ευρώ το χρόνο.
Ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα άσχημα οικονομικά του κράτους τη δεδομένη στιγμή, συμπλήρωσε όμως ότι για τα θέματα παιδείας διατίθενται πελώρια κεφάλαια ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ενώ πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος Υπουργός είχε δηλώσει την πρόθεσή του, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, να ανεβάσει το ποσό της στήριξη στις 20 χιλ. ευρώ. Ο κ. Τορναρίτης, χαρακτήρισε λογική την εισήγηση των γονέων και μίλησε για ανάγκη αναγνώρισης της εθελοντικής συνεισφοράς των γονέων από την κυπριακή Πολιτεία.

Χρύσανθος Πιερή: Αγωνία» των γονέων
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Χρύσανθος Πιερή ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Τορναρίτη είναι αυτά που απασχολούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τους οργανωμένους γονείς.
Εξέφρασε παράλληλα την «ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία» των γονέων, λέγοντας ότι κάποια από τα θέματα αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα προς την εκτελεστική εξουσία τα τελευταία χρόνια, τα οποία επαναλαμβάνονται εφόσον δεν επιλύονται.
Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Τορναρίτη, για τη διαχρονική υποστήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εθελοντές γονείς. Στόχος είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 6-12 ετών, είπε ο κ. Πιερή, καταλήγοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρέπει να ενσκήψει στα θέματα αυτά και να προωθήσει λύσεις άμεσα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










310