Τρία πολύ σημαντικά σημεία της εκπαίδευσης


ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ*  

Αναντίλεκτα, ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Δυστυχώς, ο χρόνιος πλέον στόχος για μια ουσιαστική και ωφέλιμη Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Στο λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας, θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία τα οποία, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, θεωρώ πολύ σημαντικά.

Το πρώτο αφορά την ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.

Το δεύτερο την αναβάθμιση του παρεχόμενου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το τρίτο την εισαγωγή «εθνικών επιπέδων» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

  1. Σε σχέση με την τεχνική εκπαίδευση, πρώτα από όλα χρειάζεται να παραμερισθούν τα στερεότυπα που λειτουργούν εις βάρος της τεχνικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη της. Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας και ως τροφοδότης στην παραγωγική διαδικασία.
  2. Παράλληλα με την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, απαιτείται η παροχή επικαιροποιημένου επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους νέους. Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε νέος δικαιούται να επιλέξει το μέλλον που ο ίδιος επιθυμεί, όμως, η πολιτεία οφείλει να τον ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και για τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στον οποίο επιλέγει να επενδύσει το μέλλον του. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι φοιτητές και οι οικογένειές τους έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές πιθανότητες απορρόφησής τους σε κάθε επάγγελμα και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να γίνει χαρτογράφηση και αναδιαμόρφωση της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε να δώσουμε στους νέους μας τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα τους δώσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ώστε να σταματήσουμε να παράγουμε ανέργους.
  3. Όσον αφορά το ζήτημα της εισαγωγής εθνικών επιπέδων, τα πρόσφατα κακά αποτελέσματα των μαθητών μας στο διαγωνισμό PISA, φανερώνουν την αναγκαιότητα εισαγωγής δεικτών ποιότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός PISA, αξιολογεί σε πιο βαθμό οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να προσφέρουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Η εισαγωγή δεικτών ποιότητας στην εκπαίδευσης μας, θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε που πραγματικά βαδίζουμε.                                                                            *Από την ομιλία της βουλευτού του ΔΗΚΟ και μέλους της Επιτροπής Παιδείας στη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181